Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kanada - informace o tématu

TransPod

Něco mezi letadlem a vlakem. TransPod představuje své ultrarychlé vozidlo

Společnost TransPod, start-up, který buduje systém pozemní ultrarychlé dopravy, představila FluxJet. Elektrické vozidlo, které je vlastně hybridem mezi letadlem a vlakem. Díky technologickým skokům v bezkontaktním přenosu energie a novému oboru fyziky zvanému veillance flux se FluxJet pohybuje v chráněné dráze rychlostí přes 1000 kilometrů za hodinu. Pro srovnání, vysokorychlostní vlak TGV má maximální rychlost 300 kilometrů za hodinu.

Přečíst článek
Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek

Berlín žádá Kanadu, aby vrátila Rusku turbínu a zbavila tak Kreml výmluv. Jinak hrozí propad i české ekonomice

Přečíst článek
Huawei (ilustrační foto)

Huawei má další problém. Odstřihla jej Kanada

Kanadská vláda zakázala čínské společnosti Huawei Technologies účast na budování nových internetových 5G sítí. Informovala o tom agentura AP. Podobný krok udělali již dříve klíčoví spojenci Kanady včetně Spojených států, Británie či Austrálie z obav, že by účast čínského giganta na budování nových internetových sítí ohrozila jejich národní bezpečnost.

Přečíst článek
Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová (vpravo), polský prezident Andrzej Duda (vpředu uprostřed) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (na plátně) během hlavní akce charitní akce Stand Up for Ukraine, která vynesla na pomoc ukrajinským uprchlíkům 9,1 miliardy eur.

Stojíme za Ukrajinou. Iniciativa přinesla na pomoc devět miliard eur pro uprchlíky před válkou

Více než devět miliard eur (220 miliard korun) poskytli dárci při dnešní akci na podporu Ukrajinců iniciované Evropskou komisí a kanadskou vládou, oznámila na Twitteru předsedkyně komise Ursula von der Leyenová. Miliardou přispěla Evropská komise, další miliardu již navíc jako půjčku poskytne Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD).

Přečíst článek
Staré město v kanadském Quebeku

Kanada zakročí proti extrémnímu růstu cen nemovitostí. Cizincům zakáže kupovat domy

Ceny domů v Kanadě za poslední dva roky vzrostly o 50 procent a jejich průměrná cena dosáhla asi 869 tisíc kanadských dolarů (15,3 milionu korun). Vláda Justina Trudeaua proto chystá razantní opatření – na dva roky hodlá zakázat cizincům v Kanadě nakupovat domy, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Vladimir Putin, prezident Ruska

Platby za plyn uhraďte v rublech, vzkázal Putin Evropě. Měna posílila

Rusko už za plyn určený pro Evropu nebude brát eura ani dolary. Platby se chystá podle vyjádření ruské hlavy státu inkasovat už pouze v rublech. Ruská měna v reakci na zprávu posílila.

Přečíst článek
Cineworld

Miliardová pokuta za odvolanou akvizici spustila výprodej akcií Cineworldu

Akcie britského provozovatele kin Cineworld zažívají volný pád vyvolaný zprávou o miliardové sankci za neuskutečněnou akvizici svého kanadského rivala. Těsně po otevření londýnské burzy ztrácely 40 procent. V průběhu dopoledne ztráty částečně zmírnily, i tak ale odepisují víc než čtvrtinu ze své hodnoty.

Přečíst článek
Central Park Žižkov

Zdanění prázdných bytů nefunguje, ukazuje praxe

V kanadském Vancouveru a australském Melbourne zavedli zvláštní daň na prázdné byty. Dostat tyto nemovitosti na trh a snížit problém s nedostupným bydlením pro místní se ale nepodařilo.

Přečíst článek
ilustrační foto

Společnost Brookfield Asset Management převzala pojišťovnu American National Group

Zajišťovací divize kanadské společnosti Brookfield Asset Management se dohodla na převzetí americké pojišťovny American National Group, za kterou zaplatí zhruba 5,1 miliardy dolarů (110,2 miliardy korun).

Přečíst článek
Reklama

News box

Japonská automobilka Toyota Motor investuje 1,4 miliardy dolarů (32,8 miliardy korun) do svého druhého závodu na výrobu elektromobilů 🔌🚗 ve Spojených státech. Jejich výroba ve státě Indiana má začít v roce 2026, uvedla agentura Kjódó.
V prvních dvou měsících letošního roku evropské země vyčlenily na pomoc Ukrajině napadené ruskou armádou celkem asi šest miliard eur 💶 (přes 150 miliard korun), téměř celá suma se týká vojenského vybavení. Uvedl to výzkumný Kielský institut pro světové hospodářství. Suma přitom zdaleka nestačila na to, aby zaplnila mezeru, která vznikla kvůli výpadku americké podpory. Číst více
Americká technologická společnost Alphabet, která je majitelem internetového vyhledávače Google 🌐, zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk 💰 meziročně o 57 procent na 23,66 miliardy dolarů (zhruba 554 miliard korun). Firma také oznámila, že svým akcionářům poprvé ve své historii vyplatí dividendu. Akcie podniku na zprávu reagovaly výrazným růstem. Číst více
Microsoft ve třetím finančním čtvrtletí zvýšil 📈 čistý zisk 💰 meziročně o pětinu na 21,9 miliardy dolarů (zhruba 513 miliard korun). Tržby vzrostly o 17 procent na 61,9 miliardy dolarů. Překonaly tak očekávání analytiků, kteří je podle průzkumu společnosti LSEG odhadovali v průměru na 60,8 miliardy dolarů. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme