Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

„Pacient z Düsseldorfu” je symbolem naděje. Jako pátý na světě s HIV je úplně vyléčený

Nemocniční pokoj, ilustrační foto
ČTK
 ČTK

Ve světě se potvrdil pátý případ úplného vyléčení člověka s HIV. Kvůli ochraně jeho identity o něm lékaři hovoří jen jako o třiapadesátiletém „pacientovi z Düsseldorfu”. Muž ani čtyři roky poté, co přestal brát léky proti HIV, nemá v těle známky tohoto viru. Jeho léčebný proces však zahrnoval vysoce rizikovou transplantaci kostní dřeně a metoda tak není aplikovatelná na širší populaci nakažených. Oznámili to a odborně popsali experti z univerzitní kliniky v Düsseldorfu v článku v časopise Nature Medicine.

Reklama

„Skutečně jde o vyléčení, ne jen o dlouhodobé ustoupení příznaků. Jde samozřejmě o symbol naděje, ale stále zbývá mnoho práce, kterou je třeba udělat,” uvedl jeden z autorů článku, lékař Björn-Erik Jensen.

Bill Gates, miliardář, filantrop, zakladatel Microsoftu

Gates chce vymýtit dětskou obrnu. Věnuje na to 30 miliard

Nadace Billa a Melindy Gatesových dá na boj s dětskou obrnou ve světě 1,2 miliardy dolarů (asi 30 miliard korun). 

Přečíst článek

Todd Ellerin z massachusettské lékařské instituce South Shore Health uvedl, že ačkoliv současnou metodou nelze léčit širší populaci, jde o „krok dopředu, který vědě pomáhá chápat, co léčení HIV vyžaduje”.

Všichni také trpěli leukémií

Na světě podle OSN žilo v roce 2021 asi 38,4 milionu lidí s HIV. Pro většinu z nich jde o doživotní onemocnění, se kterým je ale díky lékům v rozvinutých zemích možné žít dlouhý a relativně zdravý život. Existují také studie, které se zabývají vývojem vakcíny proti HIV, uvedl web stanice ABC News.

šilajit, mumio

Biohacking: Šilajit. Zní to jako šarlatánství, ale funguje. Snižuje tuk v krvi a zvyšuje testosteron

Možná jej znáte pod názvem mumio. Je to příbuzný ropy nebo uhlí, vozí se z Nepálu a Ruska a má řadu skoro zázračných účinků. Třeba na plodnost.

Přečíst článek

Před vyléčením pacienta z Düsseldorfu byly známy obdobné případy v Berlíně, Londýně, New Yorku a ve výzkumném lékařském centru City of Hope v Kalifornii. Všichni tito pacienti byli diagnostikováni také s leukémií, lékaři proto při jejich léčbě kromě chemoterapie zvolili i vysoce rizikovou transplantaci kostní dřeně. Jejich dárci byli zástupci asi jednoho procenta populace, které nemá na povrchu bílých krvinek bílkovinu CCR5, na kterou se vir HIV váže, a je tak vůči HIV de facto přirozeně imunní.

Česká republika podle Národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS Státního zdravotního ústavu (SZÚ) patří mezi země s nízkým výskytem HIV, konkrétně 2,78 případu na 100 tisíc obyvatel.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme