Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kdo stojí v čele výborů Evropského parlamentu

Kdo stojí v čele výborů Evropského parlamentu
ČTK Protext
Komerční spolupráce

Evropský parlament (EP) má dvacet stálých výborů a čtyři podvýbory, které se zabývají nejrůznějšími oblastmi – životním prostředím počínaje, mezinárodním obchodem konče. Přehled předsedů výborů a podvýborů přináší ČTK u příležitosti 100 dnů do startu letošních voleb do EP.

Reklama

Každý výbor si volí své vedení – předsedu a čtyři místopředsedy – na funkční období dvou a půl let, tedy na polovinu volebního období EP, stejně jako je tomu u jiných pozic, jako je předsednictvo této instituce. Pro druhou polovinu legislativního období se tak stalo v lednu 2022.

Výbory pracují na evropské legislativě: přijímají zprávy, pozměňují jednotlivé návrhy evropských zákonů pocházející od Evropské komise, jmenují týmy pro vyjednávání s členskými státy (Radou EU) o právních předpisech EU. Přijímají také zprávy z vlastního podnětu, pořádají slyšení s odborníky a dohlížejí na ostatní orgány a instituce unie.

Výbory Evropského parlamentu

ČTK Protext

Šest českých místopředsedů

Mezi místopředsedy je v tomto funkčním období zastoupeno šest poslanců za Česko:

Výbor pro mezinárodní obchod (INTA) – místopředseda Jan Zahradil

Hospodářský a měnový výbor (ECON) – místopředseda Luděk Niedermayer

Podvýbor pro daňové záležitosti (FISC) – místopředseda Martin Hlaváček

Výbor pro kulturu a vzdělávání (CULT) – místopředsedkyně Michaela Šojdrová

Výbor pro práva žen a rovnost pohlaví (FEMM) – místopředsedkyně Radka Maxová

Největší výbor má 88 členů – Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin – a nejmenší 25 – Výbor pro právní záležitosti. Parlament může rovněž ustanovit zvláštní či vyšetřovací výbory. Jejich funkční období je předem časově omezené, ale může být prodlouženo. Zvláštní výbory se zabývají konkrétní problematikou a jejich činnost ústí vydáním zprávy s doporučeními pro EU. Vyšetřovací výbory zkoumají údajná selhání při implementaci unijního práva.

V roce 2020 ustanovil Evropský parlament tři zvláštní výbory (pro boj proti rakovině, o umělé inteligenci a o zahraničním vměšování) a jeden vyšetřovací výbor zabývající se ochranou zvířat při přepravě. Tyto výbory dokončily svou práci o dva roky později.

V roce 2022 se europoslanci rozhodli zřídit zvláštní výbor, který má za úkol vyvodit důsledky, doporučení a zkušenosti z pandemie koronaviru, druhý zvláštní výbor pro zahraniční vměšování a také vyšetřovací výbor pro používání softwaru Pegasus a dalších typů špionážního softwaru.

Lídr kandidátky Pirátů Marcel Kolaja

Kolaja: V EU se rozhoduje o naší budoucnosti, a je důležité u toho být

Pokud se nám nepodaří projít správnou cestou pro ekonomickou transformaci, která tak jako tak nastane, může to mít velmi zásadní dopady na kvalitu života lidí, na jejich životní úroveň, varuje europoslanec, kvestor Evropského parlamentu a lídr kandidátky Pirátů Marcel Kolaja.

Přečíst článek

Emisní limity nebudou tak přísné

Europoslanci i členské země se dohodli na nové emisní normě, limity nebudou tak přísné

Členské země Evropské unie a europoslanci se shodli na nové emisní normě, oznámil Evropský parlament. Emisní limity pro osobní i nákladní auta nejsou tak přísné jako v původním návrhu a rovněž se podařilo dojednat delší časový rámec zavedení normy. Mimo jiné české automobilky tedy budou mít více času připravit se na nová pravidla. Nařízení zcela nově zavádí opatření ke snížení emisí z pneumatik a brzd a ke zvýšení životnosti baterií.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ivan David: Každý má přímou povinnost uplatnit své demokratické právo volit

Ivan David: Každý má přímou povinnost uplatnit své demokratické právo volit

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme