Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V Norsku kralují elektromobily. Nejvíc frčí Tesla, boduje ale i Enyaq od Škody

Tesla, ilustrační foto
Pixabay

V Norsku se v září prodalo rekordní množství elektromobilů. Jejich podíl na všech 17 992 prodaných vozech vystoupil na 77,5 ze 61,5 procenta loni. Největší zájem byl o modely od výrobce Tesla.

Reklama

S odvoláním na norský svaz pro silniční dopravu OFV to uvedla agentura Reuters. Norsko chce jako první země na světě ukončit prodej vozů na benzín a na naftu. Přestat je zákazníkům nabízet hodlá od roku 2025. Elektromobily jsou v této severské zemi, která je významným producentem ropy, osvobozeny od daně, kterou musejí platit kupující spoléhající na fosilní paliva.

Nejprodávanějším modelem byl minulý měsíc Model Y od americké automobilky Tesla. Tento sportovně-užitkový vůz získal 19,8procentní podíl na trhu. Za ním následoval Model 3 stejného výrobce s podílem 12,3 procenta. Třetí místo obsadil model Škoda Enyaq s tržním podílem 4,4 procenta.

Norsko se loni stalo první zemí na světě, kde se prodalo více elektromobilů než aut na benzínový, naftový či hybridní pohon. Podíl prodaných elektromobilů činil 54,3 procenta. Deset let předtím to ještě bylo pouhé jedno procento.

Elektromobil

Lukáš Kovanda: Elektromobily v Česku jezdí hlavně na uhlí a na plyn a uran z Ruska

Na pustém ostrově se ocitnou tři tlouštíci – Američan, Číňan a Ind – a jeden trosečník poměrně normální postavy, ani tlustý, ani hubený, odněkud z Evropy. Z několika palem, které na ostrově našli, vyrobí malý vor. Další palmy už tam nejsou. Ouha. Na vor se všichni nevejdou. Musí se snížit „tělesná rozměrnost“ kvarteta. Musí omezit konzumaci konzerv, které moře po jejich ztroskotání taktéž vyplavilo. Musí co nejrychleji zhubnout. Trosečník z Evropy se hubnutí proaktivně chopí jako první, přestože moc nemá, co shazovat. Sádelnatí spolutrosečníci sledují, co to s ním udělá. Vyčkávají. Bez jejich zhubnutí se však na vor všichni nevejdou. Má pak Evropanova těžká dieta smysl? Notabene když jej může i zabít.

Přečíst článek

Elektromobil, ilustační foto

Víc než desetina v Česku prodaných vozů je do zásuvky

Celkově se v Česku prodalo za osm měsíců letošního roku necelých 148 tisíc osobních aut, z toho 15 052 mělo hybridní pohon. Prodeje hybridů se meziročně zvýšily o 114 procent. Spolu s čistě elektrickými vozy pak představovaly 11 procent všech prodejů.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme