Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hejtman za ANO Krkoška rezignoval na funkci, u soudu se přiznal k uplácení lékařů

Moravskoslezský hejtman Jan Krkoška (ANO)
ČTK
 ČTK

Soud uložil moravskoslezskému hejtmanovi Janu Krkoškovi (ANO) ve 12 let starém případu uplácení lékařů farmaceutickými firmami peněžitý trest 200 tisíc korun. Uznal ho vinným z účasti na organizované zločinecké skupině, za který lze pachatele potrestat až desetiletým vězením. Soud vzal ale v potaz dobu, která uplynula od trestné činnosti, Krkoškovo doznání i jeho současný způsob života. Rozsudek není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu pro podání odvolání. Krkoška po vyhlášení rozsudku rezignoval na svou funkci, oznámila mluvčí kraje.

Reklama

Nejprve ale novinářům řekl, že o své situaci bude jednat s koaličními partnery a spolustraníky. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš prohlásil, že Krkoška musí skončit jak v hnutí, tak ve své funkci. „Jsem v tuto chvíli samozřejmě nešťastný z toho, co se stalo,“ řekl Krkoška novinářům Kauza je podle něj stará a od té doby „ušel kus cesty“.

Krkoška působil v letech 2009 až 2012 ve společnosti Interchemia Praha, odkud podle obžaloby úplatky směřovaly k lékařům. Měli přednostně předepisovat léky konkrétních farmaceutických společností. Celkem byly předány úplatky zhruba za 12 milionů korun. Původně bylo v kauze stíháno 200 lidí, z toho 151 lékařů.

Krkoška podle obžaloby prostřednictvím podřízených zástupců předal přes 800 tisíc korun. K trestné činnosti se dnes u soudu doznal. Státní zástupce Ondřej Jášek mu nejprve navrhoval uložit podmíněný trest, po uznání viny návrh zmírnil na trest peněžitý ve výši minimálně 250 tisíc korun.

Šéf zadlužené čínské realitní firmy China Evergrande Chuej Kcha Jen

„Na akcie zapomeň“. Šéf zadlužené Evergrande dostal doživotní zákaz a obří pokutu

Šéf zadlužené čínské realitní firmy China Evergrande Chuej Kcha Jen má celoživotní zákaz obchodovat s akciemi. Od čínského burzovního regulátora zároveň dostal pokutu 47 milionů jüanů (asi 152 milionů korun) za různé finanční delikty.

Přečíst článek

Hejtman podle předsedy senátu Milana Rossiho věděl, jakým způsobem systém ve firmě pracuje a znal všechny souvislosti. „Svým způsobem života ale od té doby projevil empatii, sociální cítění i smysl pro spravedlnost,“ prohlásil soudce. Soud proto podle něj neměl důvod ukládat vyšší trest.

„Z pohledu spravedlnosti já mám pocit, že bylo učiněno zadost,“ uvedl po skončení jednání žalobce. Předpokládá, že odvolání kvůli rozdílu 50 tisíc korun podávat nakonec nebude. Krkoška byl podle něj řadový manažer a jeho případ je nutné posuzovat v souvislosti s ostatními, kteří se na kauze podíleli. „Nebylo by spravedlivé, aby někdo jenom proto, že zastává politickou funkci, dostal nějaký exemplární trest,“ dodal.

Zleva právník Tomáš Sokol a obžalovaný moravskoslezský hejtman Jan Krkoška u soudu

David Ondráčka: Případ hejtmana Krkošky poukázal na korupci ve zdravotnictví. Změnilo se něco?

Hejtman v Ostravě Krkoška za ANO stanul před soudem za uplácení českých lékařů a jejich „motivování“ za preskripci léků. Politická rovina je jasná, hejtman okamžitě skončí, o tom není sporu. I když se u soudu nakonec přiznal a asi vyvázne bez podmínky, jen s pokutou, jako odsouzený politik nemůže dál reprezentovat kraj.

Přečíst článek

Krkoškův právník Tomáš Sokol v závěrečném návrhu žádal, aby soud u jeho klienta upustil od potrestání nebo mu dal zaplatit nižší částku. Advokát nesouhlasil s právní kvalifikací trestného činu, za který je Krkoška před soudem. Hejtman by podle něj mohl být souzen za porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže, za který hrozí maximálně tříletý trest vězení.

Sokol argumentoval tím, že hejtman není souzen za uplácení. Podle žalobce je to však proto, že hejtman opustil společnost rok před policejním zásahem. Tento trestný čin je proto v jeho případě promlčený. Senát v čele s Rossim Krkoškovi nakonec trestný čin uvedený v obžalobě - tedy účast na organizované zločinecké skupině - ponechal.

Krkoška byl od roku 2016 zastupitelem Moravskoslezského kraje. Ve funkci hejtmana loni v červnu nahradil Iva Vondráka (zvolen za ANO). V písemném vyjádření médiím Krkoška dříve sdělil, že soudní líčení nemá nic společného s jeho aktuálním působením v politice.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Zleva právník Tomáš Sokol a obžalovaný moravskoslezský hejtman Jan Krkoška u soudu

David Ondráčka: Případ hejtmana Krkošky poukázal na korupci ve zdravotnictví. Změnilo se něco?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme