Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

FOTOGALERIE: NASA po téměř třech letech ukončila misi vrtulníčku Ingenuity na Marsu

NASA oznámila po téměř třech letech konec mise vrtulníčku Ingenuity na Marsu
ČTK
 ČTK

Miniaturní vrtulník Ingenuity, který se v roce 2021 jako první motorem poháněný stroj na cizí planetě vznesl do marsovské atmosféry, ukončil svou misi, informoval americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), podle kterého už helikoptérka nemůže létat.

Reklama

„Mám hořkosladké oznámení: Ingenuity uskutečnila svůj poslední let na Marsu,“ řekl šéf NASA Bill Nelson ve videu nahraném na sociálních sítích.

FOTOGALERIE: Prohlédněte si práci vrtulníčku Ingenuity na Marsu

Ingenuity - česky Vynalézavost - měla v posledních dnech problémy komunikovat se Zemí, uvedla NASA. Jeden z listů rotoru z uhlíkových vláken navíc vypadal na záběrech z rudé planety poškozený. Snímky pořídilo vozítko Perseverance, které na Marsu přistálo spolu s helikoptérkou 18. února 2021. Letounek, vážící jen 1,8 kilogramu, pak poprvé vzlétl 19. dubna stejného roku.

První let Ingenuity na Marsu

NASA původně plánovala pro Ingenuity 30denní misi, během které měl stroj krátce pětkrát vzlétnout. Vrtulník ale nakonec pracoval téměř tři roky a do marsovské atmosféry vyletěl 72krát. Celkem v rámci těchto letů dosáhl 14krát větší vzdálenosti, než bylo původně plánováno.

Malý vrtulník poháněly dvě protiběžné dvoulisté vrtule o průměru 1,2 metru umístěné nad sebou. Energii bral z baterií nabíjených solárními panely. Není vybavený vědeckými přístroji a jeho jediným úkolem bylo vyzkoušet možnost využívat v budoucnu při zkoumání povrchu mimozemských těles podobné létající aparáty.

Robotický pes se dokáže pohybovat v hodně těžkém terénu.

Co je nového v robotice? Robot běhá jako pes, staví vesmírnou konstrukci a roste jako liána

Hlavní témata lednového čísla odborného měsíčníku Science Robotics připomínají obsah sci-fi knížky. Roboty se v nich vyskytují v poněkud neobvyklých rolích. Ale nastiňují, co všechno se v tomto oboru dá čekat a uplatnit v praxi.

Přečíst článek

Modul SLIM japonské vesmírné agentury úspěšně přistál na Měsíci

Na Měsíc se dostala pátá země v historii. Japonci tam „hladce“ přistáli s modulem SLIM

Modul SLIM japonské vesmírné agentury JAXA úspěšně přistál na Měsíci. V přímém přenosu o tom informovala JAXA, která přistávací manévr vyhodnotila jako „hladký“ a nyní ověřuje stav zařízení. Japonsko se stalo pátým státem, který dokázal svůj modul dopravit na přirozenou oběžnici Země.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme