Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Plyn v EU opět prudce zdražuje, hrozí další krachy firem typu Bohemia Energy

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto
ČTK
Lukáš Kovanda

Ceny plynu letí vzhůru. Důvodem je nyní zejména pozastavení schvalování plynovodu Nord Stream 2

Reklama

Velkoobchodní cena zemního plynu v EU dnes poskočila na své měsíční maximum, když se přiblížila úrovni 100 eur za megawatthodinu. Podle dat Bloombergu se z hlediska EU určující ukazatel, termínový kontrakt nizozemské burzy na dodání zemního plynu, dnes vyhoupl až na hodnotu 99,8 eura za megawatthodinu. Od začátku listopadu tedy zemní plyn v EU zdražil o zhruba 42 procent.   

Bezprostředním důvodem cenového růstu je dění kolem plynovodu Nord Stream 2. Německé úřady včera pozastavily proces jeho schvalování. Prodleva ve zprovoznění zvyšuje obavy obchodníků s plynem napříč EU, že evropské země nemají na zimu dost plynu. Experti z odvětví varují, že Evropě z důvodu nedostatku plynu hrozí tuto zimu sériové blackouty. V tomto smyslu se vyjadřuje například Jeremy Weir, generální ředitel společnosti Trafigura, jež patří k největším nezávislým obchodníkům se surovinami na světě.  

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Na dně Baltu je hotovo, plyn z Ruska ale skrz chybějící razítka nepoteče

Německý regulační úřad projektu plynovodu Nord Stream 2 nyní neudělí povolení k provozu. Požaduje, aby provozovatel nejprve upravil svou obchodní strukturu podle německého práva. I pokud dá Spolková agentura pro sítě projektu zelenou, může trvat další až čtyři měsíce, než se k němu vyjádří Evropská komise, uvedla agentura DPA.

Přečíst článek

Německé úřady pozastavily proces schvalování kontroverzního plynovodu, jelikož žádají, aby jeho švýcarský majitel, což je dceřiná firma ruského plynárenského monopolu Gazprom, založil divizi, jež bude zodpovídat za operace na území Německa. Je poměrně pravděpodobné, že konečné slovo budou mít při schvalování plynovodu instituce Evropské unie.  

Za růstem cen plynu je ale také stále nedostatečný objem dodávek z Ruska již provozovanými plynovody a nově také výpadky v produkci plynu v Norsku, které je po Rusku druhým největším dodavatelem plynu Evropě. V důsledku výpadku, který by měl trvat do pátku, klesají norské dodávky o desetinu, což jen umocňuje napětí na trhu s plynem v EU. Evropské plynové zásobníky jsou před začátkem vrcholné topné sezóny na poměry této roční doby naplněny nejméně za posledních minimálně deset let. Přes léto se podařilo plynové zásobníky v Evropě doplnit pouze ze 74 procent, zatímco pětiletý průměr pro toto období roku činí 90 procent. 

Rusko navíc signalizuje, že s navýšením jeho dodávek plynu v prosinci příliš počítat nelze. Gazprom si totiž tento týden v aukcích na prosinec nerezervoval žádnou dodatečnou kapacitu na dodávky plynu do Německa přes Polsko, ani na dodávky přes Ukrajinu. Celkově jsou dodávky Gazpromu do EU hluboko pod normou běžnou pro tuto část roku.   

Od srpna Rusko přesměrovalo krátkodobé dodávky plynu do Číny a hlavně „k době domů“, aby doplnilo vlastní zásobníky. Od minulého týdne je ruský prezident Vladimir Putin nechal přesměrovat zpět právě do EU. Jenže doplňování zásobníků Gazpromu v Německu a Rakousku neprobíhá nijak závratným tempem.   

energie

Ceny elektřiny 2021: Dodavatelé prudce zdražují

Druhá polovina roku 2021 se nese ve znamení zdražování elektřiny. A nejde o žádné drobné –⁠ některé domácnosti budou platit o desítky procent více než doposud. Největší šok čeká odběratele, kterým bude v dohledné době končit fixace.

Přečíst článek

Právě zejména kvůli nedostatečným dodávkám z Ruska zdražuje letos plyn také českým firmám a domácnostem, ale také obcím a městům. A elektřina tím pádem také. Růst cen je v pozadí pádu firem typu Bohemia Energy. Mnohá česká města kvůli dražším energiím zdraží položky jako jízdné na MHD nebo vstupy do bazénů. Například v Českých Budějovicích zdraží jízdné skokově až o 50 procent. 

Včera oznámil ukončení činnosti další, byť menší dodavatel energií v ČR, a sice Ray Energy, která obsluhuje zhruba tři tisíce odběratelů. Pokud se velkoobchodní ceny plynu v EU rychle nesníží, citelně narůstá riziko dalších podobných krachů.

Reklama

Související

Cena plynu pro Evropu sestoupila pod 40 eur za MWh, je to pořád dvojnásobek průměru před válkou

Přečíst článek

Lekce z ruské agrese. Potřebujeme odolnější energetiku i propojení trhů EU a Ukrajiny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme