Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Median: Volby v březnu by ovládlo Babišovo ANO. Roste podpora stran mimo sněmovnu

Median: Volby v březnu by ovládlo Babišovo ANO. Roste podpora stran mimo sněmovnu
Profimedia
 ČTK

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí. Do Sněmovny by prošly ještě SPD se sedmi procenty a hnutí STAN se šesti procenty. Z nynějších sněmovních stran by mimo dolní komoru zůstali lidovci a TOP 09. Zároveň roste podpora politických uskupení, která jsou nyní mimo Poslaneckou sněmovnu. Vyplývá to z volebního modelu agentury Median. Ochota zúčastnit se voleb proti únorovému průzkumu mírně vzrostla na 62,5 procenta.

Reklama

„V březnových údajích je patrná únava voličů ze sněmovních stran, která se projevuje relativně vyšší podporou stran mimo Poslaneckou sněmovnu. Nárůst podpory zaznamenaly KSČM, PRO 2022, Přísaha, Zelení i Trikolora,“ uvedli autoři průzkumu. Posun podle nich patrně je důsledkem začínající kampaně před volbami do Evropského parlamentu.

Podpora ANO a Pirátů se změnila jen mírně. Ve srovnání s únorovým modelem Medianu vzrostla u ANO o procentní bod a Pirátům klesla o půl procentního bodu. Hnutí STAN neudrželo únorovou devítiprocentní podporu. „ODS nadále posiluje na úkor svých koaličních partnerů,“ uvedl Median. Ze stran, kteří před minulými sněmovními volbami vytvořily s ODS koalici Spolu, by TOP 09 i lidovci v březnu získali shodně 3,5 procenta hlasů. „TOP 09 by se poprvé od dubna 2023 ocitla mimo Poslaneckou sněmovnu,“ podotkli autoři průzkumu.

Roste podpora stran, které jsou mimo sněmovnu

SPD, které proti únoru podpora klesla o 2,5 procentního bodu, ztrácí podle Medianu zejména ve prospěch PRO 2022 a Trikolory. PRO 2022 by si v březnu vybrala čtyři procenta voličů a Trikoloru dvě procenta. Shodně 4,5 procenta by získaly KSČM a sociální demokracie (SOCDEM), zisk 3,5 procenta model dává hnutí Přísaha a tři procenta Straně zelených.

Strany aktuální vládní koalice, tedy ODS, TOP 09, lidovci, STAN a Piráti, mají v součtu podporu 37,5 procenta potenciálních voličů, uvedli autoři průzkumu. Bez sestavení předvolebních koalic by tak získaly 88 z 200 poslaneckých křesel.

„Ochota zúčastnit se voleb oproti minulému šetření mírně vzrostla,“ uvedl Median. Voleb do Sněmovny by se v březnu podle svého vyjádření určitě zúčastnilo 53 procent dotázaných, dalších 9,5 procenta účast zvažuje. Určitě by k volbám nešlo 30 procent účastníků průzkumu, spíše by nešlo 7,5 procenta.

Median v průzkumu mezi 5. březnem a 3. dubnem oslovil 1041 lidí ve věku 18 a více let. Statistická chyba činí 1,5 procentního bodu u menších stran a až tři procentní body u nejsilnějších stran.

Andrej Babiš

Stanislav Šulc: Existuje už jen jeden důvod, proč se máme dál šťourat v Čapím hnízdě. Ten ale stojí za to

Patnáct let poté, co se kauza údajně odehrála, téměř deset let poté, co se o ní začala zajímat policie. A několik let poté, co žalobci nedokázali nabídnout natolik neprůstřelné důkazy, aby přesvědčili o své pravdě soud. Kauza Čapí hnízdo začíná naplňovat podstatu slov „únava materiálu“. A přesto má smysl se do ní ještě jednou ponořit. Proč? Protože stát by prostě měl umět prosadit obecnou pravdu, že lhát a podvádět se nemá. Ani když to je výhodné.

Přečíst článek

Nejdůvěryhodnějším českým politikem je prezident Pavel. Druhé místo bere Babiš

Nejdůvěryhodnějším vrcholným politikem v Česku zůstává prezident Petr Pavel, věří mu 54 procent lidí. Následují předseda ANO Andrej Babiš s 46 procenty a předseda SPD Tomio Okamura se 40 procenty.

Přečíst článek

Šéf ANO Andrej Babiš

Dalibor Martínek: Babiš jako nepřítel státu? Omyl. Babiš je nový „český Papež“

Andrej Babiš vyslal přes svoji MF Dnes veřejnosti vzkaz, že je pro zachování územní celistvosti Ukrajiny. A že je prozápadní, pro NATO a pro EU. Je to samozřejmě účelové sdělení před sněmovní debatou o bezpečnostních otázkách.

Přečíst článek

Reklama

Související

Zleva místopředsedové Richard Brabec, Radek Vondráček, Alena Schillerová, předseda Andrej Babiš, první místopředseda Karel Havlíček a nový místopředseda Robert Králíček

ANO neochvějně dominuje předvolebním průzkumům, hnutí je na nejvyšších číslech od roku 2014

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme