Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

CTP udala zelené dluhopisy za miliardu eur. Investoři by koupili i čtyřnásobek

Přední průmyslový developer působící v Česku, CTP Group, udal další zelené dluhopisy za miliardu eur. Na ilustračním snímku ostravský průmyslový park.
CTP Group
 ČTK

Průmyslový developer CTP oznámil vydání už čtvrté a dosud největší emise zelených dluhopisů. Zájem o ně byl enormní, čtyřnásobně převyšoval nabídku. Dvě stovky institucionálních investorů do nich celkem vložili jednu miliardu eur.

Reklama

Průmyslový developer CTP Group, který působí převážně na českém trhu, prodal takzvané zelené dluhopisy za miliardu eur (asi 25,5 miliardy korun). Polovina má splatnost čtyři roky s ročním úrokem 0,5 procenta, druhá polovina osm let s ročním výnosem 1,25 procenta. Zelené dluhopisy se obecně využívají k financování ekologických projektů. Proti standardním obligacím mají nižší výnos.

Výnosy z prodeje dluhopisů chce společnost použít k předčasnému splacení bankovního financování svého českého portfolia. Poptávka po emisi byla podle CTP čtyřnásobná. Většina pocházela z Velké Británie a Irska (42 procent) a zemí Beneluxu (18 procent). Zelené dluhopisy asi za 10,5 miliardy korun společnost prodala loni v listopadu.

Podle analytika BH Securities Štěpána Křečka v případě zelených dluhopisů jdou investice většinou do obnovitelných nebo čistých zdrojů energie či energeticky úsporných budov. Dají se sem zařadit také projekty na čistší dopravu nebo některé vodohospodářské a půdní projekty. „Firmy, které chtějí využít zelené dluhopisy, musejí splňovat nadstandardní regulace. Ty spočívají například ve zvýšené informační povinnosti, aby si investoři mohli ověřit, zda se jejich peníze skutečně využívají k zeleným projektům. Zelené dluhopisy zpravidla mívají nižší výnos. Investorům však kromě zisku přináší i pocit, že dělají něco pozitivního pro naši planetu,” dodal Křeček.

Skupinu CTP Group založil Nizozemec Remon Vos v roce 1998 v České republice. Před pěti lety CTP vstoupila na další trhy v regionu. Kromě Česka působí na Slovensku, v Maďarsku, Srbsku, Rumunsku, Polsku, Maďarsku a Rakousku. Specializuje se na stavbu průmyslových a logistických nemovitostí.

V polovině března firma oznámila, že rozšíří síť také do Nizozemska, kde chce do pozemků a nemovitostí investovat 300 milionů eur (asi 7,9 miliardy korun). V Česku na konci června loňského roku firma vlastnila 3,46 milionu metrů čtverečních ploch v 54 areálech. Na konci března skupina vstoupila na akciovou burzu v Amsterodamu.

V prvním čtvrtletí skupina zvýšila čistý příjem z pronájmu meziročně o 17 procent na 98 milionů eur (2,5 miliardy korun). Nově pronajala 397 tisíc metrů čtverečních ploch, meziročně o 116 procent více.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

V Modřanech vznikne nová rezidenční čtvrť.

Splachování dešťovou vodou, zelené střechy a soláry. V modřanském brownfieldu vznikne nová čtvrť

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme