Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Abramovič se stahuje do ústraní. Fotbalovou Chelsea za něj povede správní rada klubové nadace

Roman Abramovič
ČTK/AP
pej, nst

Na britském sankčním seznamu jeho jméno dosud není. Přesto se miliardář Roman Abramovič rozhodl vstoupit do ústraní a dozor nad fotbalovým týmem Chelsea předal správní radě klubové nadace Chelsea Foundation, informoval o tom server televizní stanice Sky News.

Reklama

„Vždycky jsem vnímal svou roli jako strážce klubu, jehož úkolem je zajistit, abychom byli co nejúspěšnější v současnosti, pokládali základy pro budoucnost a hráli pozitivní roli v našich komunitách. Měl jsem vždy na srdci nejlepší zájmy klubu a těmto hodnotám zůstávám oddaný,“ uvedl Abramovič na klubovém webu.

„Proto předávám správní radě charitativní nadace Chelsea dozor a péči nad Chelsea FC. Jsem přesvědčen o tom, že je nyní v lepší pozici pro to, aby se starala o zájmy klubu, hráčů, realizačního týmu i fanoušků,“ dodal.

Pětapadesátiletý Abramovič je jedním z mnoha ruských oligarchů či společností, kterým hrozí sankce kvůli ruskému útoku na Ukrajinu. 

Z Chelsea vybudoval elitní klub

Poté, co Abramovič koupil Chelsea, stal se z londýnského klubu jeden z nejsilnějších týmů v Anglii i Evropě. Tým vyhrál pětkrát Premier League a Anglický pohár a dvakrát Ligu a mistrů a Evropskou ligu. K nejslavnějším postavám Abramovičovy éry patřil i český brankář Petr Čech, jenž nyní působí ve vedení mužstva.

Kolem hvězdného fotbalového týmu Chelsea kroužili potenciální kupci podle Bloombergu už dlouho. Sportovní investoři i investiční společnosti, včetně amerických, začali aktivně připravovat nabídky na koupi londýnského klubu. Podle zdrojů blízkých jednání, na které se Bloomberg odkazoval, miliardář dostal jednu oficiální nabídku. Ta měla přijít v souvislosti se vpádem ruských vojsk na Ukrajinu a sankcemi, které západní spojenci uvalili na Rusko a ruské oligarchy. Informaci dosud nepotvrdilo ani vedení klubu, ani Abramovičův mluvčí.

Lionel Messi, FC Barcelona

ANALÝZA: Messiho zmáčkl byznys větší, než je on sám

Konec Lionela Messiho v Barceloně odráží síť souvislostí, která je příkladem toho, že i megastar jeho formátu může „skřípnout“ soukolí velkého byznysu. Většího, než je sebevětší fotbalista zeměkoule.

Přečíst článek

„Pokud by FC Chelsea byla k mání, určitě bychom projevili vážný zájem,” konstatoval Jeff Moorad z americké společnosti MSP Sports Capital, která je například majitelem stáje McLaren Racing. Britský fotbalový klub totiž McLaren vnímal jako velmi hodnotnou globální značku, do níž se vyplatí investovat.

Britská ministryně zahraničí Liz Trussová už dříve tento týden nevyloučila, že by se Abramovič mohl na aktualizovaném sankčním seznamu objevit. „Máme na seznamu více jedinců, které jsme v případě rozsáhlé invaze na Ukrajinu připraveni potrestat,” řekla Trussová rádiu LBC. „Nikdo není ze hry,” dodala. Chris Bryant, člen britské opoziční Labour Party, dokonce prohásil, že by vlastnictví Chelsea nemělo být Abramovičovi dovoleno.

Abramovič má podle Bloomberg Billionaires Indexu majetek v hodnotě kolem 13 miliard dolarů. Zbohatl na privatizaci podniků bývalého Sovětského svazu. Pětapadesátiletý Rus je ve Velké Británii známý právě díky vlastnictví fotbalového klubu Chelsea, jeho majitelem je od roku 2003 a díky milionovým investicím z klubu vybudoval jeden z nejúspěšnějších mančaftů v anglické a evropské fotbalové lize. 

Lionel Messi, FC Barcelona

Lukáš Kovanda: Proč Messi musí skončit v Barceloně

FC Barcelona představuje nejbohatší klub nejen fotbalový, ale obecně sportovní. V roce 2018 se jako první sportovní klub dějin přehoupla svými tržbami přes miliardu dolarů. Jak je tedy možné, že nemá na to, aby si udržela svoji největší hvězdu, Lionela Messiho? Důvod je, jak jinak, převážně ekonomický.

Přečíst článek

Ilustrační foto

ANALÝZA: Odepisovaná ropa zažívá nevídaný comeback. Kam až porostou její ceny

Těžařské odvětví se po covidové pauze dostává znovu na výsluní. Ceny ropy aktuálně žene nahoru válka na Ukrajině. Kde se zastaví? Vývoj posledních let na trhu s ropu shrnuje analýza Newstreamu.

Přečíst článek

Lidé na Ukrajině se probudili do válečného stavu.

Čeští miliardáři již posílají miliony uprchlíkům z Ukrajiny

Do iniciativy se zapojili například zakladatel Seznamu Ivo Lukačovič nebo partner Pale Fire Capital Jan Barta. Dalším přispěvatelem twitterové výzvy se stala Alza miliardáře Aleše Zavorala. A také Martin Hájek, zakladatel Livesportu.

Přečíst článek

 


 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Abramovič

Chelsea získá americký miliardář Boehly, sankcionovaný Abramovič z prodeje nedostane nic

Přečíst článek
Roman Abramovič

Abramovič chce za fotbalový klub Chelsea tři miliardy liber, prodává i londýnské nemovitosti

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme