Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Třináct tisíc dělníků v amerických automobilkách „toho už má po krk"

stávkující automobilových odborů UAW v USA
profimedia.cz
 ČTK

Stávkující zaměstnanci tří velkých amerických automobilek varují před eskalací protestu, pokud zaměstnavatelé nepřijdou s lepšími návrhy. Hrozbu zhoršení konfliktu nastínil prezident odborového svazu zaměstnanců automobilek UAW Shawn Fain. Od pátku stávkuje asi 13 tisíc zaměstnanců automobilek General Motors (GM), Ford a Stellantis, v nichž skončila platnost kolektivních smluv.

Reklama

„Po desetiletí jsme na okraji zájmu," prohlásil v rozhovoru v televizní stanici CBS prezident odborového svazu. „Dělníci už toho mají po krk,“ dodal v pořadu Face the Nation.

Současná stávka je nejambicióznější akce pracovníků automobilek za poslední desítky let, poznamenala agentura Reuters. Podle ní je to poprvé, kdy svaz UAW organizuje stávku ve všech třech hlavních amerických automobilkách zároveň.

Dalibor Martínek: Levná práce končí. Blíží se smršť propouštění

Dalibor Martínek: Levná práce končí. Blíží se smršť propouštění

V Česku je podle oficiálních dat statistického úřadu asi čtvrt milionu nezaměstnaných. Je to nízké číslo, podle údajů Eurostatu je to 2,7 procenta populace, druhé nejnižší číslo v rámci Evropské unie. Méně nezaměstnaných už je podle těchto dat jen na Maltě, 2,5 procenta. Prostě to vypadá, že v Česku všichni makají. Ne na dlouho. Situace se brzo změní. Nezaměstnanost v ČR po letech poroste, míní komentátor newstream.cz Dalibor Martínek.

Přečíst článek

V sobotu začala jednání s organizátory protestu, od nichž si vedení automobilových závodů slibuje ukončení stávky. Svaz UAW v sobotu uvedl, že jednání se společností Ford bylo konstruktivní, dnes si ale prezident UAW v médiích postěžoval, že z pohledu zaměstnanců jednání postupují pomalu.

Odboráři dnes pokračují v jednáních se zástupci General Motors. V pondělí mají na programu jednání s představiteli automobilek Stellantis a Ford.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme