Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Banky: Podíl problematických hypoték v lednu klesl na dvacetileté minimum

Objem hypoték v roce 2021 pádí směrem nahoru
Pixabay
 ČTK

Podíl problematických bankovních úvěrů, tedy těch po splatnosti, v Česku v lednu zůstal na nízkých úrovních. U hypoték klesl o 0,01 procentního bodu na 0,73 procenta, což je nejméně za 20 let. U spotřebitelských úvěrů zůstal na 4,67 procenta, u podniků stoupl o 0,01 procentního bodu na 3,85 procenta. Vyplývá to z analýzy České bankovní asociace. Lednová statistika nezachycuje ostrou fázi konfliktu na Ukrajině.

Reklama

„Navzdory poruchám v dodavatelském řetězci, prudkému nárůstu cen vstupů, návratu další vlny COVID-19 a ještě k tomu eskalaci mezinárodního napětí, což je kombinace v novodobé historii ČR nevídaná, jsou podíly nevýkonných úvěrů jak u firemních půjček, tak v případě úvěrů obyvatelstvu v Česku již řadu let v celoevropském srovnání mezi nejnižšími v Evropě," uvedl poradce asociace Miroslav Zámečník.

Sberbank

Co teď bude s klienty Sberbank? S jejich vklady nebo hypotékami

Česká národní banka v pondělí zahájila proces odebírání licence bance Sberbank CZ. Pozbytím licence se česká Sberbank stane akciovou společností. Nebude tedy bankou. Nesmí tak už přijímat vklady, ani poskytovat jakékoli úvěry, včetně hypoték.

Přečíst článek

Vývoj nevýkonných úvěrů je jedním z nejdůležitějších indikátorů zdravotního stavu ekonomiky. „Víme, kam se bude vzhledem k souběhu řady nepříznivých faktorů posouvat v nadcházejících měsících. Jak v případě úvěrů obyvatelstvu, tak u firem jsou však nevýkonné expozice na podstatně nižší úrovni než například po světové finanční krizi na počátku minulého desetiletí," upozornil.

„Mezi lidmi je stále dostatek hotovosti, neočekávám ani během tohoto roku nějaký výrazný nárůst, ať už je situace jakákoliv," řekl analytik společnosti Patron Daniel Horňák. Možné zvýšení procentuálního zastoupení úvěrů v selhání by mohlo podle něj přijít v roce 2023, kdy po fixacích klientů z tohoto roku jim razantně vzrostou splátky a v návaznosti mohou mít problémy se splácením. „Tento rok ale určitě nic takového nenastane," dodal.

Jiří Rusnok, guvernér ČNB

Guvernér ČNB Rusnok: Sazby zase půjdou dolů. Nehnal bych se do dlouhých fixací hypoték

Šest let působení guvernéra České národní banky bylo poněkud divokých. Musel se potýkat nejen s dopady covidu na ekonomiku, ale i s rekordní inflací, jakou země jednu generaci nezažila. V červnu ve funkci končí, jeho nástupce určí prezident. Základní sazby, od kterých se odvíjejí třeba ceny hypoték, jsou na rekordní úrovni. Příští rok by podle něj však měl být klidnější. Jisté to však není.

Přečíst článek

Už delší dobu se ukazuje, že české banky pečlivě kontrolují příjmy i výdaje klientům, kterým mají poskytovat nejen hypoteční úvěry, doplnil oblastní ředitel společnosti 4fin Jan Schwarzbach. Banky podle něj mnohdy samy aplikují přísnější opatření než ta, která jim ukládá ČNB, pokud to považují za důležité.

Podíl firemních nevýkonných úvěrů si v lednu pohoršil o setinu procentního bodu meziměsíčně, stále je ale hluboko pod hladinou 8,2 procenta, na níž byl na konci roku 2011, natož pak 17,67 procenta v lednu před 20 lety. Podíl nevýkonných hypotečních úvěrů v lednu vylepšil historické rekordy, podotkl Zámečník

Ceny bytů letí vzhůru, všude ve světě, ilustrační foto.

Analýza: Nejdelší fixace na hypotékách jsou nejlevnější. Ale pozor na ně

Na trhu je nový trend: Nejlevnější hypotéky jsou ty s fixací úrokové sazby na 10 či 15 let. U nich se lze u některých bank dostat i pod čtyři procenta. Ve skutečnosti však nejde o až tak výhodnou nabídku, jak by se mohlo zdát.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Bankám v Česku stoupl čistý zisk o 2,2 miliardy

Bankám v Česku stoupl čistý zisk o 2,2 miliardy. Zisky rostly zejména menším domům

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme