Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Timur Barotov

Timur Barotov

analytik BH Securities

články autora

Americké akcie do konce roku porostou. O zdravý růst ale nepůjde, míní analytik

„Ve výsledku se schází vícero argumentů, spíše technické povahy, proč by měly letos trhy pokračovat v růstu i přes to, že ekonomický fundament tento růst plně nepodporuje,“ píše ve svém komentáři analytik BHS Timur Barotov.

Přečíst článek

Riziko recese v USA roste, tvrdí investiční ředitelé z BlackRock a Amundi

„I přesto, že se konsensus mezi investory a analytiky letos výrazně posunul od recesního scénáře, investiční ředitelé Rick Reider (BlackRock) a Vincent Mortier (Amundi) si myslí, že recese je naopak pravděpodobnější,“ píše ve svém komentáři analytik BHS Timur Barotov.

Přečíst článek

Kam se poděla recese? Trh dluhopisů ji stále předpovídá

Pesimistické předpovědi analytiků se na akciovém trhu nenaplnily. Globální ekonomika zdánlivě nereaguje na vyšší úrokové sazby. Nastává období fiskální dominance a nikdo přesně neví k čemu to povede, píše ve svém komentáři analytik BHS Timur Barotov.

Přečíst článek

News box

Čínský výrobce elektromobilů Xpeng v prvním čtvrtletí zvýšil tržby meziročně o 6️⃣2️⃣ procent na 6,55 miliardy jüanů (přes 20 miliard korun). Čistou ztrátu naopak snížil, a to na 1,37 miliardy jüanů (zhruba 4,3 miliardy korun) z 2,34 miliardy jüanů před rokem. 
Ceny bytů, rodinných domů a pozemků v Česku v prvním čtvrtletí mezičtvrtletně nepatrně 📈 rostly. Byty oproti loňskému poslednímu čtvrtletí zdražily o 0,3 procenta, meziročně ale o 3,1 procenta zlevnily. Meziročně se zvýšily prodeje bytů o 17 procent. Nejvýrazněji mezičtvrtletně zdražily rodinné domy, a to o 1,1 procenta. Jejich hodnota tak roste tři čtvrtletí po sobě. Ceny pozemků byly oproti podzimu vyšší o 0,7 procenta, meziročně pak o čtyři procenta. 
Stát rozhodne o svém postoji k dividendě energetické skupiny ČEZ nejpozději 🔟 dnů před konáním červnové valné hromady společnosti. Zatím návrh vedení ČEZ na dividendu ve výši 80 procent z loňského zisku, který odpovídá 52 korunám na akcii, nebude ministerstvo financí (MF) komentovat. 
Slovenská sněmovna dnes hlasy všech přítomných poslanců  odsoudila atentát na premiéra Roberta Fica. V usnesení, které navrhli zástupci vládní koalice, parlament také vyzval strany a hnutí a rovněž média a nevládní organizace, aby nešířily nenávist. Hospitalizovaný Fico, kterého útočník minulý týden ve středu postřelil, je podle dnešního oznámení nemocnice nadále při vědomí.
Státy EU potvrdily shodu na tom, že výnosy z ruských aktiv zmrazených v Evropě budou využity k nákupu zbraní pro Ukrajinu a na rekonstrukci země, která se už více než dva roky brání ruské vojenské agresi. Na sociální síti X o tom informovalo Stálé zastoupení ČR při EU. Roční výnosy mají činit až tři miliardy eur (zhruba 7️⃣4️⃣ miliard korun).
Členské státy Evropské unie dnes definitivně potvrdily 📜 nová pravidla pro fungování umělé inteligence. Informovalo o tom belgické předsednictví v Radě EU. Akt o umělé inteligenci je podle expertů prvním svého druhu na světě a mohl by ovlivnit podobné normy také v zemích mimo Evropskou unii.
Zadlužení obyvatel Česka v prvním čtvrtletí 2024 meziročně 📈 vzrostlo o 5,6 procenta na 3,36 bilionu korun. Objem dluhu na spotřebu ohroženého nesplácením se zvýšil o desetinu na 25,5 miliardy korun. Vyplývá to z údajů Bankovního a Nebankovního registru klientských informací, které představila společnost CRIF - Czech Credit Bureau.
Největší italské pojišťovně Generali klesl v prvním čtvrtletí očištěný čistý zisk o devět procent na 1️⃣,1️⃣2️⃣ miliardy eur (27,7 miliardy korun). Důvodem byl mimořádný jednorázový zisk související s prodejem developerského projektu ve srovnatelném období loni. Výsledky ale překonaly očekávání a pojistné a provozní zisk vzrostly. 
Ruské úřady chtějí na okupovaných ukrajinských územích zabavit více než 1️⃣3️⃣ tisíc bytů a domů, které jsou podle nich bez vlastníka. Jejich skutečnými majiteli jsou ale mnohdy lidé, kteří z domovů museli utéct kvůli válce, kterou Moskva už přes dva roky vede proti Ukrajině.
Americký prezident Joe Biden a Demokratická strana získali za duben na předvolební kampaň 5️⃣1️⃣ milionů dolarů (1,16 miliardy korun), což je výrazně méně než vybrali od dárců v březnu. Bidenův pravděpodobný soupeř v listopadových prezidentských volbách Donald Trump a Republikánská strana za duben vybrali 76 milionů dolarů (1,7 miliardy Kč), napsala dnes agentura AP.
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme