Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Filantropie

Kyjev

Ukrajina teď potřebuje hlavně léky, obvazy a neprůstřelné vesty, říkají čeští skauti

Překladová místa pro humanitární pomoc na hranicích s Ukrajinou teprve vznikají, přesto se daří pomoc distribuovat tam, kde je potřeba, říká jeden z dobrovolníků. Do polské Přemyšle spolu s ostatními vezl sbírku ze Skautského institutu v Praze. A co teď Ukrajinci podle něj nejvíce potřebují? Zdravotnický materiál, říká.

Přečíst článek
Budoucí podoba domku zahradníka v areálu Cibulka v pražských Košířích.

Manželé Vlčkovi začali na Cibulce rekonstrukcí domku zahradníka

Část usedlosti Cibulka v pražských Košířích, která desítky let chátrala, se pro veřejnost nastálo otevře už v průběhu roku 2023. První bude zrekonstruovaný původní klasicistní domek zahradníka v těsné blízkosti veřejného parku.

Přečíst článek
FW de Klerk a Michaela Bakala

Bakalovi darovali miliony na nové centrum FW de Klerka v JAR

Manželé Michaela a Zdeněk Bakala přispěli Nadaci FW de Klerka, instituci, která propaguje demokracii, svobodu a lidská práva v Jihoafrické republice. Finančním darem ve výši 200 tisíc dolarů (přibližně 4,5 milionu korun) podpořili vybudování nového Centra pro Ústavu. Vznikne tak místo, kde bude možné šířit myšlenkový odkaz bývalého prezidenta a nositele Nobelovy ceny míru Frederika Willema de Klerka. 

Přečíst článek
Sbírka pro potravinovou banku

Pro jídlo z potravinových sbírek chodí více lidí. Kvůli pandemii

V sobotu 20. listopadu narazíte v nákupních centrech a supermarketech na dobrovolníky potravinové sbírky. Pokud máte možnost, udělejte jeden nákup navíc a darujte ho. Bude to jedna z nejsmysluplnějších věcí, které lze tento víkend vykonat. Pomoci můžete až do konce měsíce prostřednictvím online nákupu potravin. Má to smysl.

Přečíst článek
MacKenzie Scott

Exmanželka Jeffa Bezose je jednou z největších dárkyň světa

MacKenzie Scottová, bývalá žena majitele Amazonu Jeffa Bezose- druhého nejbohatšího muže světa po Elonu Muskovi, v rozvodu vysoudila 60 miliard dolarů a dostala se do první třicítky největších boháčů. Peníze ale rozdává mnohem štědřeji, než její exmanžel. 

Přečíst článek
socha Na horu, na Bořislavce
video

Podívejte se na nové sousoší výtvarníka Díaze, stojí na Bořislavce

Socha pojmenovaná Na Horu vznikla unikátním výrobním procesem - technologií robotické fabrikace a upraveného betonu UPHC. Dílo, které zaštiťuje Karel Komárek Family Foundation (KKFF), bylo vytvořeno pro konkrétní prostor nového Centra Bořislavka.

Přečíst článek
Tomáš Zima (vlevo) s knížetem Hansem Adamem

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima ocenil lichtenštejnského knížete Hanse Adama

Rektor pražské Univerzity Karlovy Tomáš Zima a prorektor Jan Royt předali na hradě ve Vaduzu univerzitní ocenění – Historickou pamětní medaili UK – vládnoucímu knížeti Lichtenštejnska Hansi-Adamovi II. von und zu Liechtenstein.

Přečíst článek
Pavlína Kalousová, členka představenstva Plzeňského Prazdroje

Pavlína Kalousová: Lidé budou pít víc pivo s přáteli či sousedy

Pandemie změnila spoustu návyků, některé trendy se akcelerovaly. „Vidíme spoustu pop-up podniků, nebo že si lidé dělají barbecue akce se sudem, sousedské akce, oslavy, tam určitě toto bude fungovat, hrají v tom roli i sociální média ve smyslu, jak se nyní lidé svolávají, jak probíhá socializace. Plus vidíme u mladší generace, že preferuje jiné typy drinků,” vysvětluje členka představenstva Plzeňského Prazdroje Pavlína Kalousová.

Přečíst článek
Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství za rok 2021 dostanou společně dva američtí molekulární biologové David Julius a Ardem Patapoutian za objev receptorů teploty a hmatu.

Nobelovu cenu za lékařství mají američtí molekulární biologové

Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství za rok 2021 dostanou společně dva američtí molekulární biologové David Julius a Ardem Patapoutian za objev receptorů teploty a hmatu. Jejich objevy by podle Nobelova výboru mohly vést k získání nových prostředků k tišení bolesti.

Přečíst článek
Dasha a Jan Smigmator

Dasha a Smigmator oslaví deset let Klubu Evergreen ve Foru Karlín

Klub Evergreen se stal jedním z nejúspěšnějších pořadů veřejnoprávního rozhlasu. Galakoncert na jeho počest se uskuteční ve čtvrtek 7. října.

Přečíst článek
Lístky mexické loterie

Zabavený dům mexického narkobarona získá majitele v loterii

Zabavený dům v mexickém městě Culiacán, odkud před lety za dramatických okolností uprchl obklíčený drogový boss Joaquín Guzmán přezdívaný El Chapo (Prcek), dnes patrně získá nového majitele ve státní loterii, píše agentura DPA.

Přečíst článek

News box

Polsko investuje zhruba 58 miliard korun do zvýšení bezpečnosti své hranice s Ruskem a Běloruskem, včetně výstavby opevnění, ohlásil premiér Donald Tusk. Šéf vlády představil plán zlepšení obrany asi 400 kilometrů dlouhého úseku polské hranice. Projekt nazvaný Východní štít má současně odstrašit potenciálního agresora.
Dělníci na pražské Národní třídě vyzdvihli jeřáby první ze dvou pohyblivých plastik a umisťují ji na fasádu obchodního domu Máj. Autorem několikametrových motýlů, jejichž trupy jsou napodobeninami stíhaček spitfire, je výtvarník David Černý. Jak dlouho umístění soch potrvá, zatím není jasné, podle mluvčí investora Michaely Fialové Rozšafné lidé uvidí umělecká díla od neděle 19. května. Kvůli instalaci fialovo-tyrkysového díla je uzavřena část Národní třídy a na místě jsou jeřáby a další technika.
Soud na Slovensku poslal do vazby muže obviněného ze středečního atentátu na premiéra Roberta Fica. O rozhodnutí soudce Specializovaného trestního soudu informovala mluvčí tohoto soudu Katarína Kudjáková. Obviněnému, jímž je podle slovenských médií 71letý spisovatel a aktivista Juraj Cintula, za pokus o vraždu hrozí 25 vězení nebo doživotí. Fico, kterého útočník z bezprostřední blízkosti několikrát postřelil, je podle informací nemocnice při vědomí a ve stabilizovaném, ale stále vážném stavu.
Ve válce 🪖Izraele proti Hamásu v Pásmu Gazy přišlo od 7. října o život nejméně 35 tisíc Palestinců, z toho 83 jen za uplynulý den, a 79 tisíc jich utrpělo zranění. Oznámilo to ministerstvo zdravotnictví ovládané tímto radikálním palestinským hnutím. Izraelská armáda předtím podle webu The Times of Israel uvedla, že její 🛩️letectvo za poslední den udeřilo v celém Pásmu Gazy na více než 70 cílů. Jeden z náletů v Rafáhu podle ní zabil vysoce postaveného příslušníka Palestinského islámského džihádu.
Slovenský premiér Robert Fico, kterého ve středu postřelil atentátník, je ve stabilizovaném, ale stále vážném stavu. Uvedla to při dnešním vyjádření pro média ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková. Páteční operace 🩻podle ní přispěla ke zlepšení zdravotního stavu předsedy vlády. Vicepremiér Robert Kaliňák uvedl, že pozitivní prognóza Ficova zdravotního stavu je blízko, ale jeho převoz do Bratislavy zatím možný není. Premiér je při vědomí.
Ropný tanker plující pod panamskou vlajkou 🚢 v Rudém moři zasáhla střela odpálená pravděpodobně z Jemenu. Informovaly o tom agentury Reuters a AP s odvoláním na britskou firmu pro námořní bezpečnost Ambrey, podle níž se incident stal přibližně 18 kilometrů jihozápadně od jemenského přístavu Muchá. Na obchodní lodě na této klíčové námořní trase už půl roku útočí jemenští povstalci podporovaní Íránem.

Povodňová situace v německé spolkové zemi Sársko, kterou v pátek zasáhly vydatné deště, se pomalu uklidňuje. Vodočty přestaly dnes po půlnoci stoupat. Úřady nyní vyhodnocují rozsah škod, informovala agentura DPA s odvoláním na policii. Podle úřadů zasáhla západ Německa v pátek povodeň, která se statisticky opakuje jednou za 20 až 50 let

Od zahájení 🪖ruského pozemního útoku v ukrajinské Charkovské oblasti v minulém týdnu bylo evakuováno už téměř 10 tisíc lidí. Uvedl to šéf charkovské správy Oleh Syněhubov. 
Severní Korea provedla zkoušku odpalu taktické balistické střely a severokorejský vůdce Kim Čong-un zároveň slíbil posílit jadernou sílu země. Informovala o tom severokorejská oficiální agentura KCNA.
Silný vítr zastavil horní úsek kabinové lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku. Spodní úsek lanovky z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu zůstal v provozu. Lanovka na Sněžku může jezdit 🍃 do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině, uvedli vlekaři na webu lanovky. Provoz ostatních lanovek v Krkonoších vítr neomezil. Na hřebenech hor byla silná mlha a slabě pršelo.
Reklama
Reklama
Doporučujeme