Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stát utrácí více než loni. Investuje hlavně do silnic

Výstavba infrastruktury
ČD-Telematika
 ČTK

Nejvíc se staví silnice, naopak investice do domů, kanceláří či hal klesly. Méně je také staveb spolufinancovaných Evropskou unií.

Reklama

Na velké "proinvestování se z krize" to zatím nevypadá. Objem zakázek, které veřejní investoři v Česku zadali stavebním firmám, letos v prvním pololetí meziročně vzrostl o 3,1 procenta na 109,5 miliardy korun. Počet zhruba stagnoval na 2213. Největším zadavatelem bylo Ředitelství silnic a dálnic ČR se zakázkami za 23,9 miliardy korun. Hodnota nově vypsaných zakázek klesla o 14,5 procenta.

Hodnota zadaných zakázek na pozemní stavby, tedy hlavně stavby bytů, kanceláří nebo průmyslových hal, meziročně klesla o 11,8 procenta na 26 miliard korun. U inženýrských staveb, tvořených hlavně dopravní infrastrukturou, se hodnota zakázek zvýšila o 8,8 procenta na 83,5 miliardy korun.

„Pro další vývoj stavební produkce bude klíčové, jak se podaří realizovat stavební práce na zadaných smluvně zajištěných zakázkách. Limitujícím faktorem se může stát i zajištění potřebných pracovních kapacit pro zhotovení zakázek ve smluvních termínech,“ uvedl analytik stavebního trhu IS Ivan Vrhel. Problémem podle něj může být také omezení výdajů na financování veřejných zakázek kvůli výpadkům rozpočtových příjmů samosprávných celků.

Nezaměstnaní (ilustrační foto)

Lukáš Kovanda: Češi zpohodlněli, v některých odvětvích je nahrazují cizinci

Stavebnictví, pohostinství, hotelnictví. V těchto a v řadě dalších segmentů české ekonomiky se firmy stále palčivěji potýkají s nedostatkem vhodné pracovní síly. Nejsou lidi.

Přečíst článek

Podíl zakázek spolufinancovaných z evropských dotací meziročně klesl o 7,8 procentního bodu na 36,1 procenta. Průměrná velikost zakázky meziročně vzrostla o 3,3 procenta na 49,5 milionu korun. Hodnota deseti zakázek překročila miliardu korun, v červnu přibyly dvě. Za celý loňský rok veřejná správa zadala 22 miliardových zakázek.

Z pohledu regionů připadal největší podíl zadaných zakázek na Jihočeský kraj, 14,8 procenta. Následovaly Pardubický (12,5 procenta) a Olomoucký kraj (10,3 procenta). Nejméně jich připadalo na Karlovarský a Liberecký kraj (1,5 procenta), které však rozlohou a počtem obyvatel patří k nejmenším.

Hodnota vypsaných zakázek do konce června meziročně klesla o 14,5 procenta na 84,6 miliardy korun. Objem zakázek v pozemním stavitelství meziročně klesl o 17 procent, v inženýrském stavitelství se snížil o 13,6 procenta. Největší zakázku s předpokládanou cenou tři miliardy korun vypsala Správa železnic na elektrizaci trati Brno - Zastávka u Brna.

Veřejné zakázky měly loni na celkových tržbách stavebních firem podle předběžných údajů Českého statistického úřadu podíl 50,9 procenta, meziročně o pět procentních bodů více. Nejnižší byl tento podíl v roce 2016, kdy dosáhl přibližně třetiny. Od té doby roste.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nová zbraň proti nízkým důchodům. Jmenuje se “dlouhodobý investiční produkt”

Nová zbraň proti nízkým důchodům. Vláda umožnila zvýšit penzi dlouhodobým investováním

Přečíst článek

Exprimátorka Krnáčová v podcastu: Městský okruh patří pod zem. Je chyba, že na Blanku nenavázala Vlasta

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme