Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tom Cruise uvedl nový Top Gun. Jaká byla jeho cesta od herce k miliardovému producentovi?

Tom Cruise při premiéře pokračování film Top Gun s podtitulem Maverick
čtk
Stanislav Šulc

Tom Cruise představil očekávané pokračování Top Gunu v Cannes. Sklidil nadšené reakce publika i kritiků a prestižní festival mu udělil Zlatou palmu za přínos kinematografii. Čím Cruise přispěl světovému filmu? Je toho víc, než by se mohlo zdát u herce, který bývá spojován s čistě komerční kinematografií a který s majetkem 600 milionů dolarů patří k nejbohatším a nejvlivnějším postavám Hollywoodu.

Reklama

Prvoplánově sympatická tvář, malý vzrůst, zpochybňované herecké umění a problematické náboženské přesvědčení. Ale také skvělý cit na výběr rolí, mimořádný producentský kus a ochota spolupracovat s progresivními filmaři. Obojí platí pro Toma Cruise vrchovatě.

Snímek Síla psa režisérky Jane Campionové s Benedictem Cumberbatchem v hlavní roli má v roce 2022 nejvíce nominací na Oscara, celkem dvanáct.

Stanislav Šulc: Oscary čeká historický ročník. Vyhraje Apple, Netflix nebo Japonci?

V noci na pondělí se opět rozdají ceny americké filmové akademie. Letošní ročník bude historický, a to hned z několika důvodů. Naštěstí mezi nimi není válka, která do ceremoniálu nepromluví na rozdíl od pandemie, která poslední dva ročníky dost poškodila. V hlavní roli však bude streaming.

Přečíst článek

Nejnověji to prokazuje v pokračování kultovního snímku Top Gun, který jej před dekádami definitivně proměnil v globální áčkovou celebritu a zařadil mezi nejlépe placené herce. Původní snímek, ačkoli se jednalo o otevřeně náborový projekt podporující americké letectvo, natočil Tony Scott, který byl proslulý i tím, že do mainstreamových filmů propašovával osobitost a výrazný tvůrčí rukopis. Ještě dál jde v tomto režisér pokračování Top Gun: Maverick, kterým se stal Joseph Kosinski. Toho si zcela jistě vybral samotný Cruise, protože společně uvedli netradiční sci-fi Oblivion (v české distribuci uváděnou pod titulem Nevědomí).

A že jde o povedenou sázku se ukazuje již pár dní před distribuční premiérou. Snímek uvedla početná delegace vedená Tomem Cruisem na slovutném festivalu v Cannes. A navzdory tomu, že jde zejména o festival náročného filmového umění, se zde snímek dočkal nadšeného přijetí. A samotný Cruise pak získal Zlatou palmu za celoživotní přínos světové kinematografii, kterou celebrity Cruisova ražení doposud nezískávaly.

Cruisův přínos kinematografii je však daleko komplexnější než přínos samotného herce Toma Cruise.

Pět tváří Toma Cruise

Ale přesto začněme tuto procházku fascinující kariérou jedné z největších hvězd současnosti právě jeho hereckými kreacemi.

Cruise si hereckou premiéru ve výraznější roli odbyl v i u nás docela známém snímku Večerka, který diváka zavádí do prostředí prestižní vojenské akademie. Zde se setkáváme z celou řadou později slavných herců, vedle Cruise například se Seanem Pennem či Timothym Huttonen. Cruise zde hraje typickou „gumu“, což zdánlivě předznamenalo část jeho kariéry, kde se filmaři soustředili především na jeho atraktivní a sympatie vyjadřující tvář amerického golden boye.

Seriál Nadace

Další velký projekt v Praze. Apple tu natáčí miliardový seriál Nadace

První série oceňovaného seriálu podle knih Isaaca Asimova se natáčela v Irsku. Nyní se štáb přesune do Prahy a dalších lokací v České republice. Průměrný rozpočet na epizodu byl 4,5 milionu dolarů, tedy více než 100 milionů korun.

Přečíst článek

V jinošských letech se objevil v několika filmech, kdy se „snaží balit holky“, později se kariéra láme v charaktery, které naopak lámou dívčí srdce. Top Gun je byl přelomový nejen v rozšíření Cruisovy slávy, ale také jeho příklon k akčnímu žánru, který se mu stane do velké míry osudným.

Druhá půlka osmdesátých let a začátek dekády následující pak nabízejí zjevnou Cruisovu snahu o hereckou emancipaci – vybírá si náročné projekty, v nichž jednoznačně pokaždé uspěje. Co by byl Rain Man bez Hoffmanova bratra? Nesnesitelnou postavou, na níž se dívá jen obtížně. V Rain Manovi Cruise ještě přehrává herecký kolega, od filmů jako Narozen 4. července, Pár správných chlapů až po Jerryho Maguirea sledujeme zrání velkého herce, což vygraduje excelentní kreací ve snímku Magnolia. Za Narozen 4. července, Jerryho Maguirea a Magnolii byl Cruise nominován na herecké Oscary, ale nikdy slavné ocenění nezískal. A téměř jistě jej ani nikdy nezíská, což bude patřit k velkým hollywoodským paradoxům.

Hrát na sebe

V roce 1996 se Cruisova kariéra láme. Jednak má premiéru Jerry Maguire, za který sklízí univerzální potlesk (byť z dnešního pohledu jde o značně nadsazený herecký výkon, ale u jeho hereckého kolegy Cuby Goodinga Jr. je to ještě přehnanější, a ten Oscara skutečně získal).

Důležitější však byla premiéra jiného filmu – první filmové adaptace seriálu Mission: Impossible. V ní se Cruise objevil v roli agenta Ethana Hunta, kterou si prozatím vystřihl celkem sedmkrát (nejnovější pokračování bude rozděleno na dva snímky s premiérami v roce 2023 a 2024). Herecká účast velké hvězdy však není tak důležitá, jako fakt, že Tom Cruise se tentokrát stal producentem. A to tím absolutním. Mission: Impossible je jeho franšíza. A dnes se jasně ukazuje, že šlo o mimořádně šťastný tah. Přinejmenším pro Cruise, který jen za první snímek inkasoval 75 milionů dolarů, v té době absolutně nejvyšší honorář pro „herce“ za jeden film. Není to však přesné, protože Cruise samozřejmě získával podíl z tržeb jako producent.

Všechny dosavadní filmy uváděla distribuční odnož studia Paramount a celosvětově šestice snímků celkem utržila 3,5 miliardy dolarů. To ji samozřejmě řadí mezi nejúspěšnější filmové ságy všech dob.

Hollywoodský insider

Za úspěchem série samozřejmě částečně stojí popularita samotného Cruise, jehož hvězdnost láká do kin miliony diváků. V posledních letech však kult hvězd upadá, což se ale na Cruisových projektech neprojevuje. Ty naopak vydělávají spíše víc a víc. Na Mission: Impossible tak musí být něco víc než stále atraktivní, byť mírně stárnoucí tvář hlavní hvězdy.

A ono skutečně je na těchto filmech něco víc. Cruise se ukazuje jako mistrný znalec Hollywoodu, má přístup k aktuálním talentům a umí do svých projektů dostat skutečně kvalitu.

První Mission: Impossible režíroval legendární Brian De Palma, dvojku John Woo, trojku J. J. Abrams, tehdy debutující jako filmový režisér, čtyřku legendární animační kouzelník Brad Bird, od pětky snímky kočíruje Christopher McQuarrie, kterému se daří naplňovat nejvyšší požadavky náročného publika akčních filmů. Díky tomu se z Mission: Impossible stalo něco téměř nemožného – vyrovnal se kultovním žánrovým sériím o Jamesi Bondovi (studio MGM a distribuce Sony) i o agentu Jamesi Bourneovi (studio Universal). Paramount tak může být navýsost spokojen.

Scientolog bojuje s Mumií

Cruisově dráze se samozřejmě nevyhnuly ani výrazné propady. Tím hlavním se ukázala snaha studia Universal vytvořit z hororových postav z jeho portfolia podobný cinematický vesmír, jaký tvoří například Marvel a Disney z komiksových Avengers. Cruise se měl stát jedním z ambasadorů tohoto „Dark Universe“ a objevil se v nové variaci Mumie. Snímek sice celosvětově utržil 410 milionů dolarů, přesto zůstal značně za očekáváním, údajně dosáhl ztráty kolem 95 milionů dolarů a kritici i diváci se snímku veskrze vysmáli.

A pak tu je také dlouhodobá Cruisova PR-noční můra: jeho zapojení do scientologické církve. Cruise do kontroverzního náboženského spolku vstoupil v roce 1986 na popud své první ženy Mimi Rogersové. Sám to obhajoval tím, že mu konverze pomohla překonat dyslexii, kterou celý život trpěl. Cruise byl dlouho velmi aktivním členem církve a podle odtajněných materiálů se pokoušel tlačit na vrcholné evropské politiky, aby Evropa scientologii uznala za klasickou církev. V Británii například skutečně získala status církevního spolku, který se těší řadě výhod a úlev, včetně daňových.

Culinary Cinema

Culinary Cinema: Když se spojí gastronomie a umění, je to zážitek na druhou

Výborné jídlo a k tomu navíc zážitek – večeře v netradičním prostředí nebo ve speciálních souvislostech patřily v době předcovidové k vyhledávaným atrakcím. Pak logicky zmizely. Dnes se tento trend, v němž se snoubí gastronomie s uměním či designem opět vrací. Díky za to!

Přečíst článek

Cruise se však často dostává do svízelných situací kvůli svému náboženskému přesvědčení. PR běsnění nastalo například po jeho prohlášeních na adresu psychiatrie, která by podle něj měla být postavena mimo zákon. Právě v tomto období Cruise opustila jeho dlouholetá PR manažerka a této role se zhostila Tomova sestra, sama členka scientologické církve.

A scientologie značně ovlivnila také jeho osobní život, protože právě jeho přesvědčení a tlaky ze strany církevních hodnostářů stále intenzivněji tlačilo na jeho vztah s třetí manželkou, opět herečkou Katie Holmesovou (pro pořádek: druhou Cruisivou ženou byla Nicole Kidmanová a po rozvodu s Holmesovou se Cruise již neoženil).

Oslavovaný

Navzdory kontroverzím je Cruise u globálního publika oslavován, milován, sledován. Scientologie je šrám, který umí většina jeho fanoušků, ale i běžných diváků, ignorovat. Cruise je stále oním osmdesátkovým golden boyem s dokonalým úsměvem, kterým jeho postavy odzbrojí každou ženu, a přes pouhých 175 centimetrů výšky se mu podaří přeprat všechny záporáky světa.

Činí tak v Mission: Impossible, v relativně nové sérii Jack Reacher a pokouší se rozjet již třetí franšízu s velkým potenciálem – Top Gun. Jeho jmění, které je v současnosti odhadováno na 600 milionů dolarů, se tak může nadále rozrůstat.

Součástí prodeje sbírky rozvádějícího se páru Macklowových byl i obraz Andyho Warhola Blue Airmail Stamps, který byl prodán za 1,32 milionu dolarů.

Sotheby´s hlásí rekordní prodeje. Trh s uměním je na rozdíl od toho akciového neprůstřelný

Pouhé dva týdny stačily na to, aby se v jedné z nejvíce prestižních aukčních světa Sotheby´s prodalo umění za 2,5 miliardy dolarů (asi 58,7 miliardy korun). Rekordní týden přinesl jedenáct aukčních rekordů, z toho šest od ženských umělkyň. Značkou část ovšem tvoří výtěžek z druhé aukce rozvádějících se manželů Mackloweových ve výši téměř čtvrt miliardy dolarů. Trh s uměním je v době covidových opatření a protiruských sankcí omezujících ekonomiky světa neprůstřelná investice, napsal deník The New York Times.

Přečíst článek

Netflix, ilustrační foto

Netflix začíná šetřit, chystá se propouštět. A možná ne jednou

Po oznámení největší světové videotéky Netflix minulý měsíc, že ​​poprvé za deset let ztratil předplatitele, streamovací společnost uvedla, že propustí asi 150 lidí v celé společnosti, především ve Spojených státech. To představuje asi dvě procenta její celkové pracovní síly. A zřejmě nezůstane jen u jedné vlny, napsal deník The New York Times.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Herec Cillian Murphy

V soukromí buďte klidní, v práci ale zuřiví a chaotičtí, radí čerstvý držitel Oscara Cillian Murphy

Přečíst článek
Staronový CEO Disney mění byznys model zábavního kolosu.

Konec jedné éry. Disney končí s prodejem DVD a Blu-rayů. Radovat se může konkurenční Sony

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme