Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ústecký kraj nevyhlásí kvůli požáru v rezervaci zákaz vstupu do lesů

Požár v Hřensku
ČTK
 ČTK

Rozsáhlý požár v Národním parku České Švýcarsko zaměstnává hasiče už od neděle a stále není pod kontrolou. Ve středu dopoledne média přinesla informaci, že se Ústecký kraj proto chystá vyhlásit zákaz vstupu nejen do rezervace, ale do všech lesů na území kraje. Odpoledne kraj tyto informace vyvrátil. Nařízení se zatím vydat nechystá.

Reklama

V Českém Švýcarsku zasahuje přes 400 hasičů. Požárem je tam zasažena plocha o velikosti 1000 hektarů. V médiích se ve středu dopoledne objevily zprávy, že kraj vyhláškou zavede také plošný zákaz vstupu do lesů na celém území kraje. To se ale zatím nestane. „Krajský úřad Ústeckého kraje nevydal plošný zákaz vstupu do lesů na území kraje a ani tak výhledově činit nebude,” píše se na webu kraje. 

Zákaz vstupu do lesů by se dotkl v jednom okamžiku celého území kraje, tedy i těch lokalit, kde nehoří. Lesy jsou přitom na velkém území kraje v Krušných horách, které patří mezi turistické oblasti, nebo také v Českém středohoří a na dalších místech.

O zákazu vstupu do lesů na území Ústeckého kraje mluvil ještě ve středu dopoledne ředitel Správy národního parku České Švýcarsko Pavel Benda. Správa národního parku na Facebooku informovala, že na základě informací z terénu uzavírá několik turistických tras, a to zelenou Hájenky - Mezní můstek, žlutou Hájenky - Janovská rozhledna, červenou Mezní Louka - Šaunštejn a zelenou Mezní Louka - Hluboký důl.

Na vyhlášení zákazu vstupu do lesů v Ústeckém kraji se domluvil podle hejtmana Jana Schillera v úterý krizový štáb. „Hasiči nás osloví s tím, že bychom měli vydat zákaz vstupu do lesů a až tuto žádost obdržíme, tak to pan ředitel krajského úřadu (Jiří Holub) vyhlásí a my o tom budeme informovat všechny dotčené obce,” řekl ve středu ráno hejtman Schiller (ANO).

Generální ředitel hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček v Radiožurnálu řekl, že nevydání zákazu vstupu do lesů nebude mít na hašení vliv. „Není to podstatné, policie hlídá přístupové trasy, lidi by tam neměli být, je to rozhodnutí rady kraje, asi to důsledně zvážili, na hasební zásah to nebude mít vliv,” řekl Vlček.

Do vytváření protipožárních pásů v Národním parku České Švýcarsko se v noci zapojily tři těžební stroje státního podniku Lesů ČR. Vytěžené pásy dřeva podle Vlčka mohou pomoci, ale jen v případě, že nebude foukat silný vítr. Podle předpovědi meteorologů se dnes na Děčínsku čeká mírný vítr s rychlostí dva až šest metrů za sekundu.

Hasiči v Hřensku likvidují rozsáhlý požár v národním parku

Policisté a hasiči mají od ledna dostat přidáno. Deset procent do základu platu

Platy hasičů a policistů na tarifech od ledna příštího roku vzrostou o deset procent. V Hřensku, kde hasiči už třetím dnem bojují s rozsáhlým požárem v národním parku, to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Jde podle něj o koaliční dohodu. Na místě to potvrdil premiér Petr Fiala (ODS). Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) řekl, že zvýšení bude zahrnovat i vojáky. Celkové náklady budou záviset na počtu pozic, půjde podle něj o jednotky miliard korun.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Požár Hřensko

Dalibor Martínek: V Hřensku shořel kus lesa a hasiči jsou opět za hrdiny. Ve skutečnosti se ale nic zvláštního nestalo

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme