Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Filantropie

Vazební věznice Brno, pohled z ulice Kamenice

Vězňové na zákaznických linkách. Vydělají si jen kapesné, ale práce jim pomáhá, říkají odborníci

Na telefonní lince zákaznického servisu můžete mluvit s vězněm. Už druhý projekt zaměstnávání vězňů jako operátorů spouští technologická firma Comdata v Brně. Odsouzení si mohou přivydělat i vylepšit pracovní návyky a firmy na lidech ušetří.

Přečíst článek
Pink Floyd - Experience
video

Pink Floyd složili píseň pro Ukrajinu. První novou skladbu po třiceti letech

Britská hudební skupina Pink Floyd složila novou píseň, první od roku 1994, a to na podporu Ukrajiny, bránící se před útokem Ruska. Skladba "Hey, Hey, Rise up!" (Hej, hej, povstaň!) má posloužit ke shromáždění prostředků pro humanitární účely, uvedla agentura AFP.

Přečíst článek
Kanceláře Seznam.cz, ilustrační foto

Zakladatel Seznamu Lukačovič pošle Ukrajině 100 milionů korun. Na zbraně

Miliardáře podle vlastních slov zdrtily záběry masakru v Buče. Již dříve se Ivo Lukačovič angažoval v organizaci sbírky pro nejbohatší Čechy, která na humanitární pomoc vynesla stamiliony korun.

Přečíst článek
Ředitel veletrhu Sběratel Jindřich Jirásek

Válka vždy přinese řadu sběratelských artefaktů. Ukrajinská známka vešla do dějin, říká šéf veletrhu Sběratel

Segment military je mezi tuzemskými sběrateli velmi oblíbený a věnují se mu hned dvě velké burzy. Aktuální konflikt však bude pro tyto sběratele zajímavý až tak za dvacet let. „Nyní se prodávají artefakty tak z války v Zálivu. Ale například filatelisty již nyní enormně zajímá známka vydaná ukrajinskou poštou se známým výjevem z Hadího ostrova. Ta je skutečný unikát,“ říká Jindřich Jirásek, ředitel veletrhu Sběratel, jehož jarní část se uskuteční v 25. a 26. března v pražském hotelu Olympik.

Přečíst článek

Hollywoodští manželé vybrali desítky milionů dolarů na Ukrajinu. I mezi miliardáři

Hvězdný pár Ashton Kutcher a Mila Kunisová vybrali na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny doteď 35 milionů dolarů, což je přes tři čtvrtě miliardy korun. A jejich sbírka přilákala i známá jména.

Přečíst článek
Josef Bolf: Bez názvu (z cyklu velké obličeje)

Bolf, Kintera, Chalánková a další pomáhají Ukrajině. Může jít o nejúspěšnější charitativní aukci historie

Aukci současného umění na pomoc Ukrajině pořádají pod názvem Umění pro Ukrajinu společně 4 pražské galerie - Bold Gallery, Trafo Gallery, The Chemistry Gallery a Centrum současného umění DOX.  Aukce děl více než 100 současných umělců proběhne 19. března a 100 procent výtěžku z ní poputuje na sbírku SOS Ukrajina Člověka v tísni.

Přečíst článek

Chcete darovat vařené jídlo potřebným? Vznikl manuál, jak na to

Ve větších gastronomických provozech denně zbyde až 25 kilogramů nevydaných pokrmů, které by někde někomu udělaly radost. Jenže obvykle končí v koši, protože legislativa neumožňovala dál s jídlem nakládat. Organizace Zachraň jídlo se vydala mezi úřední šimly a našla cestu, jak jídlo poslat dál lidem v nouzi. Kromě manuálu, kde je celý proces podrobně popsán, vznikla databáze, kde se mohou gastroprovozy a charitativní organizace propojit. A pracuje se na aplikaci. Trend šetrného zacházení s jídlem, který je zároveň pomocí potřebným, je snad tím aktuálně nejzásadnějším.

Přečíst článek
Granko, historie

Granko z roku 1981 za 100 tisíc. Lidé na sociálních sítích pomáhají i prostřednictvím aukcí

Nový fenomén odstartoval neznámý dárce, který v Karlových Varech přinesl jako pomoc nerozbalenou krabičku Granka. To však mělo datum spotřeby v roce 1981. Krabičku proto jeden dobrovolník nabídl v charitativní aukci s tím, že výtěžek půjde na konto Člověka v tísni. Výsledek? 100 tisíc korun. 

Přečíst článek
Obyvatelé Ukrajiny utíkají před válkou.

Škodovka se připojila k milionové vlně solidarity. Rodinám ukrajinských zaměstnanců nabízí zázemí

V jednotě je síla, uvedla ve svém vyjádření Škoda Auto. Válka na Ukrajině se osobně dotýká šesti set jejích zaměstnanců a jejich rodin a rovněž týmu Eurocar v ukrajinském závodě v Solomonovu a v centrále v Kyjevě nebo Volkswagen Group Rus.

Přečíst článek
Kyjev

Ukrajina teď potřebuje hlavně léky, obvazy a neprůstřelné vesty, říkají čeští skauti

Překladová místa pro humanitární pomoc na hranicích s Ukrajinou teprve vznikají, přesto se daří pomoc distribuovat tam, kde je potřeba, říká jeden z dobrovolníků. Do polské Přemyšle spolu s ostatními vezl sbírku ze Skautského institutu v Praze. A co teď Ukrajinci podle něj nejvíce potřebují? Zdravotnický materiál, říká.

Přečíst článek

News box

V Tlumačově na Zlínsku hoří kovový šrot, na místě zasahuje 13 jednotek 👨‍🚒 hasičů. Vyhlášen byl třetí ze čtyř stupňů požárního poplachu. Nikdo nebyl zraněn, příčinu požáru i výši škody zjišťuje vyšetřovatel, řekl mluvčí hasičů Pavel Řezníček. Vedení obce kvůli dýmu vyzvalo obyvatele, aby nevětrali.

Ruská protivzdušná obrana nad okupovaným Krymem sestřelila čtyři 🚀 rakety dlouhého doletu (ATACMS) vyráběné Spojenými státy. Podle agentury Reuters to dnes uvedlo ministerstvo obrany v Moskvě. Spojené státy tento typ raket Ukrajině bránící se více než dva roky ruské agresi začaly dodávat v uplynulých týdnech.
Delegace palestinského hnutí Hamás přijela do Egypta na zprostředkovaná jednání o 🤝 příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmích, informovala dnes egyptská média. V Gaze proti Hamásu už skoro sedm měsíců válčí Izrael v odvetě za teroristické útoky z loňského 7. října.
Spojené státy jednají s blízkými partnery o poskytnutí pomoci Ukrajině až 5️⃣0️⃣ miliard dolarů (1,2 bilionu korun). Tyto peníze by pak byly spláceny z neočekávaných zisků ze státních ruských aktiv zmrazených převážně v Evropě, ze kterých stále plynou úroky. Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na informované zdroje. Číst více
Ceny komodit na světových trzích letos spíše 📈 rostou, jejich pokles z počátku roku vystřídalo v březnu a v dubnu zdražování. Výrazně zdražila ropa, měď, nikl, zlato, stříbro a hlavně kakao. Naopak zlevnilo uhlí, cukr nebo obiloviny. Hlavní komoditní index agentury Bloomberg od začátku roku do konce dubna vykazoval nárůst 2,5 procenta.
Výsledky nedávné cesty do Spojených států jsou podle premiéra Petra Fialy (ODS) 👍 vynikající. Mezi státy je hluboká vzájemná důvěra, řekl Fiala. K uskutečnění návštěvy podle něj přispělo, že Česko je pod současnou vládou aktivním hráčem na mezinárodní scéně a má jasné postoje k bezpečnostním hrozbám.
Do konce letošního roku by se podle premiéra Petra Fialy (ODS) mohlo uskutečnit další 🤝 společné jednání české a ukrajinské vlády. Poslední se konalo koncem října 2022 v Kyjevě. Česko s Ukrajinou jedná průběžně na všech úrovních, země napadená Ruskem potřebuje především zbraně a munici, řekl Fiala v rozhovoru s ČTK.
Ukrajina zmírnila některé válečné kapitálové kontroly pro podniky. 🏛️ Centrální banka krok označila za největší liberalizaci měnového trhu od ruské invaze v roce 2022. S odkazem na páteční sdělení centrální banky o tom píše zpravodajský server CNBC. Většina opatření vstupuje v platnost dnes.
Rusko přechodně  zakázalo vývoz cukru ze země. S odkazem na vládní nařízení o tom píší ruské tiskové agentury. Moskva tak chce zajistit stabilitu na domácím trhu s potravinami, citovala z nařízení agentura TASS. Zákaz platí do konce srpna a týká se vývozu třtinového nebo řepného cukru a chemicky čisté sacharózy.
Reklama
Reklama
Doporučujeme