Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

A zase se to prodraží. Dostavba Šlechtovy restaurace vyjde na více než 175 milionů

Dostavba Šlechtovy restaurace vyjde na 175,33 milionu
ČTK
 ČTK

Dostavba Šlechtovy restaurace v pražské Stromovce vyjde předběžně na 175,33 milionu korun a práce potrvají 13 měsíců. Magistrát vypíše veřejnou zakázku na stavební firmu, která práce provede, rozhodli pražští zastupitelé. Vítěz tendru by měl být znám do 24. února příštího roku.

Reklama

Při dostavbě vzniknou tři gastroprovozy, dělníci opraví kolonádu, altán či svah nad restaurací. V nedokončených prostorách také doplní příčky a vybudují výtah a udělají rozvody inženýrských sítí.

Celková oprava se prodraží

Oprava památky začala na přelomu let 2017 a 2018 a hlavní sál je už opravený a zkolaudovaný. Stále však není dokončena restaurace ani přilehlá zahrada Kaštanka a vnitřní místnosti a přístavba jsou ve stavu hrubé stavby. Město do oprav dosud vložilo 225,76 milionu korun, ale kvůli vyčerpání peněz vyčleněných na opravu se práce přerušily a zkolaudovaná je pouze část objektu. Celková oprava restaurace se tak prodraží.

Rekonstrukce trafo stanice na bydlení

Nejčastěji se v Česku staví do 30 milionů a mnohem víc se rekonstruuje, ukazuje architektonické klání

I letos soutěžní přehlídka České ceny za architekturu nabídne exkurzi napříč tuzemskými stavbami. O prestižní ocenění se ucházejí rekonstrukce trafo stanice, typová chatka nebo prodejna Lidlu. Podívejte se na redakcí vybrané projekty.

Přečíst článek

Reklama

Veřejná zakázka se týká dokončení rekonstrukce restaurace tak, aby mohla být kompletně uvedena do provozu. V historickém objektu je 18 místností, které jsou ve stavu hrubé stavby, stejně tak přístavba. V nyní plánované dokončovací fázi mají být restaurace, cukrárna a zahradní restaurace, dále kolonáda a altán a vznikne také WC. Sanovat se má svah nad budovou.

Uvnitř nedokončených částí je potřeba vybudovat mimo jiné příčky nebo rozvody vody a elektřiny. Dělníci musí vybudovat výtah a dokončit povrchy. V přístavbě bude nutná také úprava ležatých rozvodů kanalizace. V seznamu dokončovacích prací je vybudování protihlukové zástěny na střeše západní přístavby, ocelové vyrovnávací schody a rampa na zásobovacím dvoře nebo sadové úpravy u budovy.

Z původní budovy, kterou zničily původně, zůstala jen kovová konstrukce.

OBRAZEM: Spirála ožívá. Na pražském Výstavišti vyrůstá evropský unikát

Rekonstrukce Spirály na Výstavišti Praha se chýlí ke svému konci. Už v září přivítá první návštěvníky. Město do rekonstrukce investovalo více než čtvrt miliardy korun a věří v návratnost této částky. S dotováním samotného provozu divadla se nepočítá. „Věřím, že si tento mimořádný prostor na sebe vydělá kombinací prodeje lístků a komerčního pronájmu,“ říká Adam Zábranský, pražský radní pro oblast majetku.

Přečíst článek

Z celkové částky půjde nejvíc peněz na dokončení oprav, a to 133 milionů. Dokončení veřejných toalet u restaurace vyjde na 8,7 milionu a zbylé peníze půjdou na sanaci svahu. Kromě toho plánuje magistrát také obnovit sousední zahradu Kaštanku, což podle dřívějších informací města má vyjít na dalších 19 milionů.

Památkově chráněná budova Šlechtovy restaurace vznikla v 17. století jako barokní letohrádek. Restaurace byla na místě od 19. století, jméno budova nese po Antonínu Šlechtovi, za kterého fungovala do druhé světové války. Budova od roku 1950 chátrala a v 60. letech byla kvůli havarijním stavu zrušena. V letech 1978 a 1980 budova vyhořela a v roce 2002 ji poškodily povodně.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Pražské Výstaviště otevřelo zelené pobytové terasy na Křižíkových pavilonech

Nová odpočinková plocha: Pražské Výstaviště otevřelo zelené pobytové terasy na Křižíkových pavilonech

Přečíst článek
Rekonstrukce paláce Savarin je u konce.

Každý centimetr rekonstrukce barokního Savarinu hlídali památkáři. Jak to dopadlo?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme