Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ve sporu o zámky za miliardy nabízejí Lichtenštejnové mimosoudní dohodu

Ve sporu o zámky za miliardy nabízejí Lichtenštejnové mimosoudní dohodu
Profimedia
Komerční spolupráce

Největší spor o navrácení konfiskovaného majetku se nyní řeší u Ústavního soudu i ve Štrasburku. Lichtenštejnové nyní přicházejí a nabídkou mimosoudní dohody. Jaké si kladou podmínky?

Reklama

Česká republika a Nadace knížete z Lichtenštejna mají založit společný fond či nadaci, který bude spravován společně a bude do něj vložen veškerý majetek nárokovaný Lichtenštejny. Dědičný princ Alois už návrh v září představil v New Yorku prezidentovi Petru Pavlovi.

Aby bylo možné položit základy nové vzájemné spolupráce, Nadace knížete z Lichtenštejna je připravena zcela obrátit list a přijít s bezprecedentním novým návrhem mimosoudního urovnání, postaveným na třech pilířích.

Stěžejními body návrhu, který by udělal tečku za dosud největším soudním sporem o vrácení zabaveného majetku, jímž se zabývá Ústavní soud a Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku, jsou:

  1. žádné odškodnění,
  2. žádné restituce,
  3. nová spolupráce.

Lichtenštejnská vláda vydala stanovisko, v němž vítá každou iniciativu, která by mohla vést k přátelskému urovnání sporu mezi oběma zeměmi. „Nadace Knížete z Lichtenštejna je nejvýznamnější entitou mezi dotčenými subjekty a vláda považuje její návrh za vyvážený, vstřícný a perspektivní,“ stojí v prohlášení lichtenštejnské vlády.

Návrh Nadace by předpokládal, že:

  • Nadace knížete z Lichtenštejna se vzdá vlastnických nároků.
  • Nadace knížete z Lichtenštejna se vzdá nároků na odškodnění (až do výše 30 – 35 miliard korun, což je odhadovaná hodnota majetku stanovená auditorem).
  • Česká republika a Nadace knížete z Lichtenštejna založí společný Fond/Nadaci spolupráce. 
  • Veškerá vlastnická práva ke spornému majetku budou převedena na výše uvedený Fond/Nadaci.
  • Česká republika a Nadace knížete z Lichtenštejna jmenují členy správní rady, kteří budou zajišťovat řádný výkon vlastnických práv Fondu/Nadace pro spolupráci. 
  • Knížecí nadaci bude svěřena povinnost odpovědně a udržitelně s majetkem převedeným do solečného Fondu/Nadace hospodařit při uplatnění těch nejvyšších známých standardů pro péči o historické památky a lesy.

Hrad ve Vaduzu, sídlo rodu Lichtenštejnů

Ústavní soudce Uhlíř: Lichtenštejnové nejsou žádní Němci, rozsudek je absurdní

Knížecí rod Lichtenštejnů se domáhá majetku zabaveného Benešovými dekrety už od převratu. Soud v květnu kauzu opět smetl ze stolu. Ne všichni soudci ale mají tento názor. „Myšlenka, že by František Josef II., kníže z Lichtenštejna, byl spoluodpovědný za zločiny Třetí říše, a že se na něj proto vztahuje dekret prezidenta republiky, je absurdní. Rozhodování obecných soudů i Ústavního soudu je dle mého soudu bohužel ovlivněno nejen úvahami právními, ale i politickými a ekonomickými,“ uvedl ústavní soudce David Uhlíř.

Přečíst článek

„V noblesním návrhu nadace vládnoucího lichtenštejnského knížete vidím velký potenciál pro budoucí rozvoj celého Lednicko-valtického areálu i vzájemných vztahů a myslím, že by se jím česká strana měla se vší vážností zabývat. Myslím si to i proto, že se ztotožňuji s veřejně dostupným disentním stanoviskem ústavního soudce Davida Uhlíře ve věci lichtenštejnských žalob, které po mém soudu shrnuje podstatu sporu,“ říká k návrhu mimosoudního vyrovnání Richard Svoboda, kastelán valtického zámku, který je jedním z předmětů sporu.

Spor o zkonfiskovaný majetek šlechtického rodu Lichtenštejnů na základě Benešových dekretů po roce 1945 v Čechách a na Moravě stojí na údajném přihlášení se Františka Josefa II. za druhé světové války k německé národnosti. „To přitom není pravda. Lichtenštejni mají obrovskou výhodu, že výrazně podporovali exilovou vládu v Londýně. Jen těžko jim někdo bude dokazovat, že jsou Němci, když se jejich předkové rodili devět set let ve Valticích a v Mikulově,” dodává Dymo Piškula, bývalý starosta Břeclavi v letech 2002 až 2010.

Stanislav Balík, bývalý soudce Ústavního soudu ocenil snahy sejít se u jednacího stolu a pokusit se situaci vyřešit tak, aby spory netrvaly další léta. „Je to nepochybně rozumný krok z lichtenštejnské strany. A možná by se Česká republika tak, jak se o tom i uvažovalo kdysi dávno v minulosti, měla pokusit jednat. Bylo by to zřejmě nejlepší, co by se pro tuto věc dalo udělat.“

Zámek Lednice

Stát nemusí Lichtenštejnům vracet jejich majetek, rozhodl soud. Ve hře byly i zámky v Lednici a ve Valticích

Majetek na Břeclavsku, mimo jiné zámky v Lednici a ve Valticích, stát a další instituce nemusí rodu Lichtenštejnů vracet. Krajský soud v Brně potvrdil rozhodnutí soudu v Břeclavi, který zamítl žalobu Nadace knížete z Lichtenštejna požadující vydání majetku od státu, jenž podle ní užívá neoprávněně. Lichtenštejnové přišli o tento majetek v roce 1945 na základě Benešových dekretů. Právní zástupce nadace Aleš Linhart novinářům po jednání řekl, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Švýcaři hrozí Česku miliardovou arbitráží

Švýcaři hrozí Česku miliardovou arbitráží. V kauze figuruje i obviněný podnikatel Světlík

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme