Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Firmy budou v roce 2023 více propouštět, boj o lidi ale přetrvá

Firmy budou v roce 2023 více propouštět, boj o lidi ale přetrvá
Pixabay
 ČTK

V roce 2022 rostly mzdy nejvíce lidem z IT v regionech mimo Prahu a Brno, účetním, svářečům a elektrikářům. Zatímco v případě IT zaměstnanců šlo o dorovnání mezd na úroveň Prahy, ostatní si přilepšili zejména díky nedostatku uchazečů s jejich kvalifikací. Vyplývá to z údajů personální agentury Grafton Recruitment.

Reklama

Nejdéle trvá obsadit pracovní pozice Java vývojářů, specialistů na IT bezpečnost, svářečů, elektrikářů, účetních a expertů z podnikových služeb se znalostí severských jazyků. Prakticky obratem lze naopak najít uchazeče na pozice recepčních, asistentek či skladníků.

Inflace se letos projevovala zesíleným tlakem zaměstnanců na růst mezd.

„Nejvíce si polepšili ajťáci z regionů, kterým zaměstnavatelé kvůli rozmachu práce na dálku dorovnávali mzdy na úroveň Prahy a Brna, což v některých případech znamenalo i 40procentní navýšení mzdy. Za pražskou mzdu mohou nyní pracovat i z té nejzapadlejší vesnice na druhém konci republiky. Zaměstnavatelé z regionů musí proto s Prahou udržet krok a svým lidem nabízet konkurenceschopné podmínky, jinak hrozí, že jim utečou za lepšími nabídkami,“ uvedl ředitel Grafton Recruitment a Gi Group Martin Malo.

Úřad práce, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Rok 2023 přichází. Bude nejkrizovější za poslední tři dekády

Volal mi kamarád, že přišel o práci. Od ledna už nemá chodit. Dělal v pražské kanceláři, mnohý by si mohl pomyslet, žádná škoda. Nevím, jestli ano nebo ne. Dostal odstupné, zavřeli celé oddělení.

Přečíst článek

Nejvíce podle něj stále chybí Java developeři, specialisté na IT bezpečnost, IT analytici a takzvaní sSalesforce developeři. Nadstandardním tempem mzdy rostly i účetním, svářečům, elektrikářům a v Brně i prakticky všem juniorním pozicím. Nejčastěji šlo o růst v rozmezí o deset až dvacet procent, řekl.

Jako každý rok se s novými technologiemi a moderními pracovními postupy objevují nové pozice. Letos byla zesílená poptávka po BIM modelářích, automatizantech či trenérech robotického softwaru, uvedl Malo.

Rok 2023 s největší pravděpodobností přinese další růst mezd, a to zejména u pozic, které je nejtěžší obsadit, dodal. „Určitě nelze čekat plošné navýšení, které by odpovídalo míře inflace, přesto alespoň u nedostatkových pozic a klíčových pracovníků budou muset zaměstnavatelé sáhnout hloub do kapsy,“ míní.

Úřad práce, ilustrační foto
video

Lukáš Kovanda: K pokračující drahotě se příští rok přidá i vlna propouštění

Životní úroveň Čechů klesá kvůli pádící inflaci nejvíce od vzniku České republiky. Ke všeobecné drahotě se podle ekonoma Lukáše Kovandy z Trinity Bank v příštím roce přidá také vlna propuštění, jakou Češi dlouho nepamatují.

Přečíst článek

Na trhu se tak podle něj dá čekat rozmach tzv. job hoppingu, kdy lidé rychle střídají různá zaměstnání ve snaze finančně si polepšit. Tento fenomén je již dnes patrný například ve výrobě nebo ve stavebnictví, očekává se však jeho rozšíření i do dalších sektorů, zejména těch, které rostou a bojují s nedostatkem lidí, řekl Malo.

Boj o lidi přetrvá napříč všemi segmenty, a to i přesto, že rok 2023 přinese v některých oblastech silnější propouštění, než na jaké jsme byli zvyklí z předchozích let. Samozřejmě bude záležet na dalším vývoji cen především v energetice a na míře inflace. Všeobecněji ale platí, že k propuštění budou náchylnější zejména energeticky náročnější sektory,“ uvedl. Naopak silné náborové aktivity budou podle něj pokračovat v IT a v podnikových službách. „Míra nezaměstnanosti lehce vzroste, a to na 4,0 až 4,5 procenta,” odhadl. V listopadu bylo v ČR bez práce 3,5 procenta lidí, stejně jako v říjnu a v září.

Energetický „svatý grál“ nalezen? Vědci hlásí první jadernou fúzi s přebytkem energie

Energetický „svatý grál“ nalezen? Vědci hlásí první jadernou fúzi s přebytkem energie

Americkým vědcům se poprvé podařilo provést jadernou fúzi, při které vzniklo více energie, než kolik se jí při reakci spotřebovalo. S odvoláním na své zdroje o tom informovaly listy Financial Times (FT) a The Washington Post (WP), podle kterých oficiálně průlom v jaderné energetice americké ministerstvo energetiky oznámí v úterý.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Úřad práce, ilustrační foto
video

Lukáš Kovanda: K pokračující drahotě se příští rok přidá i vlna propouštění

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme