Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Přehledně: Jak stát omezí podporu stavebního spoření

Rezidenci Block A[rt] navrhlo studio IDENTITY DESIGNERS.
Se svolením DOMOPLAN
 ČTK

Namísto dvou tisíc ročně maximálně tisícovka. Stát snižuje podporu stavebního spoření a chce motivovat lidi, aby tento nástroj využívali k energetické samostatnosti.

Reklama

S prvním lednem začíná platit řada omezení státních podpor občanům. Jednou z nejviditelnějších je snížení podpory stavebního sporaření. Vláda Petra Fialy snižila maximální výše státní podpory pro stavební spoření z 2000 na 1000 korun ročně. Změna se dotkne nových i už existujících smluv o stavebním spoření. Opatření je součástí vládního balíčku ke konsolidaci veřejných financí. Stavební spořitelny zároveň ode dneška začnou nabízet poradenství a zprostředkování dotací při zajišťování energeticky úsporného bydlení.

Podle posledních dostupných statistik ministerstva financí měly na konci prvního pololetí 2023 smlouvu o stavebním spoření tři miliony klientů, za samotné první pololetí loňského roku uzavřelo novou smlouvu zhruba 184 tisíc lidí. Ministerstvo v předchozích letech ročně vyplácelo na státní podpoře přes čtyři miliardy korun.

Zboží by nemělo již tak zdražovat jako doposud. Lidé však budou potřebovat stále více peněz

Lukáš Kovanda: Nic zatím nenasvědčuje tomu, že v roce 2024 bude líp

Ano, bude naděje. Kdo nechce v příštím roce chudnout, měl by si zajistit růst mzdy alespoň o osm. Kromě inflace se na tom podepíše také negativní vliv vládního „konsolidačního“ balíčku a také růst cen energií.

Přečíst článek

Dopady balíčku

V rámci konsolidace veřejných financí vláda zvažovala úplné zrušení státní podpory pro nové smlouvy o stavebním spoření, argumentovala přitom tím, že část střadatelů nevyužívá peníze naspořené se státní podporou k účelům bydlení. Nakonec přistoupila k omezení podpory pro všechny smlouvy. Podle odborníků se debata o nastavení podpory projevila v nižším zájmu o zahájení stavebního spoření.

Stavební spoření by nyní mělo více sloužit k zajištění energeticky úsporného bydlení. Na základě dohody s ministerstvy životního prostředí a financí začnou od ledna stavební spořitelny na svých pobočkách nabízet poradenství a asistenci s vyřízením dotace na energeticky úsporné bydlení v kombinaci se zajištěním vhodného úvěru pro klienty. Podle Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) se tím zvýší dostupnost dotačních programů na zateplení domů a další energetické úspory, zároveň budou moct lidé vyřešit všechny potřebné záležitosti na jednom místě.

Koruna je v éře covidu a války druhou nejvýkonnější evropskou měnou, hned po švýcarském franku

Máme za sebou čtyři pohnuté roky. Nejprve dva roky covidu, poté dva roky války, do toho mimořádná inflace a energetická krize. Jak si v této pohnuté době stála koruna? Lépe než drtivá většina měn světa. Dokonce lépe než euro.

Přečíst článek

Petr Fiala na nákupech v Německu

Politický diář Jany Havligerové: Léta páně 2023. Rok k smíchu i pláči

Bilancovat není úplně snadné. Zvlášť když se události hrnou jedna za druhou, a často dokonce jedna přes druhou. Vybrat politický počin či výrok roku si musí každý podle svého gusta, nabídnout můžeme jen stručnou ochutnávku. Tipujeme ale, že pro většinu z vás bude rok 2023 letopočtem, kdy se z premiéra, předsedy ODS Petra Fialy stal pan Nutella.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Premiér ČR Petr Fiala (ODS) a ministr financí Zbyněk Stanjura

Stanislav Šulc: Proč Fialova vláda zvyšuje daně? Ostatní řešení by byla bolestivější

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme