Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Putinovy peníze patří na Ukrajinu. Cameron vyzval k využít zisků ze zmrazených ruských aktiv

Nový šéf britské diplomacie David Cameron v USA
Profimedia
 ČTK

Britský šéf diplomacie David Cameron prosazuje použití zmrazeného ruského majetku na obnovu Ukrajiny. "Bude to, chcete-li, záloha na reparace, které Rusko jednou bude muset zaplatit za nelegální invazi, kterou podniklo," řekl Cameron na bezpečnostním fóru ve Washingtonu.

Reklama

O otázce použití zmrazeného ruského majetku hodlá Cameron hovořit se svým americkým protějškem Antonym Blinkenem.

„Existuje velmi silný důvod pro to, abychom vzali zmrazený ruský majetek a ty peníze dali na obnovu Ukrajiny. Bude to, chcete-li, záloha na reparace, které Rusko jednou bude muset zaplatit za nelegální invazi, kterou podniklo,“ citovala Camerona agentura Reuters.

„Prošel jsem si všechny argumenty a dosud jsem neviděl nic, co by mě přesvědčilo o tom, že je to špatný nápad,“ řekl dále nový šéf britské diplomacie.

Také lídři EU se v říjnu shodli, že unie musí pokročit v debatách o tom, jak by mohla využít zisky ze zmrazených ruských aktiv na podporu obnovy Ukrajiny. Unie od loňské ruské invaze zablokovala aktiva ruské centrální banky v celkovém objemu přes 200 miliard eur (téměř pět bilionů korun).

Nechtěné kompromisy nejsou řešením

Bývalý britský premiér využil čtvrteční návštěvy Washingtonu také k výzvě americkým politikům, aby schválili nový balík vojenské pomoci Ukrajině.

„Neobávám se o sílu a jednotu a konsensus a statečnost ukrajinského lidu. Obávám se, že neuděláme to, co je třeba,“ řekl Cameron. „Musíme zajistit, že jim poskytneme zbraně, ekonomickou podporu, morální podporu, diplomatickou podporu, ale hlavně vojenskou podporu, která může být rozdílná,“ dodal konzervativní politik a zdůraznil, že „evropská bezpečnost je také americkou bezpečností“.

Republikáni v americkém Senátu ve středu zablokovali návrh o nové pomoci Ukrajině a Izraeli, kterou požaduje prezident Joe Biden. Výměnou za podporu balíčku, který zahrnuje i další položky, požadují výrazné zpřísnění americké imigrační politiky. Na pomoc Kyjevu by balík navržený v Senátu vyčlenil přibližně 61 miliard dolarů (1,38 bilionu korun).

Biden varoval, že vítězství Ruska nad Kyjevem by postavilo Moskvu do pozice, kdy by mohla zaútočit na spojence v NATO a zatáhnout americké vojáky do války.

Americký prezident Joe Biden

USA podpoří Ukrajinu dalším balíkem peněz. Biden musel přistoupit ke kompromisu

Americký prezident Joe Biden je ochotný přistoupit na kompromis ohledně americké imigrační politiky, jejíž změnou republikáni v Kongresu podmiňují schválení další rozsáhlé finanční pomoci Ukrajině. Podle agentury Reuters to řekl v projevu v Bílém domě.

Přečíst článek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj: Válka je v nové fázi, Rusko vyděsí jen vojensky soběstačná Ukrajina

Válka s Ruskem se s příchodem zimy ocitla v nové fázi, a byť letní ukrajinská protiofenziva nepřinesla kýžené výsledky, Ukrajina se nevzdá. V rozhovoru s agenturou AP to řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který se soustředí na posílení domácí zbrojní výroby. Kyjev se proto obrací na spojence, aby mu poskytli výhodné půjčky a licence na výrobu a opravy jejich zbraní.

Přečíst článek

Dodáme Kyjevu další zbraně, bojuje i za nás, shodli se Vystrčil a Pekarová

Pekarová a Vystrčil v Kyjevě: Česko dodá další zbraně, bojujete i za nás

Ukrajina potřebuje další zbraně a Česko jí je nepřestane dodávat. Prohlásila to předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová v sídle ukrajinského parlamentu v Kyjevě. Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila si Ukrajina zaslouží další podporu i proto, že proti ruské agresi nebojuje pouze za sebe, ale také za další evropské demokracie. Oba politici se během připomínky výročí hladomoru z let 1932 až 1933 shodli, že Rusko se stejně jako tehdy pokouší opět zlikvidovat Ukrajince.

Přečíst článek

Reklama

Související

Miliardář Jevgenij Prigožin, vlastník soukromé vojenské společnosti Wagner Group, která v březnu útočí na ukrajinský Bachmut.

Wagnerovi nájemní žoldáci obsadili většinu východního Bachmutu. Ukrajina čelila stovce ruských útoků

Přečíst článek
Ropná rafinérie

Od zítra platí embargo na ruský diesel, i českým řidičům proto zdraží nafta, varuje britská poradenská firma

Přečíst článek
Vzkaz ukrajinských obránců Hadího ostrova ruským okupantům se posléze ocitl i na billboardech a dalších místech jako obecný výraz odporu Ukrajinců proti okupaci.

Lingvistické žně. V Německu je spojením roku „klimatičtí teroristé", na Ukrajině vulgární vzkaz Rusům

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme