Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vlastníka loni změnilo nejméně bytů a domů od roku 2015

ilustrační foto
Se svolením Penta Real Estate
 ČTK

Loni se v České republice prodalo nejméně bytů a domů od roku 2015. Bytů se oproti roku 2022 prodalo o devět procent méně, domů o 17 procent. O 19 procent propadl také prodej chat a chalup. Vyplývá to z analýzy portálu Valuo, která zpracovává data katastru nemovitostí a veřejných inzercí. Nejžádanější dispozice bytů byly 2+1 a 2+kk, tvořily v průměru 44 procent všech prodejů. Průměrná velikost prodaného bytu v ČR loni byla 66 metrů čtverečních, tedy téměř stejně jako v předešlých čtyřech letech.

Reklama

Celkový počet prodaných bytů dosáhl 55 180 a domů 34 769. V porovnání s rekordním rokem 2021, ve kterém se prodalo 73 605 bytů a 55 941 domů, klesl prodej bytů o třetinu a domů o 60 procent. Zatímco některé regiony si udržely stabilitu, jiné čelily výrazným propadům. V Praze, Jihomoravském a Pardubickém kraji byl trh relativně stabilní, přičemž Pardubický kraj zaznamenal meziroční nárůst prodejů bytů o 23 procent. Naopak počet prodaných domů meziročně klesl ve všech krajích. Největší pokles byl zaznamenán v hlavním městě, a to o 27 procent.

Natáčení podcastu s Markem Lokajem, šéfem developera YIT.

Developer: Přestat stavět paneláky byla chyba. Současné technologie jsou mnohem dál než v socialismu

Je nebo není prefabrikace návratem do minulosti, kdy se v tuzemsku stavěla nechvalně známá panelová sídliště? O aktuálních trendech výstavby jsme si povídali v dalším díle podcastu se šéfem české pobočky finské developerské a stavební společnosti YIT Markem Lokajem.

Přečíst článek

Dominantní postavení na trhu s byty si udržela již tradičně Praha, kde se prodalo 24 procent všech bytů v ČR. V přepočtu prodeje bytů na 1000 obyvatel se ale Praha umístila až na 17. příčce. V tomto přepočtu se prodalo nejvíce bytů v Milovicích na Nymbursku, Mariánských Lázních a Karlových Varech. V prodeji domů má hlavní město podíl 3,5 procenta.

Zatímco v Praze a Brně průměrná cena bytů loni vzrostla, Plzeň, Ostrava a Olomouc zaznamenaly pokles. Z dat Rent Indexu společnosti Deloitte činila v loňském třetím čtvrtletí průměrná cena bytů v České republice 89 300 korun za metr čtvereční. Jednalo se mezičtvrtletní pokles o 1,8 procenta a ceny se tak snižovaly čtyři čtvrtletí za sebou.

"V Praze a Brně narostly průměrné ceny bytů o více než čtyři procenta, což svědčí o stále silné poptávce a omezené nabídce bytů na prodej. Naopak, Plzeň zaznamenala snížení cen o více než čtyři procenta, v Ostravě a Olomouci ceny poklesly o více než devět procent. Zajímavé je, že v těchto městech došlo k výraznějšímu poklesu absolutní ceny, ale ne ceny za metr čtvereční. Tento fakt naznačuje, že kupující v těchto lokalitách kupovali v průměru menší byty než v roce 2022," uvedl zakladatel webu Valuo.cz Radek Šitera.

Valuo uvádí, že analyzuje data z katastru nemovitostí a z veřejné inzerce. Poskytuje nástroj na výpočet cen nemovitostí, který využívá pět tuzemských bank. Za Valuem stojí investorský tým Pale Fire Capital.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Novostavba

Trh hypoték dál padá. V květnu banky daly o 60 procent méně úvěrů než loni

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme