Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V Texasu se chystá občanská válka, mátly občany čínské sociální sítě

Prezident Spojených států Joe Biden.
Profimedia
 ČTK

Na čínské sociální síti Weibo se v posledních dnech v různých podobách šířila dezinformace, podle níž se americký stát Texas chystá vstoupit do občanské války s federálními úřady kvůli sporům s Bílým domem ohledně migrace, píše stanice BBC. Novinářka stanice Hlas Ameriky (VOA) specializující se na Čínu na síti X uvedla, že na Weibu šlo v posledních dnech o nejpopulárnější zprávy související s USA.

Reklama

Dezinformační příspěvky na sítích doprovází například staré záběry americké stanice Fox News, na nichž jsou příslušníci ozbrojených skupin oděných v maskáčích, kteří se chystají "bránit hranice", nebo videa s tanky, která byla však původně pořízená v Chile, nikoli v Texasu na jihu USA.

Weibo podle BBC do jisté míry tento typ obsahu omezovalo, konkrétně u příspěvků s hashtagem #TexasDeclaresAStateOfWar (TexasVyhlašujeVálečnýStav) se nyní zobrazuje upozornění, že „podle relevantních zákonů, regulací a pravidel nemůže být obsah na toto téma zobrazen.“ Řada příspěvků však na platformě, která má kolem 600 milionů měsíčních uživatelů, zůstává. Ačkoliv úřady v Číně převážně blokují zahraniční média, některý jejich obsah je často vybírán a šířen tak, aby poukazoval na rozvrácenost americké společnosti, uvádí BBC.

Velké neshody

Ačkoliv republikánský guvernér Texasu Greg Abbott se s největší pravděpodobností rozpoutat občanskou válku nechystá, reálný základ mají informace o jeho značných neshodách ohledně migrace s demokratickou administrativou prezidenta Joea Bidena.

Do USA od začátku roku 2021 nelegálně vstoupilo přes 6,3 milionu migrantů převážně z jihoamerických zemí, ale také třeba ze Senegalu nebo Bangladéše. Jde o rekordní čísla, která z migrace učinila jedno z dominantních témat americké domácí politiky.

Změny zákonů

Podle republikánů si vývoj žádá razantní legislativní změny včetně výrazného omezení možnosti žádat o azyl po nelegálním překročení americko-mexické hranice. Dvě hlavní politické strany však v těchto věcech v posledních letech nenachází společnou řeč. Ačkoliv i demokraté připouští, že imigrační systém je "rozbitý", kladou větší důraz na práva migrantů a zachování cest pro imigraci do USA.

Na tom, zda republikáni a demokraté ve Sněmovně reprezentantů najdou společnou řeč ohledně migrace, nyní mimo jiné závisí i další americká pomoc Ukrajině, jelikož republikáni zelenou pro pomoc Kyjevu podmiňují přijetím migračních opatření.

Výroba v jednom ze závodů Colt CZ Group

Akcie Colt CZ se po půlroční odmlce vrací k šesti stovkám

Zbrojařské společnosti v posledních letech těží ze zhoršené globální geopolitické situace ve světě a opětovnému návratu států ke zbrojení. I přes to mají akcie společnosti Colt CZ za sebou nelehké období. Jejich cena s v předešlém půlroce neustále propadala, což mělo za následek nezájmem investorů a slabý zobchodovaný objem akcií na Pražské burze. Přestože čistý zisk společnosti na kvartální bázi v meziročním srovnání stále roste, tržby v roce 2023 v meziročním srovnání klesaly.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme