Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Hospodářská recese ve Spojených státech se blíží

Newyorská burza (NYSE) na Wall Street
ČTK / AP
Kryštof Míšek

První červencový týden byl ve znamení prudkého poklesu aktivity na světových burzách. Týden byl ovlivněn zejména svátky v USA (např. Den nezávislosti), ale i probíhajícím začátkem letních prázdnin. Přesto určité události proběhly a mohly by mít vliv na další vývoj v ekonomice a na finančních trzích. Nadále se rovněž zdá, že i přes negativně znějící příchozí makro data zůstává trh mimořádně optimistický a každá negativní zpráva je přijata trhem relativně dobře

Reklama

Výsledky červnového průzkumu aktivity v USA v průmyslu (ISM index) přinesly horší výsledky, než se očekávalo. Hlavní index klesl na hodnotu 46,0 bodů oproti květnovým 46,9 bodům, zatímco trh očekával mírné zlepšení na 47,2 bodů. Tento pomalý, ale stabilní sestupný trend trvá již více než dva roky. Inverze výnosové křivky se stává stále výraznější s každým novým týdnem.

Spread mezi 10letými a 2letými výnosy na federálních dluhopisech nyní činí více než -1 procento. Co se týče spreadu mezi 10letými a 1letými výnosy, dosahuje dokonce hodnoty -1,56 procenta. Tento stav na dluhopisovém trhu jasně naznačuje jeho názor na blízkou budoucnost – očekává se hospodářská recese.

Inflace se v červnu podle analytiků dostala pod deset procent

Inflace se poprvé od ledna minulého roku zřejmě dostala pod deset procent, tvrdí analytici

Tempo růstu spotřebitelských cen zvolňovalo i v červnu a inflace se poprvé od ledna 2022 dostala pod deset procent, uvádí analytici. Na snižování inflace podle nich působí srovnávací základna loňského roku, projevuje se ale i silná koruna a nižší poptávka. V květnu byla inflace 11,1 procenta. Údaje o červnové inflaci zveřejní Český statistický úřad ve čtvrtek.

Přečíst článek

Krátce se společně podívejme na uveřejněný vývoj letošního státního rozpočtu. V květnu byl zaznamenán rekordní schodek státního rozpočtu ve výši 271 miliard korun, ale v červnu překvapivě došlo k pozitivnímu vývoji, když se deficit snížil o 56 miliard na 215 miliard korun. V červnu to bylo zejména ovlivněno plněním státního rozpočtu skokovými platbami. V porovnání s předchozím měsícem se výrazně zvýšily platby z daně z příjmu právnických osob (+ 67,9 miliardy korun) a příjmy z rozpočtu EU (+ 47,3 miliardy korun).

Nepropadal bych ovšem přílišnému nadšení. Čísla, která jsou objektivně lepší jsou výrazně zkreslena příjmy z dotací EU, což je věc, která v minulosti pomohla i jiným vládám. A vůbec nic to nemění na tom, že bojovat je nutné s rostoucím obrovským strukturálním deficitem státního rozpočtu ve výši 225 až 235 miliard korun ročně. Další úspory v rozpočtu by tedy měly ze strany vlády rychle následovat.

Celoroční výsledek na úrovni 300 miliard korun je rozhodně selháním, mimořádné situace (hlavní „výmluvy“ vlády Petra Fialy) mohou být ostatně každý rok. Pamatujeme vůbec již nějaký rok, kdy mimořádné události neprobíhaly? Navzdory tvrzením ve veřejném prostoru o ukončení recese v České republice, trh s českými státními dluhopisy má odlišný názor. Již minimálně 18 měsíců je zde pozorovatelná výrazná inverze. Spread mezi 10letými a 2letými výnosy činí přibližně -1,55 procenta. A spread mezi 10letými a 1letými výnosy dosahuje -2,2 procenta. To zrovna nenabízí pro plnění rozpočtu v dalších měsících příliš optimismu.

Reklama

Související

Stanjura a Fiala

Lukáš Kovanda: Fialově vládě se daří stabilizovat veřejné finance, ratingové agentury tleskají

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme