Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Eurozónu svírá rekordní, pětiprocentní inflace. Lagardeová nezakročí, čeká její snížení

Christine Lagardeová, šéfka ECB
ČTK

Míra inflace v eurozóně v prosinci vystoupila na rekordních pět procent, zatímco v celé Evropské unii se dostala na 5,3 procenta, uvádí Eurostat. Lagardeová přesto postoj k inflaci nemění, dál čeká její snížení. Razantní zpřísňování měnové politiky tak není namístě.

Reklama

V listopadu byla míra inflace v eurozóně na 4,9 procenta (navýšení o 0,4 procenta) a v celé unii na 5,2 procenta (nárůst o 0,5 procenta). O rok dříve, tedy v prosinci 2020, byla eurozóna ještě v deflaci. Ta činila minus 0,3 procenta, v Evropské unii plus 0,3 procenta.

V České republice na konci roku vzrostly ceny ještě více, inflace činila 5,4 procenta. Nejvíce k růstu cen opět přispěly energie, dražší ale byly například i služby.

Výroba automobilů

Šok: Výrobní ceny v Německu v prosinci stouply o 24,2 procenta, vůbec nejvíce v historii

Výrobní ceny v Německu vzrostly v prosinci v meziročním srovnání o rekordních 24,2 procenta, vysoký růst způsobily hlavně sprintující ceny energií. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil spolkový statistický úřad.

Přečíst článek

Nejnižší míru inflace měla v prosinci Malta, kde činila 2,6 procenta, dále Portugalsko (2,8 procenta) a Finsko (3,2 procenta). Naopak nejvyšší byla míra inflace v Estonsku (12,0 procenta), v Litvě (10,7 procenta) a v Polsku (8,0 procenta). Ve srovnání s listopadem se roční míra inflace snížila v sedmi členských státech, ve dvou zůstala beze změn a v osmnácti se zvýšila.

Nejvíce v prosinci k růstu míry inflace přispěly v eurozóně ceny energií, jejichž podíl na růstu činil 2,46 procentního bodu. Následovaly služby (+1,02 bodu), neenergetické průmyslové zboží (+0,78 bodu) a kategorie potraviny, alkohol a tabák (+0,71 bodu).

Green Deal, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Zelená inflace přichází do Česka, bude tady roky. Jak se na ni připravit?

Jen pár dnů nazpět varovala Isabel Schnabelová z vedení Evropské centrální banky (ECB) před takzvanou zelenou inflací, neboli „greenflation“. Jedná se o dosud nejhlasitější varování zpoza zdí ECB, že nynější vysoké ceny energií napříč eurozónou, a potažmo EU včetně Česka, tu budou celé roky. A že se ještě dost možná budou průběžně výrazně zvyšovat. Jsou totiž daní za zelenou transformaci EU a za její snahu dosáhnout do roku 2050 uhlíkové neutrality.

Přečíst článek

Lagardeová měnovým kormidlem netrhá 

Prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová čeká, že inflace v eurozóně se v letošním roce bude postupně snižovat, neboť poleví hlavní důvody, které k růstu cen přispívají, tedy drahé energie a problémy v dodavatelských řetězcích. Část ekonomů ale toto tvrzení zpochybňuje. 

Na otázku k její měnové politice a snaze snižovat cenové tlaky Lagardeová zopakovala, že ECB nemusí jednat tak rázně jako americká centrální banka (Fed). Spojené státy jsou podle ní v jiné situaci, a proto je tam chystané zpřísňování měnové politiky namístě. 

„Cyklus hospodářského oživení v USA je o něco dál, než je tomu v Evropě. My proto máme pádné důvody k tomu, abychom nejednali tak rychle a tak rázně, jako to můžeme teď očekávat od Fedu,” poznamenala šéfka ECB. Inflace v USA je vyšší než v Evropě, v prosinci tam vystoupila na sedm procent, což je maximum za téměř 40 let. V eurozóně je inflace nejvýše „jen” za 20 let, respektive od zavedení eura.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Česko vykazuje jednu z nejnižších inflací v Evropské unii

Česko zkrotilo inflaci. Aktuálně má jednu z nejnižších v Evropské unii

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme