Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ukrajinci postupně přechází do protiútoku, osvobodili již řadu obcí

ukrajinský voják
čtk
 ČTK

Ukrajinský generální štáb v neděli potvrdil osvobození města Trosťanec v Sumské oblasti na severovýchodě země a vsi Husarivka v Charkovské oblasti, jak o tom dříve informovala média. "Nepřítel pokračuje v rozsáhlé ozbrojené agresi proti naší zemi, naši obránci postupně osvobozují nepřítelem dočasně obsazená území v různých oblastech," uvedlo velení ukrajinských sil podle agentury Interfax-Ukrajina.

Reklama

Ruské síly se pokoušejí obklíčit ukrajinské jednotky na východě země, zatímco ukrajinské síly v Sumské a Charkové oblasti přešly k taktickým protiútokům, uvedl Oleksij Arestovyč, poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře.

Ukrajinské velení připustilo, že ruské jednotky, kryty letectvem a dělostřeleckou palbou, upevňují své pozice v oblasti Polesí, rozprostírající se na pomezí Běloruska a Ukrajiny. Na severu země ruské síly neustávají v snaze ovládnout Černihiv, centrum stejnojmenné oblasti. Nicméně u obcí Lukjanivka a Rudnicke nepřítel utrpěl ztráty a stáhl se. U města Sumy se Rusové snaží přeskupit, u Charkova se snaží nahradit ztráty, u Slovjanska na Donbasu upevňují své pozice za pomoci ženijního zařízení. Neúspěšné zůstávají podle generálního štábu ruské snahy o dobytí Mariupolu, Severoděnecka a dalších obcí v Doněcké oblasti. Ústupem po utrpěných ztrátách skončil ruský pokus o vzetí Krasnohorivky. Na obsazených územích okupanti pokračují silami ruské národní gardy v boji s ohnisky odporu, uvedla ukrajinská armáda.

V Husarivce, až dosud obsazené dvěma ruskými praporními bojovými skupinami, se ukrajinským vojákům při dnešním osvobození obce podařilo zničit okolo 60 kusů nepřátelské techniky a vyřadit z boje více než stovku ruských vojáků, tvrdí list RBK-Ukrajina.

Spojence čeká dlouhý boj proti ruské agresi, Putin udělal chybu, řekl Biden.

Biden: V případě útoků na státy NATO budeme bránit každý centimetr. Viníkem války je Putin, ne Rusové

Pro ruskou invazi na Ukrajinu neexistuje žádné ospravedlnění, důvody uváděné Moskvou jsou nemravné a cynické, řekl v projevu ve Varšavě americký prezident Joe Biden. Viníkem války je podle něj ruský prezident Vladimir Putin, který už dál nemůže zůstat u moci. Spojenci se musejí připravit na dlouhý a složitý boj.

Přečíst článek

Mezi místy, které se ukrajinským jednotkám naposledy podařilo osvobodit, vyjmenovala americká televize CNN - s odvoláním na místní ukrajinské úřady - také vsi Mala Rohaň a Vilchivka v Charkovské oblasti, řadu obcí v Sumské oblasti a dvě obce severozápadně od Mariupolu. Tato tvrzení nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů, podobně jako tvrzení Kyjeva a Moskvy o zvyšujících se ztrátách nepřítele.

Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceléře Oleksij Arestovyč dnes podle tiskových agentur ohlásil, že se ukrajinské síly snaží o malé ofenzivní akce v době, kdy se Rusko pokouší obklíčit ukrajinské jednotky na východě Ukrajiny, dobýt Mariupol a udržet Cherson na jihu země. "Tyto problémy spolu souvisejí, protože pokud se prolomí ruská obrana na jihu, situace nepřítele u Mariupolu se prudce zhorší," řekl Arestovyč. Předpověděl, že v příštích dvou týdnech se mohou objevovat protichůdné zprávy: jednak že Ukrajinci podnikají dílčí protiútoky a osvobozují území od nepřítele, zatímco na jiných úsecích fronty, zejména na východě Ukrajiny, se situace může zkomplikovat.

Roman Abramovič

Peacemaker Abramovič? Oligarcha se zapojí do mírových rozhovorů

Ruský prezident Vladimir Putin osobně schválil zapojení miliardáře Romana Abramoviče do mírových rozhovorů Ruska s Ukrajinou, píše s odvoláním na své zdroje list Financial Times (FT).

Přečíst článek

Rusové vybírají hotovost v obavách ze sankcí západu.

Život v Rusku je s každým dalším týdnem invaze nákladnější. Ceny potravin rostou i o desítky procent

Dopady Putinovy invaze na Ukrajinu pociťují Rusové čím dál tíživěji. Nová data ministerstva hospodářství ukázala, že cena běžných surovin jen za poslední týden poskočila o 14 procent. A kvůli oslabování rublu bude podle CNN inflace v Rusku dál narůstat.

Přečíst článek

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme