Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Atos čelí trestním oznámením kvůli prodeji Křetínskému

Český miliardář Daniel Křetínský
ČTK
 ČTK

Další minoritní akcionář francouzské skupiny Atos podal trestní oznámení ohledně plánovaného prodeje části této technologické firmy společnosti EP Equity Investment českého miliardáře Daniela Křetínského. Informoval o tom dnes list Le Monde. Fond CIAM tvrdí, že vedení společnosti trh ohledně akvizice soustavně klamalo.

Reklama

Fond CIAM podle listu Le Monde podal 9. října trestní oznámení u francouzské národní finanční prokuratury (PNF) na předsedu představenstva společnosti Bertranda Meuniera a na společnost X za „šíření nepravdivých nebo zavádějících informací“. První trestní oznámení podal 22. září také u PNF fond Alix AM, který tvrdí, že při domlouvání transakce docházelo k aktivní a pasivní korupci.

Daniel Křetínský

Atos pod palbou. Proti prodeji Křetínskému protestují akcionáři i zaměstnanci, akcie firmy klesly

Záměr vedení francouzské skupiny Atos prodat část aktivit firmě českého miliardáře Daniela Křetínského čelí sílící kritice ze strany minoritních akcionářů i zástupců zaměstnanců. Terčem nespokojenosti je předseda správní rady Bertrand Meunier. Akcie skupiny Atos zaznamenaly na burze propad a ve středu byly na své historicky nejnižší hodnotě.

Přečíst článek

CIAM vlastní méně než jedno procento akcií společnosti Atos. Tvrdí že ohledně akvizice „vedení společnosti trh soustavně klamalo“. Meunier v červnu 2022 oznámil plán na rozdělení společnosti při zachování vazeb mezi jednotlivými subjekty. To představenstvu umožnilo „zajistit si většinovou podporu akcionářů“ na valné hromadě 28. června 2023, připomíná CIAM.

Korupce a klamání při prodeji

Na začátku srpna ovšem vedení skupiny Atos oznámilo, že dojednává s firmou EP Equity Investment ze skupiny Křetínského prodej své divize Tech Foundations. Cílem je podle vedení posílit kapitál a snížit zadlužení zbývající části skupiny, která se přejmenuje na Eviden.

Návrh prodeje divize Tech Foundations posléze vyvolal nevoli mezi některými menšinovými akcionáři skupiny Atos i mezi francouzskými politiky. Například skupina poslanců a senátorů z opoziční strany Republikáni kritizovala odprodej strategického podniku do zahraničních rukou. Společnost Tech Foundations se zabývá mimo jiné datovými centry či outsourcingem podnikových procesů.

Fond CIAM dále pokládá otázku, proč Atos nyní plánuje dvě „masivní navýšení kapitálu v celkové výši 900 milionů eur“ (přes 22 miliard korun), což je v rozporu s tím, co Meunier uvedl v červnu.

Křetínský patří k nejvlivnějším postavám českého byznysu. Ovládá řadu průmyslových, obchodních, finančních nebo mediálních firem v České republice i v zahraničí. Časopis Forbes ho v nejnovějším žebříčku řadí na druhé místo mezi nejbohatšími Čechy, jeho majetek odhaduje na 9,2 miliardy dolarů (přes 212,7 miliardy korun).

Francouzská technologická společnost Atos

Komplikace pro Křetínského? Při prodeji části francouzské firmy Atos mělo dojít ke korupci

Minoritní akcionář francouzské skupiny Atos podal trestní oznámení ohledně korupce při prodeji části této technologické firmy společnosti EP Equity Investment českého miliardáře Daniela Křetínského, uvádí agentura AFP s odkazem na svůj zdroj.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme