Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Známý autobusový dopravce chce na burzu. Výrazně zlepšil hospodaření

FlixBus, Praha
harry_nl / Creative Commons / CC BY-NC-SA 2.0
 ČTK

Provozovatel autobusové dopravy FlixBus, který je známý i v Česku, vydělává. Její mateřská firma Flix se chce před vstupem na burzu představit v nejlepším světle.

Reklama

Německý doporavce Flix v letos v prvním pololetí meziročně zvýšil tržby  o polovinu v přepočtu na 21 miliard korun. Zisk před zdaněním činil 650 milionů korun. Před rokem byl podnik ve ztrátě. List Handelsblatt napsal, že pololetní výsledky firmě usnadní vstup na burzu.

Flix vlastní autobusové dopravce Greyhound v Severní Americe a FlixBus v Evropě. Služeb Flixu v pololetí využilo 36 milionů lidí, což je meziročně nárůst o více než polovinu. Počet cestujících se jen v Evropě zvýšil o tři čtvrtiny na více než 24 milionů.

"Flixu se úspěšně daří dosáhnout udržitelného a ziskového růstu,“ uvedl generální ředitel a spoluzakladatel Flixu André Schwämmlein. "Jsme na dobré cestě ve všech segmentech a v prvním pololetí jsme byli schopni výrazně rozšířit nabídku na mnoha trzích," dodal.

Firma už vybrala banky JP Morgan, Goldman Sachs a BNP, aby jí se vstupem na burzu pomohly. S jejími akciemi by se mohlo začít obchodovat v první polovině příštího roku, uvádějí zdroje Handelsblattu. První celoroční zisk podnik vykázal loni.

Dobývání Indie

Autobus amerického dopravce Greyhound

Kultovní americký Greyhound mění majitele, je jím mateřská firma FlixBusu

Německý autobusový dopravce FlixBus, který jezdí i v Česku, dostane věhlasného bratříčka. Mateřská firmy FlixBusu, společnost FlixMobility, koupila amerického autobusového dopravce Greyhound. Transakce věhlasnou americkou značku oceňuje na 46 milionů dolarů (zhruba jednu miliardu korun).

Přečíst článek

Společnost nyní provozuje autobusové a vlakové služby ve více než 40 zemích, včetně České republiky. V Německu je také jedním z mála konkurentů železničního dopravce Deutsche Bahn. Autobusy Greyhound podle firmy v prvních šesti měsících roku přepravily zhruba pět milionů lidí.

Podle zdrojů Handelsblattu z finančních kruhů by společnost mohla být oceněna zhruba na čtyři miliardy eur. V posledním kole financování v červnu 2021 byl Flix oceněn asi na tři miliardy eur.

Firma, která zprvu před deseti lety začala nabízet autobusovou dopravu v Německu, se od té doby výrazně rozrostla. V říjnu 2021 převzala amerického autobusového dopravce Greyhound. V současné době Flix pracuje na rozšíření svého podnikání s autobusy do Indie. Byl by to jeho dvaačtyřicátý. Vlastní vlaky firma provozuje vedle Německa ještě ve Švédsku.

FlixBus, Praha

FlixBus chystá globální expanzi. Od investorů na to získal další miliardy

Německá dopravní aplikace FlixMobility, která je známá hlavně díky značce meziměstské autobusové přepravy FlixBus, získala od investorů 650 milionů dolarů (asi 13,5 miliardy korun) na další expanzi. Posílit chce zejména v Evropě, ale i v USA.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme