Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Známka na počest obránců Hadího ostrova posílající do „patřičných mezí“ ruský křižník Moskva vynesla miliony

Za pět milionů ukrajinských hřiven (3,8 milionu korun) se v aukci prodala speciální známka ukrajinské pošty na počest obránců Hadího ostrova.
Ukrajinská pošta, s laskavým svolením
 ČTK

Za pět milionů ukrajinských hřiven (3,8 milionu korun) se v aukci prodala speciální známka ukrajinské pošty na počest obránců Hadího ostrova. Ti na začátku nynější ruské invaze odkázali posádku válečné lodi, která požadovala jejich kapitulaci, do patřičných míst. Výtěžek z prodeje exempláře s podpisem autora dnes už legendárního výroku poputuje ukrajinské armádě, napsala agentura Unian.

Reklama

Na charitativní aukci se známka s lodí prodala za pět milionů hřiven! To znamená, že naše armáda na pomoc obdržela značnou sumu," napsala ukrajinská pošta, podle které známka získala velikou popularitu právě kvůli práci ukrajinských ozbrojených sil.

ukrajinský voják

Z čeho Ukrajina financuje svou obranu? Válečné dluhopisy, měnový fond, EU či Světová banka

Celkem 7,53 miliardy dolarů (asi 169 miliard korun) dosud získala Ukrajina na financování zejména vojenské obrany proti ruské agresi trvající bezmála dva měsíce. Z čeho peníze pocházejí? Nejvíce zatím Kyjev získal z prodeje válečných dluhopisů, a to 1,53 miliardy dolarů. Výrazně ale přispěly i Mezinárodní měnový fond, ukrajinská centrální banka, EU či Evropská investiční banka, vyplývá z analýzy agentury Bloomberg. V číslech ale například nejsou zahrnuty tři miliardy dolarů pomoci od USA, ani pomoc z ČR.

Přečíst článek

Na známce je vyobrazený ukrajinský voják, který ruskému plavidlu ukazuje vztyčený prostředníček. Výrok „Ruská válečná lodi, jdi do prdele!" adresovaný ruskému křižníku, který zazněl z úst příslušníka pěchoty Romana Hrybova, se stal zřejmě nejznámějším heslem války na Ukrajině.

Na další slávě získal poté, co se dotyčné plavidlo – křižník Moskva – minulý týden potopilo. Kyjev tvrdí, že loď zasáhl svými raketami. Rusko naopak uvádí, že šla ke dnu v důsledku blíže neurčeného požáru a exploze munice.

Reklama

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinu čeká šílená recese. Hospodářství jí propadne o 40 procent

S krutým odhadem přišlo ministerstvo hospodářství Ukrajiny, které zároveň uvedlo, že za první čtvrtletí ukrajinská ekonomika propadla o 16 procent. Stát vedený prezidentem Volodymyrem Zelenským chystá programy na podporu vybraných sektorů, zejména těch klíčových pro fungování armády. Již dříve prezident ohlásil částečnou ekonomickou reformu, například zrušení daně z přidané hodnoty.

Přečíst článek

Známka vydražená za pět milionů hřiven se prodala podle Unianu společně s Hrybovovým podpisem. Běžných známek s vojákem a válečnou lodí dala ukrajinská pošta do oběhu milion, jejich prodej ukončila 20. dubna. Za tu dobu se jich prodalo 700 tisíc, dalších 100 tisíc se jich prodá on-line. Zbytek bude věnován muzeím nebo oficiálním delegacím, uvedl šéf pošty Ihor Smiljanskyj.

Ukrajinská pošta zároveň podle agentury Reuters uvedla, že po uvedení známek do prodeje on-line čelila kybernetickému útoku. Smiljanskyj se zákazníkům omluvil za způsobené potíže, neupřesnil ale, kdo za útokem stál.

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

NATO kvůli Rusku přitvrdí plány na obranu. A Ukrajinu přijme rychleji, rozhodl summit aliance ve Vilniusu.

NATO se shodlo. Na Ukrajinu příští rok pošle pomoc za bilion, možná už naposledy v takové výši

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme