Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bankám v prvním čtvrtletí stoupl čistý zisk téměř dvojnásobně na 23,5 miliardy

Peníze, ilustrační foto
Pixabay

Bankám a spořitelnám v Česku v prvním čtvrtletí 2022 stoupl souhrnný čistý zisk meziročně o 12,7 miliardy korun na 23,5 miliardy korun, oznámila Česká národní banka.

Reklama

Bilanční suma bank ke konci března činila 9,47 bilionu korun, což je meziroční nárůst o 766 miliard korun. Hlavním faktorem nárůstu jsou podle expertů vyšší výnosy úložek u České národní banky a nižší náklady na riziko.

Markéta Fišerová

ČNB na konci měsíce s Rusnokem opustí i ředitelka kanceláře a šéfka komunikace

Ředitelka sekce kanceláře České národní banky Jana Báčová a její kolegyně Markéta Fišerová, ředitelka komunikace, k 30. červnu opustí své funkce.

Přečíst článek

Zisk z finanční a provozní činnosti bankám vzrostl v prvních třech měsících meziročně o 18 miliard na 59,2 miliardy korun. Úrokové výnosy se jim zvýšily o 42,7 miliardy na 83,7 miliardy korun. Výnosy z poplatků a provizí jim vzrostly o 1,9 miliardy na 12,76 miliardy korun.

„Během prvního kvartálu bankám ve větší míře pomáhají vyšší reinvestiční výnosy z úložek u ČNB. Proti prvnímu čtvrtletí loňského roku bankám taky pomáhají nižší náklady na riziko. Naopak k mírnému nárůstu došlo na úrovni provozních nákladů, což odráží inflační prostředí,“ řekl analytik společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler.

Výběr z bankomatu, ilustrační foto

Komerční banka chce sdílet bankomaty, prý kvůli ekologii. Neříkáte celou pravdu, kontruje Spořitelna

Na červnovou výzvu Komerční banky a Moneta Money Banky ohledně sdílení bankomatové sítě už slyší minimálně dvě další banky. Air Bank má zájem a přiznává se k tomu oficiálně. Druhá, UniCredit Bank, čeká na výsledky zákulisního jednání a nic potvrzovat nechce. Ostatní bankovní domy se vyjadřují opatrně a vyčkávají, co bude. Tuzemské nebankovní provozovatele bankomatů duo iniciátorů výzvy neoslovilo, jak potvrdil pro newstream.cz mluvčí Komerční banky Michal Teubner. 

Přečíst článek

Z největších bank stoupl v prvním čtvrtletí Komerční bance čistý zisk meziročně o 75,9 procenta na 3,5 miliardy korun, České spořitelně o 84,3 procenta na pět miliard korun, ČSOB o 68 procent na 4,6 miliardy korun a UniCredit Bank v ČR a na Slovensku o 119 procent na 1,9 miliardy korun.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

ilustrační foto

Čistý zisk bank v prvním pololetí rostl, šestici největších ale zasáhla daň z mimořádných zisků

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme