Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Joe Biden - informace o tématu

Biden a Trump míří k repríze souboje o Bílý dům

Biden a Trump míří k repríze souboje o Bílý dům

Nejrušnější den prezidentských primárek ve Spojených státech nic nezměnil na tom, že americký prezident Joe Biden a jeho předchůdce Donald Trump míří k listopadové repríze souboje o Bílý dům. Klání konaná během tzv. superúterý ale znovu naznačila, že oba čelí ve svých táborech značnému odporu, píší americká média.

Přečíst článek
Americký prezident Joe Biden

Biden vyvrací problémy s pamětí. Jsem nejkvalifikovanější osobou pro úřad hlavy státu, tvrdí

Přečíst článek
Nikki Haleyová

Biden v problémech. Ve volbách by ho nyní porazili Trump i Haleyová

V průzkumu, který ve čtvrtek zveřejnila stanice CNN, vede bývalý prezident Donald Trump nad současnou hlavou státu Joem Bidenem. Stávajícího prezidenta by podle sondáže v preferencích porazila i Nikki Haleyová, která je zatím hlavní Trumpovou soupeřkou v republikánských primárkách. Většina Američanů však Trumpa i Bidena hodnotí negativně.

Přečíst článek
Vláda USA udělí výrobcům čipů miliardové dotace na výstavbu nových závodů

Spojené státy chtějí nastartovat výrobu čipů, utratit hodlají miliardy dolarů

Administrativa prezidenta Joea Bidena by měla v nadcházejících týdnech udělit miliardové dotace výrobcům čipů, například Intelu nebo firmě TSMC, na výstavbu nových závodů ve Spojených státech, uvedl list The Wall Street Journal (WSJ).

Přečíst článek
Americký exprezident Donald Trump

V souboji, který většina Američanů nechce, by Trump nad Bidenem zvítězil, uvedl průzkum

Americký exprezident Donald Trump by podle aktuálních průzkumů zvítězil v očekávaném souboji o Bílý dům s nynější hlavou státu Joem Bidenem. Jeho současnou převahu potvrzuje nová sondáž společnosti Ipsos pro agenturu Reuters, podle níž by pro republikána hlasovalo 40 procent voličů, zatímco pro demokrata Bidena 34 procent.

Přečíst článek
Donald Trump zvítězil v primárkách v New Hampshire

Karel Pučelík: Trump vítězství oslavil stylem mafiánského bosse, Biden symbolicky vyhrál i bez kampaně

Republikánské primárky v New Hampshire vyhrál Donald Trump, který se následně opřel do své jediné konkurentky Nikky Haleyové. Mezi demokraty uspěl Joe Biden, i když v podivných a bezvýznamných volbách o hlasy oficiálně vůbec nestál. Rýsuje se tak repríza posledního prezidentského duelu.

Přečíst článek

USA vrátily Húsíe na seznam teroristických skupin

Spojené státy znovu zařadí jemenské povstalce Húsíe na seznam globálních teroristických skupin kvůli jejich útokům na lodní dopravu v oblasti Rudého moře. Oznámil to dnes Bílý dům s tím, že tento krok je významným nástrojem pro odstřižení této Íránem podporované šíitské skupiny od financování a přístupu na finanční trhy. Potvrdil tak úterní zprávu agentury AP, která se odvolávala na tři informované zdroje.

Přečíst článek
Bývalý americký prezident Donald Trump

„Hluboce depresivní večer“. Trump se v kampani nenadřel, přesto však výrazně vyhrál

Americký exprezident Donald Trump navzdory všem soudům a obviněním vyhrál první kolo souboje o republikánskou nominaci v Iowě. Množina jeho protikandidátů se zužuje, ale jeho nejbližší soupeři stále doufají v průlom. Více se ukáže příští týden.

Přečíst článek
Iowa jasně podpořila nominaci Trumpa na prezidenta

Republikáni v Iowě drtivě podpořili nominaci Trumpa na prezidenta. Končí jeden z kandidátů

Americký exprezident Donald Trump si připsal drtivé vítězství na úvod procesu, který určí kandidáta Republikánské strany pro listopadové prezidentské volby v USA.

Přečíst článek
Bývalý americký prezident Donald Trump

Trump: Spojené státy jsou nyní zemí posetou teroristy a imigranty z blázinců

Za selhávající zemi posetou teroristy, do níž se přes hranici z Mexika valí imigranti z blázinců, označil v pátek Spojené státy Donald Trump při svém vystoupení v americkém státě Iowa, kde už za deset dní budou republikánští voliči rozhodovat o tom, kdo by měl být jejich kandidátem na prezidenta v listopadových volbách. Právě Trump je zatím považován za jasného favorita.

Přečíst článek

Karel Pučelík: „Bojujeme o duši Ameriky.“ Biden startuje protitrumpovskou kampaň

Donald Trump ještě nevyhrál republikánské primárky, ale prezident Joe Biden už se připravuje na duel s ním. Zdá se, že pokud se tato dvojice skutečně znovu utká, budou mít podzimní volby přídech osudové konfrontace.

Přečíst článek
Americký prezident Joe Biden

Spory kolem Bidena. Americká Sněmovna reprezentantů podpořila jeho vyšetřování před možnou žalobou

Americká Sněmovna reprezentantů s republikánskou většinou vyjádřila podporu vyšetřování Joea Bidena, které by mohlo vést k ústavní žalobě na demokratického prezidenta - takzvanému impeachmentu. Výsledek hlasování se očekával a usnesení Bidena z ničeho neviní. Dává však větší autoritu výborům s republikánskou většinou, které prezidenta už měsíce vyšetřují.

Přečíst článek
Reklama

News box

Kvůli ruské agresi na Ukrajině bude na oslavy 80. výročí vylodění v Normandii sice pozváno Rusko, ale  nikoli jeho prezident Vladimir Putin. Informoval o tom dnes deník Le Monde s odkazem na sdružení Mission Libération, které je zodpovědné za organizaci akce konající se na začátku června.
Díky české iniciativě na nákup munice pro Ukrajinu se již podařilo sehnat 5️⃣0️⃣0️⃣ tisíc kusů dělostřelecké munice a není důvod, proč by to do roka nemohl být další milion. V konzervativním americkém think tanku, Hudsonském institutu, to dnes řekl český premiér Petr Fiala, který je na dvoudenní návštěvě USA.
Společnost Dongfeng Motor jedná s Římem o tom, že by vyráběla vozy v Itálii. Čínská automobilka zvažuje v Itálii výstavbu závodu s kapacitou až 1️⃣0️⃣0️⃣ tisíc aut ročně. V rozhovoru s agenturou Bloomberg to dnes řekl Čchien Sie, který má v autovýrobci na starost aktivitu v Evropě. Italská vláda se do země snaží přilákat další automobilku.
Pražská burza druhý den po sobě ztrácela, index PX dnes odepsal 0️⃣,6️⃣8️⃣ procenta na 1546,99 bodu. Odevzdává tak část zisků z předchozích rekordních dnů, kdy index opakovaně zavíral nejsilnější od léta 2008. Burze dnes nepomohlo ani posílení akcií energetické společnosti ČEZ, většina titulů totiž skončila v červených číslech. 
Evropská centrální banka (ECB) brzy 📉 sníží úrokové sazby, pokud se neobjeví žádné velké překvapení. Řekla to v rozhovoru se zpravodajskou televizí CNBC šéfka ECB Christine Lagardeová.
Polský konzervativní prezident 👨 Andrzej Duda se tento týden sejde v New Yorku s někdejším šéfem Bílého domu Donaldem Trumpem, který se v listopadových prezidentských volbách uchází o znovuzvolení. Dnes o tom informovala polská média a Trumpova kampaň, píše agentura Reuters.
Čínská automobilka Chery Automobile bude vyrábět 🚗 vozy ve Španělsku. Společnost dnes podepsala dohodu o společném podniku se španělským výrobcem EV Motors. Závod v Barceloně bude prvním výrobním závodem Chery v Evropě. Dohoda má být formálně stvrzena příští pátek, uvedla EV Motors. Číst více
Mezinárodní měnový fond (MMF) dnes mírně zlepšil odhad letošního růstu světové ekonomiky. Podle jeho jarní prognózy se globální hrubý domácí produkt (HDP) v letošním roce zvýší o 3️⃣,2️⃣ procenta, zatímco v lednu fond letošní růst odhadoval na 3,1 procenta.
Hrubý domácí produkt (HDP) České republiky se v letošním roce 📈 zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to dnes ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond (MMF). 
Americké bance Bank of America (BofA) v prvním čtvrtletí 📉 klesl zisk meziročně na 6,7 miliardy dolarů (asi 159 miliard korun) z 8,2 miliardy. Slabší výsledek vykázala spotřebitelská divize a banka odepsala více úvěrů, zejména u kreditních karet. Investiční banka Morgan Stanley zisk v prvních třech měsících roku naopak 📈 zvýšila na 3,4 miliardy dolarů ze tří miliard ve stejném období loni. Pomohlo jí oživení v investičním bankovnictví.
Reklama
Reklama
Doporučujeme