Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Recept na úspěch, Rudiš i Gott podle Klusáka. Toto jsou knihy roku 2021

Knihovna (ilustrační foto)
Pixabay
Stanislav Šulc

Jak vylepšit byznys a jak na trh uvést ten nejlepší produkt? Co jsou NFT a jaký potenciál v nich je? Rady Baracka Obamy o leadershipu a jedna mimořádně působivá a čtivá jízda po střední Evropě. To nabízejí knihy roku 2021 podle výběru redakce newstream.cz.

Reklama

Simon Sinek: Nekonečná hra

(Nakladatelství: Jan Melvil Publishing)

Autor bestsellerů Začněte s PROČ a Lídři jedí poslední představuje metodu trvale úspěšného podnikání. V nekonečné hře není cílem porazit konkurenci, ale vybudovat nesmrtelnou firmu, již milují zaměstnanci, zákazníci i akcionáři. Ikonu, která bude prospěšná lidem i komunitám, v nichž působí, a která přežije změny i otřesy trhu a současně zůstane zisková. „Ve hře života není cílem zvítězit, nýbrž hrát dál. Zasvětit život službě jiným. Nikdo z nás nechce mít na náhrobním kameni vytesaný poslední stav svého bankovního konta. Chceme, aby si nás lidé pamatovali za věci, které jsme pro ně učinili. Oddaná matka. Milující otec. Věrný přítel. Služba druhým je ve hře života klíčová. Nekonečnou hru života můžete hrát jen jednou. Je jen na vás, jakou cestu si zvolíte,“ radí Sinek.

 

Barack Obama: Země zaslíbená

(Nakladatelství: Argo)

V prezidentských pamětech Barack Obama vypráví příběh své cesty na pozici vůdce svobodného světa. Popisuje politické vzdělávání i přelomové okamžiky prvního funkčního období v prezidentském úřadu a provází čtenáře od svých nejranějších politických ambicí přes zlomové vítězství v prezidentských primárkách v Iowě až po historickou noc 4. listopadu 2008, kdy byl zvolen prezidentem USA a stal se prvním Afroameričanem zastávajícím nejvyšší pozici ve státě. Ve vzpomínkách na působení v prezidentském úřadu nechává Obama čtenáře nahlédnout do Oválné pracovny Bílého domu, bere je s sebou na cesty do Moskvy, Káhiry nebo Pekingu. Mohou sledovat jeho úvahy při sestavování vlády, v boji se světovou finanční krizí, při překonávání překážek na cestě k prosazení zákona o dostupné zdravotní péči, sporech s generály o americkou strategii v Afghánistánu nebo schválení operace Neptunovo kopí, jež vedla k smrti Usámy bin Ládina. Země zaslíbená je příběh muže, jenž se úspěšně pokusil o nemožné. Prezident Obama líčí, jak se vyrovnával s tím, že se jako první Afroameričan ucházel o prezidentský úřad, čelil obrovským očekáváním, ale současně zápolil s morálními dilematy rozhodování na nejvyšší úrovni. Otevřeně píše o silách, jimž musel vzdorovat doma i v zahraničí, i o tom, jak život v Bílém domě poznamenal jeho manželku a dcery.

Rory Sutherland: Alchymie

(Nakladatelství: Jan Melvil Publishing)

Jak vyrobit zázrak? Legenda reklamního světa Rory Sutherland čtenáře přesvědčí, že řešení problémů musí hledat tam, kde nikdo jiný – ve sférách zdánlivé iracionality. Jen zde totiž najde skutečné motivy rozhodnutí zákazníků, kolegů a lidí obecně. I těch vlastních, ač si to málokdo chce přiznat. „Abyste byli brilantní, musíte být iracionální,” hlásá legenda marketingu.

„Rodičovský“ útvar (červená barva) ve svých „ústech“ či „kapse“ stlačuje shromážděné buňky do nového útvaru (zelená barva).
video

Vědci pracují na prototypu „živého“ robota, který se umí sám rozmnožit

Roboty, které dělají svou práci a ještě si samy vyrobí nástupce, by mohly být snem průmyslníků. Na stopu toho, jak by šel jednou tento nápad uskutečnit, se nyní dostali američtí vědci. Robot ovšem musí být složen ze živých buněk. Budou mu však konkurovat i roboti vyvíjení v Česku, kteří se sice nerozmnožují, ale mohou být šikovnější.

Přečíst článek

Anna Novotná, Kateřina Sýsová: Aby po nás něco zůstalo

(Nakladatelství: Práh)

Prožít život na zámku – romantická představa, ovšem dost vzdálená realitě. V Česku však žijí lidé, kteří se rozhodli splnit si tento romantický sen, nezalekli se výzvy a pořídili si zámek. Tedy většinou jen jeho ruinu. Nevšední příběhy novodobých zámeckých pánů představuje publikace Aby po nás něco zůstalo. Fotografka Kateřina Sýsová spolu se spisovatelkou Annou Novotnou oslovily patnáct majitelů českých památek, kteří je nechali nahlédnout za zdi svých panství a svěřili se jim se svými zkušenostmi, zážitky, plány a vizemi, ale i obavami. Na základě těchto setkání vznikla kniha rozhovorů Aby po nás něco zůstalo, na níž autorky pracovaly několik let. Vytvořily tak portrét současných zámeckých pánů, kteří se dobrovolně rozhodli pustit do nekonečného a obdivuhodného boje, jenž má společný cíl – zachránit budovy už téměř odsouzené k zániku a zachovat je pro budoucí generace.

Pavel Klusák: Československý příběh

(Nakladatelství: Host)

Karel Gott plní knižní pulty i kina i dva roky po své smrti. Pokud vás zajímá i trochu víc než to, jak si přejí zpěvákovi nejbližší, sáhněte po knize Československý příběh od renomovaného hudebního kritika Pavla Klusáka. Ten Gottův příběh vypráví s důrazem na ověřená, nová a málo známá fakta. Kniha Gott proniká za léta šířené mýty a zaplňuje bílá místa v událostech kolem Las Vegas, „cvičné emigrace“ a Anticharty. Také líčí vývoj tuzemského showbyznysu i společnosti. Osudy Karla Gotta jsou totiž tak trochu historií nás všech.

Abychom se dostali k lahodnému masu, je třeba humra podélně rozříznout a rozbít schránky klepet

Už jste se utkali s humrem? Je to efektní a lahodný zážitek ideální na sváteční dny

Je to delikatesa s poněkud buržoazním nádechem, ale skutečný milovník dobrého jídla by tuhle zkušenost měl mít. Utkat se s humrem je zážitek, proto si ho naplánujte třeba na sváteční čas. Sama konzumace humra si žádá jistou dovednost, jeho příprava je ještě náročnější, ale dá se zvládnout i v domácích podmínkách. A efekt je zcela maximální. 

Přečíst článek

Jaroslav Rudiš: Winterbergova poslední cesta

(Nakladatelství: Labyrint)

Jan Kraus je pečovatel a v Berlíně se stará o umírající. Pochází z Vimperku, od roku 1986 žije v Německu. S umírajícími tráví poslední chvíle jejich života. Někdy to jsou jen dny, jindy týdny, málokdy měsíce. Jedním z těch, které převáží na druhý břeh, je Wenzel Winterberg, rodák z Liberce, který je stejně starý jako tamní krematorium i Československá republika. Téměř stoletý muž trpí záchvaty historie, celý život pracoval jako tramvaják a nikdy nestudoval, ale přesto toho ví o historii hodně. Jednoho dne Krause požádá, aby s ním vyrazil na poslední cestu střední Evropou. První román Jaroslava Rudiše napsaný rovnou německy vyšel letos v češtině a je skvělou ukázkou literární bravury, kterou Rudiš svádí své čtenáře již dlouhá léta.

Různí autoři: Proof of Art

(Nakladatelství: Distanz)

Termín NFT se stal slovem roku 2021 a tyto digitální tokeny jsou ohromným impulsem pro svět byznysu, umění i například emisních povolenek. Jaký potenciál má právě pro svět umění, naznačuje jedna z prvním relevantních knih, která se propojením světa kryptoaktiv a umění zaměřuje. Jmenuje se Proof of Art a jde o katalog stejnojmenné výstavy, která probíhala v létě v muzeu Francisco Carolinum Linz.

CryptoPunks se prodávají za miliony dolarů. Nyní vznikají CzechPunks

O víkendu se začne prodávat série českých NFT, která připomíná veleúspěšné CryptoPunks nebo Bored Apes Yacht Club, jejichž jednotlivé položky se prodávají za statisíce až miliony dolarů.

Přečíst článek

Bonus

Barry Windsor-Smith: Monsters

(Nakladatelství: Fantagraphics)

Kniha, která přesahuje formu komiksu. Komiksový umělec Barry Windsor-Smith pracoval neuvěřitelných 35 let na příběhu nebohého Billyho, který se zapíše do tajného vládního projektu. Má se z něj stát supervoják, namísto toho je z něj odporné monstrum. Uprchne z tajné základny a vydává se zpět do rodného domu. Čtenář postupně v časových skocích zpět pozoruje, že Billyho příběh byl odsouzen ke zkáze daleko dříve, než se do programu zapsal. Windsor-Smith v něm tematizuje paranoiu padesátých let minulého století, nádech svobody let šedesátých i trauma amerických vojáků, kteří se po vyhrané válce v Evropě vrátili jako totální psychičtí mrzáci poté, co viděli v koncentračních táborech. Téměř 400 stran je opusem, který mezi nejlepší knihy roku řadí většina prestižních médií po celém světě. A to zcela právem, protože toto je nejlepší ukázka toho, co komiksové vyprávění dokáže.

Beeple: Human One
video

Zpopularizoval NFT, nyní umělec známý jako Beeple prodává netradiční sochu

Skulptura nazvaná Human One je v nabídce aukční síně Christie's jako nezaměnitelný digitální token. Její cena by podle odhadů měla překonat 15 milionů dolarů.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

The Goose ze série Ringers

NFT měly být mrtvé. Čtyři nejdražší digitální obrázky se ale vloni prodaly za miliony dolarů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme