Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zámek v Protivíně zajistila policie

Zámek Protivín
ČTK
 ČTK

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) nechala zajistit zámek a podzámčí v Protivíně na Písecku kvůli podezření, že jsou výnosem z trestné činnosti, píší Seznam Zprávy.

Reklama

Zámek chtěla přestavět neprůhledná skupina IC Group. Z památky se mělo stát sídlo malajské královské rodiny. Detektivové zámek a podzámčí zajistili kvůli podezření z podvodu, zpronevěry a neoprávněného podnikání této skupiny. „Týká se to hlavně investiční firmy Diversity Capital, která spadala pod IC Group. Z této investiční společnosti zmizely vklady klientů ve výši kolem jedné miliardy korun. Detektivové mají za to, že zámek s podzámčím mohly být výnosem z trestné činnosti,“ píší Seznam Zprávy

„Národní centrála proti organizovanému zločinu se uvedenou věcí zabývá. Věc je v procesním stadiu prověřování,“ sdělil serveru mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Návrh, aby NCOZ zámek zajistila, podala advokátní kancelář Žižlavský. Ta zastupuje část klientů Diversity Capital. „Již dne 18. prosince jsme jménem našich klientů policii navrhli, aby zajistila zámek Protivín jakožto výnos z možné trestné činnosti. Národní centrála proti organizovanému zločinu zareagovala včas a po předchozím souhlasu státního zástupce nemovitosti zajistila a zabránila tak vkladu zástavního práva ve prospěch osob spojených s Diversity Capital,“ uvedl advokát Petr Veselý z kanceláře Žižlavský.

Češi svěřili investičce malajského krále stamiliony. Na účtu krachující firmě zbývají dva tisíce

Lidé v Česku investovali stamiliony korun přes společnost Diversity Capital napojenou na údajný Malajský královský fond, ale firma peníze nevyplácí. Uvedla to advokátní kancelář Žižlavský, která zastupuje více než stovku klientů Diversity Capital.

Přečíst článek

Firma The Orb Global Holding Limited, které patří opravovaný zámek v Protivíně, podala proti tomu, že NCOZ nemovitost zajistila, stížnost. Očekává, že se stížností uspěje, řekl Seznam Zprávám jednatel firmy The Orb – Chateau Protivin Josef Skalický.

Koncem roku 2021 koupily Malajský královský fond a skupina IC Group od města Protivín za 16,8 milionu korun budovy v podzámčí a přilehlé pozemky. Fond tam chtěl investovat 150 milionů korun do kulturně-obchodního centra se 40 apartmány. V budovách bydlelo asi 60 lidí z nízkopříjmové skupiny, víc než polovině z nich sehnalo město jiné ubytování, řekl starosta Hlaváč. Podzámčí musí firma opravit do roku 2031, jinak jí hrozí pokuta deset milionů korun. Podzámčí také nesmí prodat třetí straně bez vědomí města, řekl starosta.

„Z IC Group se mnou momentálně nikdo nekomunikuje. Minimálně půl roku jsme ohledně zámku nedostali žádnou informaci. Ale zámek je soukromá věc, my se zámkem nemáme nic společného, nikdy nebyl města,“ řekl dnes ČTK Hlaváč. Dodal, že zámek byl 30 let zavřený.

Zámek i s přilehlým parkem koupila IC Group na podzim 2021. Uváděla, že za ní stojí Malajský královský fond. Náklady na opravu zámku přesáhnou původně odhadovaných 500 milionů korun, sdělila loni v srpnu ČTK Věra Nagyová ze skupiny IC Group. Opravené jsou některé stropní konstrukce, celý krov, částečně vyměněná střešní krytina, uvedla loni v létě.

Zámek Protivín

Zámek Protivín zachrání královské peníze z Asie

Zchátralý zámek Protivín, který svého času patřil i Karlu IV., zachraňují peníze z Asie.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme