Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Manažeři Key Investments vědomě okrádali klienty. Půjdou do vězení

Bývalý předseda představenstva investiční společnosti Key Investments Daniel Brzkovský.
ČTK
 ČTK

Bývalí členové představenstva investiční společnosti Key Investments (KI) Daniel Brzkovský a Klára Fenstererová půjdou na pět a čtyři roky do vězení. Tresty jim potvrdil odvolací soud. Klientům způsobili enormní škody. 

Reklama

Někdejší manažer firmy v letech 2004 až 2011 podle soudu vědomě nakupoval vysoce rizikové cenné papíry, které nebyly veřejně obchodovatelné a po krachu firmy KI byly bezcenné. Žena na společnost nedostatečně dohlížela. Dvojice způsobila klientům škodu v řádu stamilionů korun.

Odvolací pražský vrchní soud se případem zabýval již podruhé. „Již z prvního rozhodnutí jasně vyplynulo, že o vině obžalovaných Brzkovského a Fenstererové neměl odvolací soud žádnou pochybnost,” řekl v odůvodnění verdiktu předseda senátu Luboš Vlasák. Soud tehdy případ vrátil k novému projednání zejména proto, že podle něj prvoinstanční senát správně nezjistil výši způsobené škody.

Podle Vlasáka je nepochybné, že Brzkovský jednal úmyslně. Podle něj toxické cenné papíry totiž nechal bývalý manažer na účtech klientů několik let. Podle soudce si také nešlo nevšimnout personálního propojení firem, jejichž akcie a dluhopisy končily v portfoliích klientů, a Key Investments. Řada lidí působila v orgánech vícero společností.

Odvolací senát uznal bývalé členy představenstva KI vinnými z porušení povinnosti při správě cizího majetku a z porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Oba vinu odmítají. Brzkovský dnes novinářům řekl, že pouze udělal špatná obchodní rozhodnutí. „Těch pochybení tam byla celá řada, ale žádná z nich nedosáhla úrovně trestného činu,” prohlásil. Dodal, že činy rozhodně nespáchal úmyslně. S rozsudkem nesouhlasí, případné dovolání projedná se svým právníkem.

Čtyřleté vězení pro Fenstererovou pak Brzkovský označil vzhledem k tomu, že má dvě děti, za likvidační. Žena podle něj sehrála v případu podobnou úlohu jako manažerka Alena Šťastná, kterou prvoinstanční soud zprostil obžaloby. Státní zastupitelství se proti tomu neodvolalo, a její osvobození tak již nabylo právní moci. Fenstererová se odvolacího řízení nezúčastnila, požádala o konání v nepřítomnosti.

John McAfee spáchal sebevraždu.

Svéráz McAfee, průkopník antivirové ochrany, spáchal sebevraždu

Uvězněný zakladatel americké antivirové společnosti John McAfee byl nalezen mrtvý, pravděpodobně spáchal sebevraždu. Investory měl připravit o miliony dolarů.

Přečíst článek

Muži uložil soud kromě vězení i maximální, tedy desetiletý zákaz působení ve vedení firem, žena dostala zákaz na šest let. Podle verdiktu způsobila dvojice klientům škodu přes 849,2 milionu korun, kterou jim částečně musí nahradit. Mezi poškozenými jsou jednotlivci, firmy i města Sokolov, Lázně Bohdaneč, Votice a městské části Praha 6 a 10.

Uložené tresty podle Vlasáka rozhodně nejsou příliš přísné. „Od dokončení trestného činu uběhlo deset let a za tu dobu jsme od obžalovaných nezaznamenali ani náznak sebereflexe,” uvedl předseda senátu. Dvojice způsobila enormní škodu, ke které soud podle Vlasáka ani nezapočítal slibovaný výnos. Některé klienty doslova ožebračila, dodal. Brzkovský i Fenstererová pak podle něj mohli čelit i obžalobě z podvodu, za který hrozí vyšší tresty.

Bývalý předseda představenstva KI Brzkovský podle rozsudku úmyslně využil v letech 2004 až 2011 při správě peněz nedbalosti a neodbornosti zákazníků a kupoval vysoce rizikové investiční cenné papíry, mezi něž patřily dluhopisy vydávané firmami Borsay, E Side Property Limited nebo Via Chem Group. Věděl o jejich nedostatečné likviditě, protože nebyly veřejně obchodovatelné a jejich trh tvořili v podstatě jen zákazníci KI. Po krachu firem byly navíc dluhopisy v podstatě bezcenné.

Fenstererová se podílela na zařazení rizikových cenných papírů na seznam k obchodování. Prvoinstanční soud ji také vyčetl, že nedostatečně dohlížela na činnost investiční společnosti. Obžalovaným hrozil dvouletý až osmiletý trest vězení.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Senior z Pardubicka vylákal z lidí desítky milionů. Hrozí mu deset let za mřížemi

Přečíst článek
Čech, který myslí na svou budoucnost, kupuje zahraniční akcie, říká investiční specialistka

Čech, který myslí na svou budoucnost, kupuje zahraniční akcie, říká investiční specialistka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme