Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

OBRAZEM: Spirála ožívá. Na pražském Výstavišti vyrůstá evropský unikát

Z původní budovy, kterou zničily původně, zůstala jen kovová konstrukce.
Se svolením Výstaviště Praha
Petra Jansová
pej

Rekonstrukce Spirály na Výstavišti Praha se chýlí ke svému konci. Už v září přivítá první návštěvníky. Město do rekonstrukce investovalo více než čtvrt miliardy korun a věří v návratnost této částky. S dotováním samotného provozu divadla se nepočítá. „Věřím, že si tento mimořádný prostor na sebe vydělá kombinací prodeje lístků a komerčního pronájmu,“ říká Adam Zábranský, pražský radní pro oblast majetku.

Reklama

Spirálu málem zbourali, nakonec kovová konstrukce posloužila pro vytvoření nové multifunkční haly o větší kapacitě. Unikátní je o koncepce scény, díky pohyblivému jevišti sleduje divák dění z mnoha úhlů.

FOTOGALERIE: Podívejte se do prostor Spirály

Dominantou kruhového sálu s 360°hledištěm s kapacitou 800 míst jsou dvě otočná teleskopická pódia. Umělci zde budou nastupovat či vystupovat na scénu přímo mezi diváky z hlediště, což zajistí dokonalou interakci mezi nimi a divákem. Kromě toho přibude i menší sál o kapacitě až 340 diváků.

Nová Spirála na Výstavišti Praha začne fungovat v září

Při obnově akustických prvků probíhaly práce pod přísnou kontrolou, budova má památkovou ochranu. To znamená, že se vrátily všechny původní vzory materiálů.

Město do rekonstrukce Nové Spirály investovalo více než 250 milionů korun. S dotováním samotného provozu divadla se nepočítá. „Věřím, že si tento mimořádný prostor na sebe vydělá kombinací prodeje lístků a komerčního pronájmu,“ říká Adam Zábranský, pražský radní pro oblast majetku.

Rekonstrukce Masarykova nádraží dostala zelenou.

Velké plány pro Prahu. Odstartují miliardové investice podle plánu?

Prahu letos čeká hodně stavění. Pokračovat bude výstavba metra D, na jaře se začne stavět tramvajová trať v horní části Václavském náměstí, pokračovat bubou i opravy mostů či výstavba bytů na pražských brownfieldech.

Přečíst článek

První představení se divadle odehraje v září, už teď se ale prodávají lístky.

Program vytváříme pro širokou veřejnost všech generací a žánrových preferencí. S ohledem na multižánrové zaměření jsou jednotlivé projekty Nové Spirály rozděleny do programových kategorií: divadlo, hudba, show a eventy. Přestože bude činnost Nové Spirály velmi široká, hlavním spojujícím prvkem celého programu je vysoká dramaturgická úroveň a spolupráce s etablovanými i začínajícími umělci,“ říká Jan Makalouš, ředitel Nové Spirály. 

Za minulého režimu sloužila Spirála jako panoramatické kino, v roce 1991 se přeměnila v divadlo. Veškerou činnost v ní ukončily povodně v roce 2002.

Takto by mohlo vypadat nové nádraží v Bubnech-Zátorech.

FOTOGALERIE: Vlakem z Úval do Černošic přes Karlovo náměstí. Na „hlavák“ se bude jezdit pod zemí

Desítky nových příměstských i dálkových linek železničních linek má v budoucnu pojmout pražské Hlavní nádraží. Vzniká studie, která vlaky „pošle" pod nynější úroveň a podle níž vzniknou v centru i nové zastávky - třeba na Karlově náměstí.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Dům Radost

Někdejší sídlo odborů se snad brzy začne měnit. Místo kanceláří v něm budou stovky garsonek

Přečíst článek
Na fasádu paláce Savarin se vrátily zrestaurované sochy.

Aktuálně z nejstřeženějšího staveniště v Praze: Do Savarinu se vrátily barokní sochy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme