Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Babiš použil proti zavedení korespondenční volby Trumpovu taktiku, uvedl server Politico

Šéf ANO Andrej Babiš
ČTK
 ČTK

Je to už dlouho, co bývalý český premiér Andrej Babiš používal ve volební kampani čepici s nápisem Silné Česko inspirovanou Donaldem Trumpem. Nyní ovšem sáhl po jeho taktice znovu, tentokrát při tažení opozice proti vládou navrhovanému zavedení korespondenční volby. Lídr populistického opozičního hnutí ANO se snaží odvrátit zavedení poštovního hlasování a stejně jako Trump o Joeu Bidenovi tvrdí o vládě, že se snaží ukrást hlasy, píše bruselský web Politico.

Reklama

Česko je kromě Francie, Chorvatska, Malty a Islandu jedinou zemí v Evropě, která neumožňuje korespondenční volbu. Současná vláda ji chce povolit od parlamentních voleb v roce 2025. Celkově by se mohla změna týkat až 600 tisíc Čechů žijících v zahraničí, podle expertů ji ale pravděpodobně nevyužije více než 100 tisíc lidí.

Opozice ji i tak chce zastavit, nazývá změnu protiústavní a hovoří o porušení principu tajné volby. Babiš, který bývá označován za českého Trumpa, ve svém projevu v parlamentu používal rétorické obraty Trumpa a dalších republikánů, podle nichž byly minulé volby „zmanipulovány“ v Bidenův prospěch, uvádí Politico.

Novinářka Jean Carrollová

Trump je vinen, rozhodl soud. Poškozené novinářce musí zaplatit skoro dvě miliardy

Soud v New Yorku nařídil bývalému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi zaplatit dalších 83,3 milionu dolarů (asi 1,9 miliardy korun) novinářce Jean Carrollové jako odškodnění za poškození její pověsti. Trump novinářku pomlouval, že je lhářka, poté, co jej Carrollová obvinila, že ji sexuálně zneužil. Bývalý americký prezident v reakci na verdikt přislíbil, že se odvolá.

Přečíst článek

Babiš stejně jako Trump vstoupil do politiky jako podnikatel se slibem, že bude stát řídit jako firmu. Nyní se v jeho stopách vydává znovu.

ANO se snaží přetáhnout voliče SPD

„Inspirace Trumpem je zřejmá. ANO v posledních měsících radikalizovalo svou rétoriku a snaží se přetáhnout voliče (krajně pravicové) straně SPD,“ tvrdí politolog Ladislav Mrklas. ANO se podle něj snaží způsobit povyk kolem nového zákona nikoli kvůli relativně malému počtu voličů, který bude hlasovat poštou, ale v rámci kampaně před červnovými evropskými volbami.

USA kvůli ruské hrozbě rozmístí v Británii jaderné zbraně (ilustrační foto)

Příprava na válku s Ruskem? USA rozmístí v Británii jaderné zbraně

Spojené státy se poprvé po 15 letech chystají rozmístit v Británii jaderné zbraně, napsal britský list The Telegraph. Washington se podle něj tak rozhodl kvůli rostoucí hrozbě ze strany Ruska.

Přečíst článek

„Symbolismus zpochybňování vládní koalice a její vykreslování jako nepřítele demokracie je něčím, co vidíme ve Spojených státech, a ANO se tím inspiruje... zvláště teď před eurovolbami,“ dodal Mrklas.

Babišova strana sice kdysi sama schválení korespondenční volby přislíbila, nyní však otočila o 180 stupňů a chce o ní vypsat referendum. Stejně tak o migrační reformě, možném omezení práva veta v EU nebo přijetí eura v Česku. Všechna tato témata budou rezonovat ve volební kampani, dodává Politico.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Jerome Powell, šéf Fed

Politická válka v USA. Trumpovi spojenci kují pikle, chtějí narušit nezávislost Fedu

Přečíst článek
Bývalý americký prezident Donald Trump

Trump povede kampaň z lavice obžalovaných. K soudu jde jeho „držhubné“ pro pornoherečku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme