Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

God save the King! Karel III. byl prohlášen králem

Nový britský král Karel III.
ČTK

Den pohřbu královny Alžběty bude státním svátkem, oznámil nový král.

Reklama
Karel III. oficiálně prohlášen za krále

Nástupnická rada dnes oficiálně oznámila úmrtí královny Alžběty II. a prohlásila Karla III. novým britským králem. Oznámení poprvé v historii vysílá televize. Prohlášení první podepsal William, princ z Walesu a nástupník trůnu, následovaný královnou manželkou Camillou a britskou premiérkou Liz Trussovou. Karel III. se stal králem automaticky ihned po smrti Alžběty II., dnešní ceremoniál to oficiálně potvrdil.

Panovnice, která stála v čele britské monarchie 70 let, zemřela na skotském zámku Balmoral ve věku 96 let ve čtvrtek odpoledne.

Nástupnická rada se sešla v 11 hodin ve Svatojakubském paláci v Londýně. Účastnit jejího zasedání se mohou všichni členové Státní rady (Privy Council), který je hlavním poradním orgánem panovníka. Tento orgán má ale nyní přes 700 členů, a tak byly vybrány pouze dvě stovky z nich, kteří byli na zasedání pozváni.

Mezi zúčastněnými byli i bývalí britští premiéři včetně Borise Johnsona, který odevzdal svou rezignaci ještě do rukou královny tento týden v úterý. Po jeho boku stáli i další expremiéři Konzervativní strany Theresa Mayová, David Cameron a John Major a labouristé Tony Blair a Gordon Brown. Přítomni byli i současní lídři opozice.

Po prohlášení plným sálem zaznělo oslavné "Bože, ochraňuj krále". Karel III. se účastnil až druhé části zasedání.

"Při plnění těžkého úkolu, který mi byl uložen a kterému nyní věnuji zbytek svého svého života, prosím o vedení a pomoc všemohoucího Boha," řekl v osobním prohlášení v druhé části nástupnického ceremoniálu Karel II. Zavázal se také, že bude následovat "inspirativního příkladu" své matky a pronesl formální přísahu o zachování Skotské církve.

Mezi zúčastněnými byli i bývalí britští premiéři včetně Borise Johnsona, který odevzdal svou rezignaci ještě do rukou královny tento týden v úterý. Po jeho boku stáli i další expremiéři Konzervativní strany Theresa Mayová, David Cameron a John Major a labouristé Tony Blair a Gordon Brown. Přítomni byli i současní lídři opozice a nebo skotská premiérka Nicola Sturgeonová.

19. září bude státní svátek

Karel III. také schválil nařízení, podle kterého bude pohřeb královny Alžběty II. státním svátkem. Státní pohřeb britské panovnice Alžběty II. bude v pondělí 19. září v londýnském Westminsterském opatství. Oznámil to dnes královský palác. Předtím bude rakev se zesnulou královnou čtyři dny vystavena ve Westminsterském sále v budově parlamentu.

Královna zemřela ve čtvrtek na zámku Balmoral ve Skotsku. Rakev s tělem v neděli zamíří do Edinburghu, v pondělí bude převezena do tamní katedrály. Smutečního průvodu se zúčastní i král Karel III. s manželkou. Teprve poté bude rakev v úterý letecky přepravena do Londýna.

 

Charles III., nový britský král

Nový král Karel III. zdědí majetek za v přepočtu 12 miliard korun, dědické dani se vyhne

Král Karel III. zdědí po zesnulé královně Alžbětě II. majetek za v přepočtu 12 miliard korun. V žebříčku nejbohatších Čechů by takový majetek stačil na 24. místo.

Přečíst článek

Reklama

Související

Britský král Karel III.

Král Karel III. má rakovinu, oznámil Buckinghamský palác. Panovník odkládá veřejné akce

Přečíst článek
Crown Estate

Firma krále Karla III. dosáhla rekordního zisku. Hlavně díky větrným elektrárnám na moři

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme