Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Twisto definitivně přešlo pod Australany

Twisto
Twisto
Veronika Kudrnová
vku

Globální lídr v odložených platbách, australský Zip, úspěšně dokončil akvizici českého Twista podnikatele Michala Šmídy. Austrálie si tím otevřela přístup na 27 evropských trhů. Podle dřívějších informací Australané při letošní květnové transakci zaplatili 140 milionů australských dolarů (2,3 miliardy korun).

Reklama

„Akvizice českého fintechu Twisto demonstruje náš závazek stát se globálním lídrem a ilustruje náš model ‚coalition of founders‘, podle kterého podporujeme silné zakladatele, s nimiž sdílíme stejnou vizi a kulturní hodnoty,” uvedl spoluzakladatel a CEO společnosti Zip Larry Diamond s tím, že akvizice Zipu umožňuje proniknout na nové trhy, přilákat další globální obchodníky a posílit nabídku produktů.

„Pod vedením Zipu se nám otevírají takřka neomezené možnosti dalšího růstu, ve kterém nám pomůže jejich expertiza z budování globální firmy, kontakty, technologické know-how a v neposlední řadě také finance. Na druhé straně Zip potřebuje náš sehraný tým,” uvedl zakladatel Twista a nyní také akcionář australského Zipu Michal Šmída. Jeho odpovědností nyní bude vést prozkoumávání Evropy a plně využít licenci platební instituce od ČNB, která Twistu dovoluje poskytovat své platební řešení ve všech státech EU.

Square koupí Afterpay

Analýza: Celkem drahá Afterpay

Firma Square miliardáře Dorseyho koupila splátkovou firmu Afterpay za cenu zhruba celé UniCredit Bank. Má systém odložených plateb, takzvaných POS, vážně takovou budoucnost?

Přečíst článek

Transakce je podle Tomáše Pačindy, partnera venture kapitálového fondu KAYA, který ještě pod názvem Enern vstoupil do Twista hned v zárodcích firmy, „potvrzením kvality produktu, technické infrastruktury, ale hlavně celého týmu, který za Twistem stojí”.

„Twisto muselo za 8 let prošlapat spoustu nových cestiček jak na straně produktu, tak na straně regulace, protože vzniklo v době, kdy model ‚Buy Now, Pay Later‘ nikdo moc neznal,” dodal Pačinda. 

Jednorožec s globálními ambicemi 

Firma Zip vznikla v roce 2013 a dnes působí na 13 trzích včetně Austrálie, Nového Zélandu, Velké Británie a USA. Spolupracuje s více než 55 tisíci obchodníků a umožňuje platby více než osmi milionům zákazníků. Ti prostřednictvím služeb Zip v posledním roce uskutečnili přes 41 milionů transakcí za 95,5 miliardy korun. Hodnota společnosti se pohybuje kolem 60 miliard korun.

Twisto přišlo na trh v roce 2013 s odloženou platbou v e-shopech. Od té doby nabídlo další produkty. V roce 2016 začalo vydávat platební karty k nákupu v kamenných obchodech, v roce 2018 vstoupilo do Polska a v roce 2019 bylo mezi prvními, kdo podporoval platby přes Google a Apple Pay. Twisto účet, hlavní produkt společnosti, nyní využívá přes 200 tisíc zákazníků.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Kup teď, zaplať později. Klienti populárních aplikací padají do dluhové pasti

Kup teď, zaplať později. Klienti populárních aplikací se namotávají do dluhové spirály

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme