Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Trh firemních dluhopisů se smrskl o třetinu, emisí ale přibylo

peníze, ilustrační foto
iStock
 ČTK

Průměrný výnos korporátních dluhopisů vydaných v ČR vzrostl v březnu 2023 na 8,28 procenta ze 6,38 procenta před rokem. Zvýšil se i počet emisí. Na druhé straně objem emisí klesl z 15 miliard korun na 10,8 miliardy korun. Vyplývá to z údajů portálu Dluhopisomat.cz, který srovnává všechny dluhopisy v České republice.

Reklama

"Výnosy korporátních dluhopisů rostou v meziročním srovnání zejména v důsledku vyšších úrokových sazeb České národní banky (ČNB). Zvýšily se téměř o dva procentní body a staly se konkurencí tradičním bankovním vkladům či fondům," uvedl hlavní ekonom Comfort Finance Group (CFG) Vladimír Pikora.

Vyšší výnos za vyšší riziko

Dluhopisy lákají podle analytika Golden Gate Pavla Ryby investory na vyšší úroky, než kolik nabízejí banky na termínovaných vkladech nebo spořicích účtech. "Nutno říct, že za vyšší výnos klienti také nesou vyšší riziko, korporátní dluhopisy jsou spojeny s vyššími možnostmi ztráty, než je tomu v bankách nebo třeba v drahých kovech. Není tam žádná garance vkladů,“ upozornil..

Investoři podle Pikory zohledňují vývoj úrokových sazeb a žádají dluhopisy, které nabízejí výrazně vyšší výnosy než loni. Uvědomují si také, že pro další zvyšování úrokových sazeb již nejspíše není prostor a vyplatí se jejich současné úrovně využít. Podobná šance se nemusí v blízké budoucnosti opakovat, zvlášť když ČNB může ještě letos úrokové sazby snížit, dodal.

šperky

Diamantové dluhopisy DCI v bryndě. Potíže se snaží firma svalit na covid

Skupina DIC, která vyrábí diamantové šperky, nabízí investiční kameny a nedaleko Dubaje chce stavět luxusní hotelový komplex, má potíže. Majitelům jejích dluhopisů píše, že jim jejich peníze nemůže vrátit. Má je údajně vázané v projektech, jejichž realizaci pozdržel covid. „Projekty jsou výdělečné, jen kvůli pandemii nabraly až tříleté zpoždění. Až se rozběhnou, svoje závazky splníme,“ uklidňuje věřitele v dopise majitel DIC Luboš Říha. „Výmluva“, tvrdí experti na firemní dluhopisy, „firma svaluje chybný byznys model na virus.“

Přečíst článek

Celkový počet emisí korporátních dluhopisů vydaných v období leden až březen 2023 vzrostl ve srovnání s prvním čtvrtletím roku 2022 z 241 na 261. Výrazně se na druhé straně snížil celkový objem emisí a zkrátila se i doba jejich splatnosti. Zatímco v prvním čtvrtletí 2022 byly vydány dluhopisy v objemu 15,0 miliardy Kč, v prvním čtvrtletí 2023 to bylo 10,8 miliardy korun.

Průměrná doba splatnosti se v meziročním kvartálním srovnání zkrátila ze 3,73 na 3,59 roku, když jen v březnu 2023 klesla z loňských 4,05 na 3,50 roku. Již více než rok na trhu výrazně dominují menší emise v objemu do 25 milionů Kč. Velkých emisí s objemem nad 100 milionů Kč bylo od ledna 2022 vydáno pouze 125, upozornil Pikora.

Dluhopisomat je dluhopisové tržiště. Poskytuje služby emitentům vydávajícím dluhopisy a investory informuje o bezpečnějších emisích. Je součástí investiční skupiny CFG, která na českém finančním trhu působí přes deset let.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Pavel Doležal: Kdo chce zbohatnout, ať podniká. Investování na zbohatnutí není

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme