Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Roční příprava plážových volejbalistů na olympiádu stojí čtyři miliony, říká Lébl

Martin Lébl
archiv Martina Lébla
Petra Jansová

Česká volejbalová liga v posledních pěti letech šla hodně nahoru. Pohybují se v ní kvalitnější hráči a točí se v ní více peněz. Přesto tuzemské platové hřiště není tak velké jako v sousedním Polsku. Co obnáší práce člověka, který zastupuje profesionální hráče? A proč je dobré do volejbalu investovat? Přečtěte si rozhovor s bývalým profesionálním volejbalistou Martinem Léblem, který má na svém kontě řadu prestižních titulů.

Reklama

Jméno Lébl rezonuje na tuzemské volejbalové scéně hodně silně. Kromě toho nejstaršího, Antonína, který býval předsedou Českého volejbalového svazu, se nejenom fanouškům tradičního šestkového volejbalu do paměti vrylo i jméno jeho staršího syna Martina – pětinásobného nejlepšího volejbalisty ČR, mistra republiky v šestkovém i plážovém volejbale a kapitána české reprezentace se zkušenostmi i z prestižní italské ligy. 



Jak se stane z profesionálního volejbalisty sportovní agent? 

Vlastně úplně jednoduše. Volejbalový svět mi logicky byl a je nejblíž. Mám kontakty a teď už kromě hráčských zkušeností ze zahraničí i zkušenosti agenta. Klienti ví, co za mnou stojí a mohou mi věřit. Nikdy jsem nechtěl profesionálně trénovat, spíš mě baví ta práce kolem, takže založit si agenturu bylo jasným vyústěním.

víno - ilustrační obrázek

Investiční vína zažívají boom. Nahrávají jim obavy z inflace

Svět se probouzí z pandemie, a to platí i pro investiční vína.

Přečíst článek

Má Česko dostatek takových hráčů, o které je zájem i v zahraničí?

Česká liga za posledních pět let šla hodně nahoru, a to jak kvalitou, tak i množstvím peněz, které se v ní točí. To znamená, že spoustu z nich zůstává v Česku. Když jsem hrál já, dva tři hráči v nároďáku byli z české ligy, zbytek z těch zahraničních. V současnosti je to obráceně. Máme velmi kvalitní hráče, ale už se nepotřebují dostat do zahraničí, zůstávají v tuzemské extralize.

Kluby žijí z podpory miliardářů

Tedy už neplatí, že snem každého profesionálního volejbalisty je hrát v některém z italských volejbalových klubů?

To platí stále. Italská volejbalová liga je nejlepší na světě. Spíš je to tak, že valná většina našich hráčů nemá tak silnou motivaci na to jít do ciziny, jako to bylo v dobách, kdy jsem hrával já. 

A proč se najednou v českém volejbale točí více peněz?

Zlepšila se státní podpora a přibylo i soukromých investorů. Kluby, mluvíme teď o klasickém šestkovém volejbale, financují čeští miliardáři. To všechno by ale nebylo, kdyby zároveň nešla nahoru i kvalita naší ligy. Stoupá totiž i její reputace v Evropě, kde má pověst velmi stabilního a férového zázemí. Takže dnes už není problém do Česka přitáhnout i hráče ze zahraničí. 

A platí pořád to, že průměrný fotbalista dostane víc než nadprůměrný volejbalista?

To platí samozřejmě stále, jen už dnes neznám ten poměr.

Ruiny se díky architektovi proměnily na luxusní hotel.

Italský architekt z tisíc let starých ruin vytvořil luxusní hotel

Tisíc let starý hrad v italském regionu Umbria, napůl cesty mezi Florencií a Římem, si v roce 1984 pořídil místní architekt a designér Benedikt Bolza. A od té doby starobylý objekt obývá a přestavuje, s maximálním respektem k historii.

Přečíst článek

Přestavte si, že jsem miliardář. Co by mě mělo vést k tomu, abych sponzorovala spíš volejbalový než fotbalový tým?

Samozřejmě nemůžete předpokládat, že jde o investici. Spíš budete miliardář, který fandí volejbalu – takový srdcař. A samozřejmě v tomto případě to platí pro všechny sporty, nicméně například v případě fotbalu mluvíme o řádově vyšší částce.

Hlavním partnerem za milion

Když budu chtít, aby jméno mojí prosperující firmy bylo na dresech beachařů Ondřeje Perušiče a Davida Schweinera, kolik po mně budete chtít?

Za jeden milion korun se stanete hlavním partnerem. S tím, že nesmíte zapomenout, že mluvíme o čtvrtém nejlepším beachbvolejbalovém páru na světě. V beachi navíc platí zcela jiná pravidla než v klasickém šestkovém volejbale. Z hlediska sponzoringu se na něj totiž spíš pohlíží jako na tenis, tedy individuální sport. Nemá extraligu, velmi často se tedy hraje i v zahraničí. Sponzoring je proto jednodušší a samozřejmě levnější.

Takže bych to mohla vnímat jako posilování mojí značky i za hranicemi.

Jednoznačně.

Je českých volejbalistů tolik, že se jako agentura uživíte?

V portfoliu máme i slovenské a polské hráče. Polsko je ve srovnání s Českem několikanásobně větší trh, a to jak do počtu, tak i platy. 

O jaké částce hovoříme?

V Polsku se to pohybuje mezi 200 až 300 tisíci eur ročně. 

Jiří Kejval, sportovní funkcionář

Miliardy z olympiád jdou zpátky do sportu, říká sportovní funkcionář Kejval

Olympiáda v Tokiu začíná za několik dní a kolem každých her se točí i velké peníze. Až desítky miliard dolarů. Kde končí tyto příjmy? Na to odpovídá sportovní funkcionář Jiří Kejval.

Přečíst článek

V Itálii je to několinásobně víc?

Několinásobně ne. Tam se to pohybuje od 300 do 500 tisíc eur ročně. V Česku je to samozřejmě řádově méně než v obou zemích, které zmiňuji.

A kolik si účtuje vy? Jsou podmínky kontraktu pro všechny hráče stejné?

Je to mezi pěti až deseti procenty z kontaktu. A ano, pro všechny hráče jsou podmínky stejné.

Sportovci často bankrotují

Kromě toho, že profesionální volejbalisty zastupujete se věnujete i tomu, že jim nabízíte finanční poradenství. Je o to zájem?

Po pravdě, jsem tuto činnost v poslední době skoro pozastavil, právě protože o ni nebyl zájem. A já už nemám kapacitu na to, abych stále někomu vysvětloval, jak důležité je myslet na dobu, kdy z profesionálního sportu odejde. Profesionální sport je naprosto odlišný od běžného povolání. Musíte si uvědomit, že do „důchodu“ se odchází ve třiceti, v nejlepším případě v pětatřiceti. Musíte si našetřit na mnohem delší období než „normální“ člověk.

Četla jsem, že existují bývalí profesionální sportovci, kteří na sebe musí vyhlásit osobní bankrot. To se děje stále?

Ano, bohužel děje a poměrně často. Stačí vám jako příklad to, že minimum hráčů má zájem o pojistku na zranění? Navíc, když víte, že na rozdíl od zaměstnance, který dostane na neschopence až 80 procent platu, profesionální sportovec dostane 30 procent a po třech měsících neschopnosti mu může hrozit i vyhazov.

Co radí těm více zodpovědným?

Nejde o žádnou raketovou vědu, jako spíš o to, neutratit všechny svoje peníze a alespoň část si každý měsíc odložit stranou. Prostě myslet na to, že doba, kdy budu pobírat takový plat není nekonečná.

Hráči z Jižní Ameriky prchli před covidem do Evropy

Měl i na vaši práci dopad covid a omezení v souvislosti s ním?

Měl. V klubech i mezi hráči zavládla nervozita. Některé kluby dokonce zkrachovaly. A se zhoršením pandemické situace v Jižní Americe se Evropa zaplnila tamními hráči, kteří jsou ochotni jít hrát do Evropy doslova za pakatel. Vznikla tak obrovská konkurence mezi hráči a kluby mají z čeho vybírat.

Lionel Messi, FC Barcelona

ANALÝZA: Messiho zmáčkl byznys větší, než je on sám

Konec Lionela Messiho v Barceloně odráží síť souvislostí, která je příkladem toho, že i megastar jeho formátu může „skřípnout“ soukolí velkého byznysu. Většího, než je sebevětší fotbalista zeměkoule.

Přečíst článek

Zastupujete i zmiňovanou beachvolejbalovou dvojku Ondřeje Perušiče a Davida Schweinera. Jeden z nich se nakazil covidem během letu na olympiádu do Tokia. Dá se vyčíslit ztráta, kterou způsobilo, že na první zápas nenastoupili?

Do poslední koruny ne. Ztráta to ale jistě byla. První zápas se jim počítal jako prohra a kluci, kteří měli opravdu skvěle našlápnuto, kvůli komplikacím nedopadli tak dobře, jak mohli.

Dobře, to chápu, na kolik zhruba vyjde rok přípravy?

Před pěti lety jsem je dal dohromady se svým kamarádem, italským volejbalovým trenérem a za každý rok přípravy počítejte něco mezi třemi až čtyřmi miliony korun.

Opravdu se chystá soud o kompenzace s Českým olympijským výborem?

To, co se psalo, není pravda. Chceme jednat a mít jistotu, že kluci budou moct trénovat dál a pokračovat v tom, co velmi dobře začali.


Martin Lébl (41)

Pražský rodák a bývalý beachvolejbalový reprezentant a olympionik Česka. Nyní se živí jako volejbalový agentem s licencí FIVB. Jeho agentura zastupuje nejen české sportovce, ale také ty ze Slovenska a Polska. 

>>>>>>Další rozhovory čtěte zde<<<<<<

Netypická chata v Krušných horách

Hliníková střecha i fasáda. I tak může vypadat chata

Lesnatý pozemek o velikosti zhruba tisíc metrů čtverečních ukrývá netypickou chatu. Má hliníkovou fasádu i střechu a na první pohled připomíná rozhlednu. Díky tmavému plášti dokonale splývá s okolím.

Přečíst článek

PPF sídlo

PPF se poprvé propadla do ztráty skoro 300 milionů eur

Nový CEO skupiny PPF Ladislav Bartoníček vyhlašuje start PPF 3.0. "Cílem zůstává, abychom stále dokázali vymýšlet nové věci, nové přístupy, abychom přemýšleli, co jde udělat jinak, lépe. Abychom dál investovali do lepší budoucnosti."

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme