Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

soud - informace o tématu

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Babiš to popletl. V kauze StB žaloval nesprávnou instituci

Slovenský nejvyšší soud potvrdil dřívější verdikt bratislavského krajského soudu, že předseda hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš v kauze evidence u československé tajné policie StB žaloval nesprávnou instituci, a to slovenský Ústav paměti národa (ÚPN), sdělil Babiš. Jeho právníci podle něj rozhodnutí očekávali, proto už před třemi měsíci zažalovali Slovenskou republiku zastoupenou ministerstvem vnitra.

Přečíst článek
Jeden z vůdců útoku na Kongres Joseph Biggs stráví 17 let za mřížemi, řekl soud

Další exemplární trest za útok na Kapitol. Jeden z vůdců Joe Biggs stráví 17 let ve vězení

Federální soud ve Washingtonu dnes vyměřil bývalému vůdci krajně pravicové skupiny Proud Boys Josephu Biggsovi 17letý trest vězení za účast na rozvratném spiknutí v souvislosti s útokem na sídlo Kongresu z 6. ledna 2021. Informovala o tom agentura AP. Prokuratura pro Biggse žádala 33 let vězení. Trest je druhým nejvyšším, který byl dosud v USA uložen při procesech s útočníky na sídlo zákonodárné moci.

Přečíst článek
Soud se zastal Elektrárny Chvaletice miliardáře Tykače. Boj o emisní výjimku pokračuje

Soud se zastal Elektrárny Chvaletice miliardáře Tykače. Boj o emisní výjimku pokračuje

Elektrárna Chvaletice miliardáře Pavla Tykače získala zpět výjimku týkající se přísnějších emisních norem. Pokud by o ní znovu přišla, znamenalo by to pro ni mimořádné stamilionové náklady. O výjimce nyní musí soud rozhodnout znovu.

Přečíst článek
Soud zamítl žádost Radovana Krejčíře o nový proces v Česku

Krejčíř má smůlu. Soud zamítl jeho žádost o nový proces v Česku

Pražský městský soud zamítl žádost odsouzeného podnikatele Radovana Krejčíře, který usiloval o nové soudní řízení provedené v jeho přítomnosti, informovala o tom Česká televize.

Přečíst článek
Bývalý americký prezident Donald Trump

Trumpovi právníci hrají o čas. Hlavní líčení chtějí posunout na rok 2026, přečíst musí miliony stránek obžaloby

Právníci bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa ve čtvrtek navrhli soudkyni duben 2026 jako termín hlavního líčení ve federálním procesu ohledně exprezidentovy snahy zvrátit výsledky posledních voleb hlavy státu. Žádost zdůvodnili mimo jiné „masivním" množstvím dokumentů, které musí projít. Prokurátoři žádají termín dlouho před prezidentskými volbami v listopadu 2024. Soudkyně Tanya Chutkanová by o věci mohla rozhodnout do konce měsíce.

Přečíst článek
Soudce Robert Fremr

Fremr se vzdal nominace na ústavního soudce, podlehl tlaku

Místopředseda pražského vrchního soudu Robert Fremr se ústavním soudcem nestane. Sám se rozhodl vzdát nominace kvůli mediálnímu tlaku, řekl novinářům. Připustil, že nedokázal přesvědčivě eliminovat nedůvěru části veřejnosti ohledně jeho předlistopadového působení v justici, a uvedl, že nechce ohrozit důvěryhodnost Ústavního soudu. Zmínil, že důvěra společnosti je pro roli ústavního soudce klíčovým předpokladem. Zdůraznil, že svůj krok rozhodně nepokládá za doznání.

Přečíst článek
Sam Bankman-Fried, zakladatel FTX

Zakladatel kryptoburzy FTX Bankman-Fried půjde do vězení kvůli manipulaci se svědky

Zakladatel kryptoměnové burzy FTX Sam Bankman-Fried zamíří do vězení. Soudce se totiž přiklonil k žádosti federálních žalobců o zamítnutí kauce kvůli údajné manipulaci se svědky.

Přečíst článek
Donald Trump se ocitl ve společnosti jižanských otrokářů

Donald Trump se ocitl ve společnosti jižanských otrokářů

Americký exprezident a favorit republikánských primárek Donald Trump nakonec neušel obvinění za svou roli v tři a půl roku starém vyplenění Kongresu. Na scénu se kvůli němu vrací zákon z bouřlivé doby po občanské válce.

Přečíst článek
Ruský spisovatel Gluchovskij byl v nepřítomnosti odsouzen k osmi letům vězení

Autor slavného románu Metro 2033 Gluchovskij byl v nepřítomnosti odsouzen na osm let vězení

Soud v Moskvě v nepřítomnosti odsoudil spisovatele Dmitrije Gluchovského k osmi letům odnětí svobody za „šíření lží" o ruské armádě, oznámila ruská média. Prokuratura žádala devět let za mřížemi pro spisovatele, známého i českým a slovenským čtenářům především díky románům Metro 2033 a Metro 2034.

Přečíst článek
Česká Kiwi.com čelí další žalobě. Od největší aerolinky v USA American Airlines. Na snímku zakladatel vyhledávače Kiwi.com Oliver Dlouhý

Česká Kiwi.com čelí další žalobě. Od největší aerolinky v USA American Airlines

Česká společnost Kiwi.com čelí další žalobě kvůli předprodeji letenek velkých aerolinek. Tentokrát se ale do úspěšného start-upu založeného Oliverem Dlouhým opřel opravdu velký hráč - největší americké aerolinky Američan Airlines, napsal deník E15.

Přečíst článek
Nový předseda Ústavního soudu Josef Baxa

Baxa je novým šéfem Ústavního soudu, místopředsedkyní se stala Ronovská

Předsedou Ústavního soudu prezident Petr Pavel jmenoval někdejšího předsedu Nejvyššího správního soudu Josefa Baxu. Od úterý nahradí ve funkci končícího Pavla Rychetského. Do funkce ústavní soudkyně Pavel jmenoval profesorku občanského práva Kateřinu Ronovskou, jejíž nominaci Senát schválil ve středu. Ronovskou zároveň prezident jmenoval místopředsedkyní soudu.

Přečíst článek
Reklama

News box

Slovenský premiér Robert Fico, který je po středečním postřelení atentátníkem hospitalizován, je  mimo ohrožení života. Jeho stav je ale vážný, rekonvalescence si vyžádá dlouhou dobu, řekl dnes novinářům zástupce nemocnice.
Rusko i Ukrajina shodně uvedly, že se v noci na dnešek staly terčem 🚀 vzdušných útoků. Kyjev oznámil sestřelení všech 37 útočících ruských dronů, ruská protivzdušná obrana odvracela dronový a raketový útok na okupovaném ukrajinském poloostrově Krym a také v Krasnodarském kraji na jihu země.
Česko bylo za první čtvrtletí letošního roku na pátém místě na světě v nákupech 🥇 zlata. Česká národní banka (ČNB) ho nakoupila pět tun, loni za stejné období skončila šestá se dvěma tunami. Centrální banky byly už tradičně největšími nákupčími zlata vůbec.
Navzdory sankcím a silnému politickému tlaku pokračuje většina zahraničních společností ve svém podnikání v Rusku. Od zahájení ruské invaze na Ukrajinu se z Ruska zcela stáhlo jen 9️⃣,5️⃣ procenta zahraničních podniků. Zhruba třetina zahraničních firem své aktivity v Rusku omezila.
V Izraeli v sobotu večer demonstranti opět protestovali proti premiérovi 👱‍♂️ Benjaminu Netanjahuovi a požadovali návrat rukojmích, které v Pásmu Gazy stále zadržuje palestinské teroristické hnutí Hamás. Informovala o tom agentura DPA.
Francouzská potravinářská firma Danone  završila prodej svých aktiv v Rusku a odchází z ruského trhu. Stalo se tak v třetím roce ruské války proti Ukrajině, napsal dnes server RBK-Ukrajina s odvoláním na prohlášení firmy. Z něj citovala i ruská agentura TASS.
Reklama
Reklama
Doporučujeme