Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kim znovu přikládá pod kotel. Nařídil armádě a zbrojnímu průmyslu urychlit válečné přípravy

Severokorejský vůdce Kim Čong-un
ČTK
 ČTK

Severokorejský vůdce Kim Čong-un nařídil armádě a zbrojnímu průmyslu urychlit přípravy na válku v důsledku podle něj bezprecedentních konfrontačních kroků ze strany Spojených států. Informovala o tom severokorejská státní média, podle nichž Kim hovořil o prioritách pro příští rok na setkání vládnoucí komunistické strany. Diktátor rovněž prohlásil, že KLDR rozšíří strategickou spolupráci s „protiimperialistickými nezávislými zeměmi“.

Reklama

Podle agentury AP Kimova slova naznačila, že Pchjongjang bude i nadále pokračovat v testech nových zbraní ve snaze modernizovat svůj arzenál včetně jaderného.

FOTOGALERIE: Cesta Kim Čong-una do Ruska

KLDR v poslední době posílila vazby mimo jiné na Rusko, kterému podle Washingtonu dodává zbraně potřebné pro pokračování invaze na Ukrajině, zatímco Moskva pomáhá Pchjongjangu s vývojem modernějších vojenských kapacit. Pozorovatelé se podle AP domnívají, že Kim může chtít využít případné posílení arzenálu jako páku při vyjednávání s USA, které by mohlo nastat po amerických prezidentských volbách pořádaných za necelý rok.

KLDR letos provedla již pět testů mezikontinentálních balistických raket s doletem přes 15 tisíc kilometrů, které jsou schopny zasáhnout celé území USA. Podle jihokorejské agentury Jonhap je to vůbec nejvíce těchto testů, které režim uskutečnil za jediný rok.

David Cameron

Britský návrat roku? O barona „Davea“ nikdo příliš nestojí

O nejvíce překvapivý krok letošního roku se v britské politice postaral premiér Rishi Sunak, když šéfem diplomacie jmenoval jednoho ze svých předchůdců, strůjce brexitového referenda Davida Camerona. Otázkou je, komu tím prospěje?

Přečíst článek

Lídr KLDR Kim Čong-un

Přibližujete Korejský poloostrov k jadernému konfliktu, varuje KLDR Spojené státy

Severní Korea varovala, že provokativní vojenské akce Spojených států přibližují Korejský poloostrov jadernému konfliktu a také pohrozila sestřelením amerického průzkumného letadla. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na severokorejskou agenturu KCNA.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme