Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ČEPS vykázal mimořádně vysoký zisk, i díky přeshraničním aukcím kapacity

elektrické rozvaděče
Pixabay
 ČTK

Provozovateli tuzemské energetické přenosové soustavy ČEPS loni meziročně vzrostl zisk před zdaněním o 26,5 procenta na 4,3 miliardy korun. Podnik oznámil, že celkové výnosy stouply o 47,1 miliardy na 75,4 miliardy korun.

Reklama

ČEPS loni vykázal mimořádně vysoký zisk před zdaněním ve výši 4,3 miliardy korun. Byl téměř o 1,9 miliardy korun vyšší oproti plánu. „K mimořádnému výsledku hospodaření nejvíce přispěly operace na zahraničních trzích související zejména s přeshraniční aukcí kapacity,“ uvedl předseda představenstva ČEPS Martin Durčák. Náklady celkem bez daně z příjmu v loňském roce dosáhly 71 miliard korun, o 46,1 miliardy korun meziročně více.

Společnost upozornila, že jako regulovaný subjekt může dosáhnout pouze úrovně zisku stanovené regulačními parametry, které určuje Energetický regulační úřad (ERÚ). Mezi regulované parametry patří povolené náklady, odpisy a zisk. Pokud se dosažená skutečnost v některém roce odchyluje od stanovených hodnot, jsou určeny korekční faktory, které budou zahrnuty do regulačních parametrů v následujícím období. Ovlivňují tak hospodářské výsledky firmy s dvouletým posunem.

elektrické rozvaděče

ČEPS si na modernizaci sítě půjčí u EIB 3,6 miliardy

Evropská investiční banka (EIB) podepsala se společností ČEPS, která je provozovatelem přenosové soustavy v České republice, dohodu o poskytnutí půjčky v objemu 3,6 miliardy korun. Peníze ČEPS použije na modernizaci a posílení přenosové sítě.

Přečíst článek

Společnost ČEPS během loňského roku pokračovala v rozvoji a modernizaci přenosové soustavy, jejichž součástí jsou zejména modernizace transformoven, obměna transformačních vazeb, výstavba nových vedení a posílení přenosové kapacity některých stávajících vedení.

Firma ČEPS loni mimo jiné zmodernizovala celkem více než 100 kilometrů vedení, například vedení spojující rozvodny Týnec ve Středočeském kraji a Krasíkov v Pardubickém kraji. Firma také zahájila modernizaci vedení Čebín – Sokolnice nebo Sokolnice – Križovany na Slovensku a výstavbu nového dvojitého vedení Výškov – Babylon, které budou dokončeny letos.

Akciová společnost ČEPS působí na území České republiky jako výhradní provozovatel přenosové soustavy na základě licence na přenos elektřiny, udělené Energetickým regulačním úřadem podle Energetického zákona. Udržuje, obnovuje a rozvíjí 44 rozvoden se 78 transformátory, z nichž některé jsou určeny pro převádění elektrické energie z přenosové do distribuční soustavy, a vedení o celkové délce téměř 5700 kilometrů. Sto procent akcií společnosti vlastní přes ministerstvo průmyslu a obchodu stát.

Jaroslav Míl

Jaroslav Míl: Evropa v energetice zkazila, co mohla. Budeme za to draze platit

Ještě před rokem byl Jaroslav Míl vládním zmocněncem pro jádro. Měl mimo jiné na starost dostavbu jaderných bloků v Dukovanech. Ale prý proto, že nechtěl ke strategickému projektu pustit ruský Rosatom, tehdejší ministr průmyslu Karel Havlíček ho z funkce odvolal, druhá verze byla, že nedostal bezpečnostní prověrku. Míl byl v minulosti i šéfem ČEZ. Je jedním z mála lidí, kteří rozumějí do detailu zákoutím energetické politiky. Současná válka Ruska na Ukrajině nás podle něj ještě těžce zasáhne, máme se připravit na špatné časy. Ale situace prý není bezvýchodná.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Regulovaná složka ceny elektřiny pro domácnosti stoupne méně, než jak zněl původní návrh

Lukáš Kovanda: ERÚ ustoupil politickému tlaku, elektřina domácnostem přesto zdraží

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme