Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Janatova Growing Way je v konkurzu

Ondřej Janata
Tomáš Novák týdeník HROT
 Hrot

Společnost Growing Way mladého brokera Ondřeje Janaty, který je trestně stíhán kvůli podezření z miliardového investičního letadla, oficiálně zkrachovala. Soud ji ve středu poslal do konkurzu. Případ se tím dostává do další fáze. Hra o miliardu začíná.

Reklama

Soud tak nevyslyšel slezského advokáta Radima Kubicu, který se snažil insolvenční řízení zastavit. Ten u soudu insolvenční proces nedávno zpochybnil. Kubica přitom podle svých slov zastupuje až 1200 poškozených investorů. K insolvenčnímu soudu přihlásil sice jednu z pohledávek, zároveň však uvedl, že insolvence není vhodným řešením pro věřitele a soudu navrhl celé řízení zastavit. Podle něj je v tomto případě vhodnější – vzhledem k penězům zajištěným policií na účtech firmy – aby se poškození k penězům dostali pomocí exekuce v rámci trestního řízení

Proti němu ale vystoupil pražský insolvenční právník Michal Žižlavský, který za návrhem na insolvenci stojí. Podal jej začátkem listopadu. Také Žižlavský zastupuje v případu několik stovek věřitelů. A od začátku tvrdí, že jediným spravedlivým procesem, jak poškození investoři mohou dostat své peníze, nebo alespoň jejich část zpět, je právě insolvence.  

Ondřej Janata

Firma stíhaného Janaty uznala insolvenci

Společnost Growing Way každým dnem skončí v insolvenci, k návrhu věřitelů se totiž přidala sama firma. Rozhodnutí soudu je již pouze formalitou. Případ se tím rozjede.

Přečíst článek

Ostatně k té se nedávno připojil i sám dlužník, společnost Growing Way. Ta minulý týden u soudu sama přiznala, že nachází v insolvenci, a souhlasila s tím, aby o úpadku rozhodl soud na základě listinných důkazů bez soudního jednání. Za hlavního viníka paralyzace firmy a jejího ekonomického pádu označuje prohlášení právě policii.

Na přihlášení pohledávek mají veřitelé dva měsíce

Soud návrhy ve středu vyslyšel a rozhodl o jejím úpadku. Protože nikdo z věřitelů ani sám dlužník neprojevili snahu situaci řešit formou reorganizace, rozhodl také o řešení ve formě konkurzu. Ostatně vzhledem k charakteru podniku, kde není vlastně žádný jiný majetek a provoz, kromě zajištěných peněz policí, je to logické. 

firemní dluhopisy

Ponziho schéma i tunelování. Studie odkrývá odvrácenou stranu korporátních dluhopisů

Téměř 500 společností využilo rozvolněných pravidel na podlimitní i nadlimitní emise dluhopisů. Část z nich skončila v insolvenci a držitelům jejich bondů v hodnotě přesahující čtyři miliardy korun zůstanou nejspíš jen oči pro pláč.

Přečíst článek

Soud nyní vyznal všechny věřitele firmy, aby své pohledávky přihlásili do dvou měsíců k soudu. Přezkum pohledávek a následnou věřitelskou schůzi pak vyhlásil na 12. dubna. Předběžným insolvenčním správcem byla jmenovaná pražská advokátní kancelář Z/C/H Legal Radka Hladkého. 

Osmadvacetiletý Ondřej Janata v září skončil v policejní cele, vyšetřovatelé označili jeho podnik za investiční letadlo a jeho samotného za podvodníka, který peníze neinvestoval, ale jen utrácel za luxus pro vlastní potřebu. Podle policie vybral od čtyř tisíc lidí zhruba 1,6 miliardy korun. Janata v krátkém prohlášení odmítl, že by šlo o investiční letadlo, od té doby se drží stranou. Policie údajně zajistila účtech firmy zhruba 950 milionů korun. O ně se teď bude v insolvenci hrát.   

Více ke kauze Janatovy Growing Way čtěte na webu týdeníku Hrot

peníze

V kauze fondu Growing Way se rýsuje řešení mimosoudní cestou

Advokátní kancelář KLB Legal, která zastupuje klienty v kauze fondu Growing Way, podala první návrh k finančnímu arbitrovi a na jednání s ČNB proti finančnímu zprostředkovateli SAB servis. Důvodem je údajné protiprávní jednání jeho finančního poradce a nabízení služeb fondu z jeho strany. V této první kauze je uplatňován nárok na náhradu škody ve výši pět milionů korun, který odpovídá celému vkladu investora. Jednatel Growing Way, miliardář Ondřej Janata, je obviněn z podvodu se škodou 1,5 miliardy korun, samotný fond nyní čelí insolvenčnímu řízení. SAB servis pochybení odmítá.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Bernard Madoff opouští federální budovu v New Yorku. (14. ledna 2009)

Další peníze pro oběti finančníka Madoffa. Celkem už dostali 18 miliard dolarů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme