Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

České podniky vydaly v prvním kvartále bondy v objemu jako za celý rok 2020

České bankovky, ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

České firmy vydaly v letošním prvním čtvrtletí korporátní korunové dluhopisy v celkovém objemu 30,6 miliardy korun. Šlo o stejný objem jako za celý loňský rok. Objem táhly zejména velké emise. Vyplývá to z Bond indexu společnosti Deloitte, který poskytuje přehled o českému dluhopisovém trhu.

Reklama

Z dluhopisů vydaných v prvním čtvrtletí bylo 30,3 miliardy korun emisí nadlimitních a 250 milionu korun emisí podlimitních. Objem nadlimitních emisí v prvním čtvrtletí 2021 byl mimořádně vysoký, nadprůměrný byl rovněž počet emisí, uvedl analytik Deloitte Roman Lux.

Hodnota nadlimitní emise přesahuje milion eur (25,4 milionu korun). Podlimitní emise podléhají minimální regulaci, není u nich například potřeba vyhotovovat prospekt, proto jsou zpravidla více rizikové.

Data v indexu ukazují, že podlimitní emise v prvním čtvrtletí nabízely v průměru o 3,3 procentního bodu vyšší kupónový výnos než emise nadlimitní (7,8 procenta proti 4,5 procenta). V prvním čtvrtletí se tak obrátil trend posledních let přibližujících se kupónových výnosů podlimitních a nadlimitních emisí.

Objem emitovaných dluhopisů v prvním čtvrtletí ovlivnily zejména emise dvou tranší společnosti NET4GAS v souhrnném objemu 11 miliard korun. Ta zaujala vedle velikosti emise a také na českém korporátním dluhopisovém trhu nevídaně dlouhou splatností sedm a deset let. Průměrná splatnost na českém dluhopisovém trhu je přitom nižší než čtyři roky.

Přední průmyslový developer působící v Česku, CTP Group, udal další zelené dluhopisy za miliardu eur. Na ilustračním snímku ostravský průmyslový park.

CTP udala zelené dluhopisy za miliardu eur. Investoři by koupili i čtyřnásobek

Průmyslový developer CTP oznámil vydání už čtvrté a dosud největší emise zelených dluhopisů. Zájem o ně byl enormní, čtyřnásobně převyšoval nabídku. Dvě stovky institucionálních investorů do nich celkem vložili jednu miliardu eur.

Přečíst článek

Druhým významným emitentem byla Česká zbrojovka Group SE s emisí pět miliard korun, která sloužila mimo jiné k financování akvizice americké společnosti Colt.

U podlimitních emisí bylo první čtvrtletí průměrné či spíše lehce podprůměrné, což lze částečně přisuzovat legislativním změnám, například povinnosti registrovat všechny dluhopisové emise u Centrálního depozitáře cenných papírů.

„Dvě emise společnosti NET4GAS v souhrnném objemu 11 miliard korun ukázaly, že český dluhopisový trh dokáže pojmout daleko větší emise, než by se mohlo na základě historických dat zdát. Pravděpodobně tak můžeme na českém dluhopisovém trhu pozorovat převis poptávky po dluhopisech ze strany investorů nad nabídkou dluhopisů od emitentů,” upozornil Lux.

Rozmach českého dluhopisového trhu započal v roce 2012 změnou právní úpravy. V posledních pěti letech roste objem nových emisí dluhopisů, vyjma roku 2020. Dluhopisové financování je atraktivní alternativa k bankovnímu financování pro stále větší množství firem a z důvodu nízkých úrokových sazeb na spořicích účtech přitahují dluhopisy také stále více investorů.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Portfolio průměrného českého investora je vcelku nuda. Přitom by stačilo tak málo

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme