Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Panika v Polsku. Hrozí fatální nedostatek pohonných hmot

Čerpací stanice Orlen
iStock
Lukáš Kovanda

V Polsku panikařící lidé horečně vykupují pohonné hmoty, hrozí jejich fatální nedostatek. Polsko tak může jako loni Maďarsko čelit nutnosti uměle sníženou cenu paliv nouzově zvýšit – a to ještě před volbami.

Reklama

Polskem se šíří panika z nedostatku pohonných hmot, zejména nafty, některé pumpy v zemi mu údajně už i čelí. Panika ještě urychluje horečné vykupování paliv ze strany Poláků, ale i cizinců, včetně Čechů. Pohonné hmoty jsou totiž nyní v Polsku nejlevnější v EU. Levnější i než v tradičně levnějších zemích typu Bulharska (viz mapa Evropské komise níže).

Ruský zákaz vývozu motorové nafty zřejmě nebude trvat dlouho

Lukáš Kovanda: Ruský zákaz vývozu motorové nafty zřejmě nebude trvat dlouho

Světové trhy zatím na čtvrteční ruský zákaz vývozu motorové nafty reagují bez výraznějšího vzrušení. Cena velkoobchodně prodávané nafty na komoditní burze v Rotterdamu, určující i pro ceny v Česku, včera oproti včerejšku poklesla. Před zhruba týdnem přesahovala její cena úroveň 1030 dolarů za tunu, včera činila přibližně 986 dolarů za tunu.

Přečíst článek

Důvodem polské láce, jež ovšem skončí nejpozději v den voleb, je tlak vládních politiků na státem kontrolovaný podnik Orlen, aby ten držel cenu nízko a zvyšoval tak šance na jejich volební úspěch.

České dráhy zdražily jízdné. Nejvíc to pocítí důchodci

Lukáš Kovanda: Z Prahy do Brna jezdili důchodci ještě nedávno za pár korun. Nyní se opět prohnou

České dráhy letos opět výrazně zdraží jízdné. Například důchodci si tak za poslední necelé dva roky připlatí za vlak přes 150 procent, což je výrazně nadinflační.

Přečíst článek

Polsku tak ovšem hrozí podobné fiasko jako loni Maďarsku, které kvůli nedostatku pohonných hmot muselo režim nadekretovaného udržování jejich extrémně nízké ceny za dramatických okolností opustit. Není vyloučeno, že tak Polsko bude muset učinit ještě před volbami v polovině října. To by zřejmě snížilo pravděpodobnost volebního triumfu vládních politiků.  

Ceny pohonných hmot v Evropě Evropská komise
Reklama

Související

Pohonné hmoty, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Čeští řidiči platí ruské válčení i nízké ceny pohonných hmot v Polsku

Přečíst článek
Zlevňování benzínu v Česku se po pár týdnech bezdůvodně zastavilo

Lukáš Kovanda: Zlevňování benzínu v Česku se po pár týdnech bezdůvodně zastavilo

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme