Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nezaměstnanost v ČR díky sezónní práci klesla na 3,6 procenta

Úřad práce ČR
ČTK
 ČTK

Nezaměstnanost v Česku v květnu klesla na 3,6 procenta, v dubnu byla o 0,1 procentního bodu vyšší. Pokles způsobil hlavně rozjezd dalších sezonních prací a nástup turistické sezony. Vyplývá to z dat Úřadu práce ČR.

Reklama

Úřady práce evidovaly ke konci května 274 322 uchazečů o práci, meziměsíčně o 5756 méně. Volných pracovních míst je dál méně než zájemců o práci, proti předchozímu měsíci jich ubylo o 1529 na 266 517.

Loni v květnu byla nezaměstnanost nižší, a to 3,5 procenta. Bez práce bylo tehdy 253 893 lidí a volných míst bylo 285 692.

Nezaměstnanost oproti dubnu klesla ve všech 14 krajích a v 70 ze 77 okresů Česka. Nejvyšší nezaměstnanost byla v květnu v Ústeckém kraji, kde činila 5,9 procenta. Naopak nejnižší nezaměstnanost byla v Praze a na Vysočině - 2,7 procenta.

V mezinárodním srovnání je nezaměstnanost v ČR znovu nejnižší v celé Evropské unii.

Reklama

Průměrná mzda na Slovensku stoupla

Slováci bohatnou. Průměrná mzda jim vzrostla nejrychleji za poslední tři roky

Průměrná mzda na Slovensku vzrostla o devět procent, informoval slovenský statistický úřad. Ten dále uvedl, že nezaměstnanost v prvním čtvrtletí dosáhla nejnižší úrovně od roku 1994.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Úřad práce, ilustrační foto

Nezaměstnanost v červenci neobvykle stoupla. Práci hledalo čtvrt milionu Čechů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme