Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vítkova CPI Property loni zvýšila hrubý provozní zisk o 28 procent

CPI Group Radovana Vítka
ČTK
 ČTK

Realitní společnost CPI Property Group loni zvýšila konsolidovaný hrubý provozní zisk (EBITDA) o 28,1 procenta na 778 milionů eur (19,7 miliardy korun). Celkové příjmy pak vzrostly o 32,1 procenta na 1,69 miliardy eur. Hospodaření firmy, jejímž většinovým vlastníkem je český miliardář Radovan Vítek, ale celkově skončilo ve ztrátě.

Reklama

Firma za loňský rok vykázala z běžné činnosti čistou ztrátu 877 milionů eur (22,2 miliardy korun) proti čistému zisku 557 milionů eur v roce 2022. Celková aktiva klesla o 6,8 procenta a k poslednímu dni loňského roku činila 21,93 miliard eur. Čistý dluh pak společnost snížila o 3,8 procenta na 10,22 miliardy eur.

„Výsledky CPI Property Group v roce 2023 ukazují odolnou a vysoce výnosnou povahu nemovitostí v regionu střední a východní Evropy,“ uvedl generální ředitel firmy David Greenbaum. K hlavním cílům na letošní rok podle něj patří udržet vysokou úroveň provozní výkonnosti a snížit zadlužení.

Karel Komárek

Komárkova sázkovka Allwyn vydělala loni přes miliardu eur. Hlavně díky akvizici Camelotu

Společnost Allwyn International, která provozuje loterie v České republice a v dalších zemích, zvýšila v loňském roce díky akvizicím celkové tržby o 98 procent na 7,878 miliardy eur (zhruba 200 miliard korun). Vyplývá to předběžných a neauditovaných konsolidovaných výsledků. Provozní zisk před úroky, zdaněním a odpisy (EBITDA) vzrostl o 18 procent na 1,334 miliardy eur (téměř 34 miliard korun). Allwyn patří do skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka, jednoho z nejbohatších Čechů.

Přečíst článek

CPI Property se loni stala terčem analytiků z americké investiční společnosti Muddy Waters Research. Ti v několika zprávách popsali, jak Vítek podle jejich názoru lže o skutečné hodnotě firmy. CPI Property tato tvrzení odmítla jako nevěrohodná. Muddy Waters spekuluje na pokles cen akcií a dluhopisů, nepříznivé vyznění zpráv jí tak pomáhá dosáhnout poklesu cen aktiv podniků, na které se zaměří.

CPI Property Group má sídlo v Lucembursku a s jejími akciemi se obchoduje na burze ve Frankfurtu nad Mohanem. Podnik vlastní nemovitosti například v České republice, Německu, Rakousku, Itálii, Polsku či na Slovensku. Vítek je podle loňského žebříčku časopisu Forbes šestým nejbohatším člověkem v Česku.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme